Mindig is kíváncsi voltál, hogy mit és mennyit eszik egy anorexiás? Ezt és ennyit.

Életem anorexiával c. sorozatunk új cikkében az anorexiával élő Szandra étrendjét ismerhetitek meg.

Sorozatunk korábbi részében megismerkedhettetek Szandrával, az anorexiával küzdő fiatal nővel. Ezúttal megnézzük, hogy mit is eszik ő, és hogy milyen módosításokra lenne szükség. Áttekintem az étrendi naplóját, és észrevételeket teszek, hogy miként lehetne optimalizálni az energia- és tápanyagbevitelt az egészsége visszanyerése érdekében.

Mennyit eszik Szandra?

Meglepő módon - ahogy a lenti fényképekről is látjátok - Szandra tányérjai/dobozkái rendesen meg vannak pakolva, nem gondolnánk, hogy egy anorexiában szenvedő beteg ilyen "sokat" eszik. Feszes időbeosztása miatt az étrendje viszonylag fix elemekből áll, amivel nincs is probléma, hiszen ez nagy mértékben segíti a tervezhetőséget. Ez a fix étrend a jelen helyzetben is előnyös, hiszen sokkal könnyebb így az egyes elemeken kicsit módosítani, mintha összevissza enne és pl. új étkezéseket kellene bevezetnie.

Szandra jellemzően napi ötször étkezik, ezt egészíti ki kevés "csipegetéssel". Ahogy a bemutatkozó írásában is olvashattátok, Szandra nagyon szeret enni és főzni, ez az egyik hobbija, kikapcsolódási lehetősége.

Lássuk, mit eszik az egyes étkezésekkor:

Reggeli

Szandra reggelije általában 50 g, zöldséges-sajtos-túrós kenőkrémekkel megkent (jellemzően szénhidrát-csökkentett) kenyérféléből vagy 4 db lapkenyérből, 200 g gyümölcsből, és egy tojásfehérje alapú készítménnyel, az ún. Totu-tejjel készített tejeskávéból áll. Hétvégenként, piacnapon heti egyszer teljes kiőrlésű croissant-t reggelizik, illetve szerepel még a reggeli menüjében zabkása cukkinivel, pirított dióval, aszalt gyümölcsökkel.

Szandra reggelijében is főszereplők a gyümölcsök és a zöldségek

Tízórai/Uzsonna

Csak úgy, mint sokunknak, Szandrának is a kisétkezések adják fel leginkább a leckét, hiszen az egész napi pörgésben ezeket engedi el az ember legkönnyebben. Azért igyekszik odafigyelni arra, hogy ez a lehető legkevesebbszer forduljon elő, ilyenkor 1-1 Abonettet, ~100 g gyümölcsöt, szójajoghurtot, pár szem kesudiót, teát, délután cappuccinot fogyaszt.

Ebéd

Szandra minden este elkészíti másnapi ebédjét - irigylésre méltó képesség, ugye? Ebédjeire jellemző a rengeteg zöldség, amelyek leves, saláta, sült zöldségek, főzelék formájában jelennek meg.

Ami ezeknél a főétkezéseknél gyakran hiányzik Szandránál, az a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel, hiszen, bár fogyaszt halat, húst, tofut, jellemzően messze nem elegendő mennyiségben.

Néhány példa Szandra ebédjére:

  • Házi húsleves benne főtt zöldségekkel, friss petrezselyemmel (fehérrépa, zeller, karalábé, szárzeller, csirkemell) + rukkolás, sült céklás,párolt zöldbabos saláta kecskecamembert-rel, balzsamecetes öntettel + 1 szem szilva, 1 szem sárgabarack
  • Kapros-gyömbéres zöldbabfőzelék (20 dkg friss zöldbabból, 45 g PILLE natúr joghurttal és 1 kiskanál Szafi-fitt CH-csökkentő liszttel készült habarással) + 80g pirított bazsalikomos tofu + 2 db sárgabarack
  • Ceruzababos, zöldborsós, sült újkrumplis saláta joghurtos-szardellás-mustáros öntettel + vegyes saláta ecetes öntettel + savanyúság + 1-1 szem szilva és sárgabarack
  • Fehérboros-kakukkfüves fóliában sült zöldségekfehérboros-rozmaringos fóliás tőkehalfilével, kis joghurtöntet + vegyes saláta ecetes öntettel + 1-1 szem szilva és sárgabarack
  • Kapros-joghurtos tökfőzelék + 1db tükörtojás + kis gyümölcs
  • Párolt bulgur (nyersen 30 g), párolt zöldekkel - zöldbab, spenót, sült zöldségek (cukkini, édeskömény) + szójás-gyömbéres pirított borjúcsíkok + vegyes saláta ecetes öntettel + kis gyümölcs
  • Vargányás-gombás (szénhidrátcsökkentett) penne parmezánnal + vegyes rukkolás saláta ecetes öntettel + kis gyümölcs
  • Sóskafőzelék + sült újkrumpli-újhagyma-retek + 30 g bazsalikomos pirított tofu, 3 db főtt fürjtojás + 1-1 szem szilva sárgabarack

Vacsora

Csak úgy, mint az ebédnél, a vacsoránál is nagyon változatosan étkezik Szandra, és itt is főszerepet játszanak a színes zöldségek.

Néhány példa Szandra vacsorájára:

  • Bibimbap (koreai egytálétel) karfiolrizzsel, párolt-sült zöldségek (gomba, spenót, lilahagyma) szójás-lime-os öntettel, friss korianderrel) + szezámmagos uborkasali + savanyított retek-édeskömény-szárzellersali + káposztával töltött cseresznyepaprika - fél alma
  • Vegyes sült zöldségsaláta (cukkini, padlizsán, kápia paprika) joghurtöntettel, feta sajttal + vegyes saláta fehérborecetes öntettel + savanyított cukkini + - pár szem bogyós gyümölcs
  • Vegyes sültzöldség-saláta (lilahagyma, padlizsán, cukkini) feta sajttal, joghurttal + vegyes saláta ecetes öntettel + savanyúság + gyümölcs (negyed alma, pár szem meggy)

A fentiek mellett, ha nagyon megéhezik Szandra, akkor zöldségeket, savanyúságot, pár szem gyümölcsöt, kesudiót, kevés light sajtot csipeget napközben.

A dietetikus tanácsai

Azon biztos meglepődtetek, hogy milyen változatosan, színesen, és laikus szemmel nézve - a sok zöldség és gyümölcs miatt - "egészségesen" étkezik Szandra, szinte érthetetlen a betegsége. Szakértői szemmel nézve azonban egyből "kilóg" a lóláb: bár valóban örömteli látvány, ha valaki ilyen sok zöldséget eszik, de már ránézésre is nyilvánvaló, hogy nem elegendő az energiabevitele - azaz olyan alapanyagokból eszik sokat, amelyek alacsony kalóriatartalmúak. Ugyanakkor, a szervezetünk legfőbb energiaforrásának tekinthető teljes értékű szénhidrátokból és a működéséhez elengedhetetlen fehérjékből Szandra nem fogyaszt eleget - ami a szélsőséges testtömeg-csökkenéséhez vezetett. Szandra átküldte nekem részletesen 2 napi étrendjét, aminek kiszámoltam az energia- és tápanyagtartalmát. Egyik nap kevesebb mint 1000 kalória, másik nap valamivel e felett volt a napi energiabevitele, és a makrotápanyagok tekintetében is jelentősen kevesebbet fogyaszt, mint amennyire az életkorának és a fizikai aktivitásának megfelelően szüksége lenne. Szandra életkorának és fizikai aktivitásának megfelelően minimum 2000 kcal-ra lenne szüksége naponta.

Mi ilyenkor a teendő?

Az talán sejthető, hogy ilyenkor nem az a megoldás, hogy azonnal áttérünk egy normális, kiegyensúlyozott étrendre, hanem alapelv a fokozatosság, a nagyon kicsiben gondolkozás. Szandrával az alábbiakban egyeztünk meg, elsősorban a fehérje-, és a magas tápértékű szénhidrátbevitel emelése érdekében:

  • megpróbálja kibővíteni a reggelit, legalább heti 1-2 alkalommal 1-1 db tojással
  • beemeli az étrendjébe a tehéntúrót - akár túrókrémek, akár cottage cheese formájában
  • kicsit csökkenti a zöldség- és gyümölcsbevitelt, hogy ezek nagy mennyisége ne "foglalja el" a helyet a gyomrában
  • a (nyersen mért) 30 g-nyi bulgur/rizsmennyiséget fokozatosan (akár 5 grammonként) emeli 50 g-ig
  • a pár szem kesudió, dió helyett kismaroknyi mennyiséget próbál fokozatosan elérni.

Szerencsére Szandra nagyon együttműködő és eltökélt, illetve az is szerencse, hogy szeret főzni, enni, változatosan étkezik, és nyitott volt a fenti javaslatokra. Ugyanakkor azzal mindketten tisztában vagyunk, hogy az étrend átalakítása nem fog menni a pszichés háttér megerősítése nélkül.

Drukkoljatok velünk Szandrának, hogy ügyesen haladjon a kijelölt úton!

Olvasd el korábbi, kapcsolódó cikkeinket is:

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...