Mindent a hagymáról

Tudtátok, hogy a magyar konyha egyik alappillére, a vöröshagyma, tulajdonképpen liliom? Mint ahogy a többi hagymafajta is. Jön a tavasz, indul a szezon, gyertek ti is velünk hagymázni!

Vöröshagyma

Senkinek sem kell bemutatni, hiszen minden háztartásban megtalálható, olcsó, jól eltartható, ráadásul enélkül nincs is magyar konyha. A Közép-Ázsiából ismert növény nemcsak a főzéshez nélkülözhetetlen, régen sokkal több mindenre használták. Magas C-vitamintartalma és gyulladáscsökkentő hatása miatt a népi orvoslásban is szerepet kapott, a belőle készült tea kitűnő köhögéscsillapító, hártyáival pedig gyulladt ízületek kezelhetőek eredménnyel. Nem célszerű hűtőszekrénybe tenni, de száraz, hűvös helyen sokáig eltartható. Ha koszorúba tesszük, és szellős helyen fellógatjuk, még tovább kibírja. Fiatal korában zöldhagymaként magában is isteni szendvicsek, hidegtálak kitűnő kiegészítője.

Nyúl-rillette

A szárnyasból, halból és sertésből készített rillette mellett elterjedt a vadhúsból készített változat is. Ezúttal nyúl-rillette-et hoztam. (A rillette készítésnek nagy előnye, ...

Tatár beefsteak

Adott egy szép darab bélszín. Az előkészítést biztos, hogy azzal kell kezdeni, miszerint a megmosott bélszín vékony hártyáját egy éles pengéjű késsel lefejtjük. Eddig rendben megy ...

Tócsni 3.

Gyorsan elkészíthető meleg vacsora, friss salátával nagyon finom. Nálunk szereti a család apraja, nagyja.  

Fokhagyma

Dél-Ázsiából származó növény, évszázadok óta ismert keringésjavító. Szinte nincs is olyan konyha a világon, ahol ne játszana jelentős szerepet. Magyarországon főként Makó környékén termesztik, sajnos mára nagyon sok a Kínából importált fokhagyma is, de az illatáról meg tudjuk állapítani, melyikkel van dolgunk: a Magyarországon termesztett fokhagyma illata sokkal intenzívebb. Keringésjavító hatása mellett tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, a népi gyógyászatban elsősorban gyulladáscsökkentőként használták. Régen ősszel koszorúba fonták, és száraz, szellős helyen teleltették át. Ma sajnos nehéz minőségi fokhagymát szerezni, ezért egyszerre nem tanácsos több kilót bevásárolni. Amit megvettünk, azt ne a hűtőben, hanem szellős helyen, zöldségkosárban tartsuk.

Medvehagyma, te csodálatos! >>

Marinált juhsajt

Nagyon jó szórakozás marinált ételeket készíteni. Kiélhetjük a kreativitásunkat. 2-3 nap elteltével pedig kiderül, hogy mennyire találtuk el az arányokat.

Fokhagymakrém

Sokkot tudok kapni a fokhagyma árától, főleg, ha megveszem és a fele rossz, pedig kívülről hibátlannak tűnik. Ezért úgy döntöttem, mivel szinte minden ételhez szükség van rá, ...

Lilahagyma

A vöröshagymánál enyhébb ízű és illatú hagymaféle. Igazi C-vitaminbomba, emellett – akárcsak a többi hagymaféle – csökkenti a vérnyomást és vízhajtó hatású. Enyhébb íze miatt fogyaszthatjuk nyersen is, tökéletes kiegészítő salátákhoz, már a gyönyörű színe is feldob bármilyen fogást. Kevesen tudják, de isteni, édeskés lekvár főzhető belőle, egy-egy markánsabb ízű sajt kiváló kísérője lehet. Bár alapvetően nyár végén kezdik el betakarítani, ha szerencsénk van, még ilyenkor is találhatunk egy-egy szép fejet. A magyar konyha legkedveltebb borkorcsolyájához, a zsíros deszkához, nélkülözhetetlen!

Orrcsavaró, de szeretjük: torma >>

Töltött lilahagyma (fetával)

Még soha nem csináltam töltött hagymát, ideje volt kipróbálni. Kizárólag feta-kedvelőknek! Nálunk még a 3 éves fiamnak is bejött. A nagy persze meg sem kóstolta, mert szerinte a ...

Salottahagyma

Más néven mogyoróhagyma. Sokan összetévesztik a sonkahagymával, pedig a kettő között bőven van különbség. Íze emlékeztet a vöröshagymáéra, annál azonban jóval enyhébb, majdnem édeskés. Formája akár a fokhagymáé – pucolás után gerezdekre szedhető. A francia konyha nagy kedvence, mártásokhoz, szószokhoz, ragukhoz, salátákhoz sokkal inkább alkalmas, mint a vöröshagyma. Márciustól júniusig lehet kapni a piacon a friss darabokat, ilyenkor érdemes betankolni, hiszen nem tartozik a legkönnyebben beszerezhető hagymák közé. Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, tartsuk hűvös, szellős helyen, nejlon helyett válasszunk hálót a tárolására.

Francia almás-gesztenyés marha

Az ember ízlése folyamatosan változik. Egy időben tésztafüggő voltam, volt egy salátás meg egy húsevő korszakom is. Most az egytálételek vannak soron. Tök mindegy, mi van benne, de meg ...

Erdei gombás ravioli

A ravioli készítés számomra művészet, nagyon szeretem elkészíteni, de csak akkor, ha egyedül vagyok és semmi másra nem kell figyelnem. Mivel nem sok ilyen alkalom van, ezért nem túl ...

Borjúszeletek marsalában

Szép borjúkarajt vettem tegnap és ahhoz kerestem valami klassz elkészítési módot.Ez csak egy, a jó néhány ötlet közül, melyet Váncsa István Ezeregy receptje között találhatunk.

Sonkahagyma

Amivel előszeretettel keverjük a salottát. Pedig a vöröshagymánál még mindig jóval enyhébb ízű, hosszúkás, hengeres sonkahagyma közel sem olyan kifinomult ízű, mint a salotta. Júliusban szüretelik, ilyenkor már nagyon óvatosan kell válogatnunk. Salátákhoz, tésztaszószokhoz kitűnő, nyersen fogyasztva sem okoz gyomorbántalmat, és ez a típus is nagyon egészséges. Kapható barnás és lilás színben is, a lila ebben az esetben is kevésbé erős, mint barna társa.

Könnyű, tavaszi villámfogások >>

Coq au vin

Klasszikus francia húsétel. Eredetileg, ahogy a neve is utal rá (coq), kakasból készül. Mára azonban elterjedt más szárnyasok használata is, úgy mint a csirkéé vagy szerencsésebb ...

Polip fehérboros paradicsomszószban

Nem akartam megint a múltkori polipsalátát készíteni (bár isteni finom), jellegében is valami teljesen mást szerettem volna kipróbálni, így született ez a fehérboros, paradicsomos, ...

Metélőhagyma

Más néven snidling. Sokkal inkább fűszerként mint alapanyagként használjuk. A medvehagyma mellett a legkevesebb ideig eltartható hagymaféle, nagyon könnyen elfonnyad és megbarnul. Jó hír azonban, hogy cserépben nevelve évszaktól függetlenül akár a balkonon vagy a konyhaablakban is nevelhetjük. Főzni tilos, mert elveszíti jellegét és magas C-vitamintartalmát, közvetlenül a főzés befejezése után kell az ételbe tenni. Tökéletes még sós krémekbe, körözöttekbe, salátákba, valamit díszítésként is. Nyugodtan szárítsuk ki, mert az ételbe szórva felveszi annak nedvességtartalmát, így olyan, mintha frissen fogyasztanánk.

Jamie Oliver tésztasalátája

Jamie Oliver szakácskönyvében bukkantam rá erre a receptre. Neki egy kicsit szebb tésztát sikerült beszerezni hozzá, de ezt megbocsátom neki. Nagyon finom, könnyű saláta. Nem véletlenül ...

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...