Mindjárt itt a karácsony! - Hogyan teríts úgy, mint a profik?

Mindjárt itt vannak az ünnepek, és az ilyenkor elkészített igazán különleges ételek megérdemelnek egy nem mindennapi terítéket.

A karácsonyi vacsorára készülődve általában az ételek elkészítése áll a középpontban. Azonban dönthetünk úgy, hogy idén karácsonykor nem csupán a legfinomabb fogásokkal varázsoljuk nem mindennapivá az asztalt, hanem a terítés is sugallhatja azt, hogy az év egy különleges szakaszában járunk.

A szép étkészlet, a látványos terítő, a különleges evőeszközök mind varázslatosabbá tehetik az ünnepi asztalt.

Azonban ha olyan gondosan és szakszerűen terítünk, mint egy elegáns étteremben, új színt csempészhetünk a családi ünnepbe.

Nem elhanyagolható nyereség az sem, ha a családtagok jót nevetnek azon, hogy melyik evőeszköz mire való.

Lássuk, hogyan terítsünk igazán elegánsan!

Egy mintaszerűen megterített asztal

Középre helyezzük azt a lapostányért, amire a főétel kerül. Ha igazán formálisak akarunk lenni, úgynevezett ültetőtányért is tehetünk ez alá. Erre étel nem kerül, csak kijelöli a vendég helyét. A lapostányérra salátás-előételes tányér kerül, majd erre jön a levesestányér. A tányérok bal oldalára kerül a szalvéta - lehetőleg textilből. Erre kerül balról jobbra haladva a kisebb méretű halas-salátás villa, majd a főtételhez szükséges villa. A tányér jobb oldalán balról jobbra haladva a következő evőeszközöket kell elhelyeznünk: a főételhez szükséges kés, a halhoz, salátához, előételhez használatos kés, majd a leveseskanál. A tányér fölött van a helye a desszertes kanálnak és villának, esetleg késnek is. Ha kenyeret is kínálunk, annak egy külön kis tányért kell fenntartanunk. Ha igazán elegánsak akarunk lenni, vajkést is adunk mellé.

A terítés logikája tehát a következő: a tányérokat úgy helyezzük egymásra, hogy az a tányér kerüljön legalulra, amit utoljára használunk - a desszertes tányér ez alól kivételt képez. Az evőeszközöket is úgy rendezzük el, hogy kívülre kerülnek azok a darabok, amelyeket a legkorábban használunk. A tányér mellé közvetlenül a legutoljára használt darabok kerülnek - a desszertes evőeszközöket ezzel együtt a tányér fölé kell tenni.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek