Tudtátok, hogy a magyar konyha egyik alappillére, a vöröshagyma, tulajdonképpen liliom? Mint ahogy a többi hagymafajta is. Jön a tavasz, indul a szezon, gyertek ti is velünk hagymázni!
Vöröshagyma
Senkinek sem kell bemutatni, hiszen minden háztartásban megtalálható, olcsó, jól eltartható, ráadásul enélkül nincs is magyar konyha. A Közép-Ázsiából ismert növény nemcsak a főzéshez nélkülözhetetlen, régen sokkal több mindenre használták. Magas C-vitamintartalma és gyulladáscsökkentő hatása miatt a népi orvoslásban is szerepet kapott, a belőle készült tea kitűnő köhögéscsillapító, hártyáival pedig gyulladt ízületek kezelhetőek eredménnyel. Nem célszerű hűtőszekrénybe tenni, de száraz, hűvös helyen sokáig eltartható. Ha koszorúba tesszük, és szellős helyen fellógatjuk, még tovább kibírja. Fiatal korában zöldhagymaként magában is isteni szendvicsek, hidegtálak kitűnő kiegészítője.
teák
Nagyanyám készítette, ha valaki köhögött a családban, tőle tanultam. A gyerekek is szívesen isszák, nagyon jó íze van, és hatásos!
abált húsok
A szárnyasból, halból és sertésből készített rillette mellett elterjedt a vadhúsból készített változat is. Ezúttal nyúl-rillette-et hoztam. (A rillette készítésnek nagy előnye, ...
tatár beefsteak
Adott egy szép darab bélszín. Az előkészítést biztos, hogy azzal kell kezdeni, miszerint a megmosott bélszín vékony hártyáját egy éles pengéjű késsel lefejtjük.
Eddig rendben megy ...
csirkepörkölt
A csirkepaprikás kis hazánkban nemzeti eledelnek számít, de nem mindegy, hogyan készül.
Ha nagyon híg a szaftja, nem olyan jó. Szokták kevés liszttel is sűríteni, én ezt nem ...
tócsni
Gyorsan elkészíthető meleg vacsora, friss salátával nagyon finom. Nálunk szereti a család apraja, nagyja.
Fokhagyma
Dél-Ázsiából származó növény, évszázadok óta ismert keringésjavító. Szinte nincs is olyan konyha a világon, ahol ne játszana jelentős szerepet. Magyarországon főként Makó környékén termesztik, sajnos mára nagyon sok a Kínából importált fokhagyma is, de az illatáról meg tudjuk állapítani, melyikkel van dolgunk: a Magyarországon termesztett fokhagyma illata sokkal intenzívebb. Keringésjavító hatása mellett tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, a népi gyógyászatban elsősorban gyulladáscsökkentőként használták. Régen ősszel koszorúba fonták, és száraz, szellős helyen teleltették át. Ma sajnos nehéz minőségi fokhagymát szerezni, ezért egyszerre nem tanácsos több kilót bevásárolni. Amit megvettünk, azt ne a hűtőben, hanem szellős helyen, zöldségkosárban tartsuk.
Medvehagyma, te csodálatos! >>
marinált sajtok
Nagyon jó szórakozás marinált ételeket készíteni. Kiélhetjük a kreativitásunkat. 2-3 nap elteltével pedig kiderül, hogy mennyire találtuk el az arányokat.
zöldségkrém
Sokkot tudok kapni a fokhagyma árától, főleg, ha megveszem és a fele rossz, pedig kívülről hibátlannak tűnik.
Ezért úgy döntöttem, mivel szinte minden ételhez szükség van rá, ...
fokhagymakrémleves
Nagyon szerettem volna már fokhagymakrém levest enni, de nem akartam leveskockát használni hozzá, ezért egy csirkemellet tettem ízesítőnek bele. Így egy tartalmasabb, finom levest kaptam.
fokhagymás tészta
Az egyik legegészségesebb, legfinomabb tésztaételek egyike. Előnye még, hogy hihetetlen gyorsasággal elkészül, és rendkívül finom.
Lilahagyma
A vöröshagymánál enyhébb ízű és illatú hagymaféle. Igazi C-vitaminbomba, emellett – akárcsak a többi hagymaféle – csökkenti a vérnyomást és vízhajtó hatású. Enyhébb íze miatt fogyaszthatjuk nyersen is, tökéletes kiegészítő salátákhoz, már a gyönyörű színe is feldob bármilyen fogást. Kevesen tudják, de isteni, édeskés lekvár főzhető belőle, egy-egy markánsabb ízű sajt kiváló kísérője lehet. Bár alapvetően nyár végén kezdik el betakarítani, ha szerencsénk van, még ilyenkor is találhatunk egy-egy szép fejet. A magyar konyha legkedveltebb borkorcsolyájához, a zsíros deszkához, nélkülözhetetlen!
Orrcsavaró, de szeretjük: torma >>
különleges saláták
Imádom a petrezselymet... nagyon.:) Nem is tudom, miért nem csináltam salátát belőle már korábban...? Rengeteg étel van, amihez nagyon jól illik, ezért a saját adagomat mindig megszórom ...
krémes
Még soha nem csináltam töltött hagymát, ideje volt kipróbálni. Kizárólag feta-kedvelőknek! Nálunk még a 3 éves fiamnak is bejött. A nagy persze meg sem kóstolta, mert szerinte a ...
krumplisaláta
Nálunk a rántott hal krumplisaláta nélkül elképzelhetetlen. Így lesz ez idén is.
gyümölcssaláta
Szupergyors és szuperegészséges saláta. Kínálhatjuk hideg előételként, vagy akár könnyű vacsora gyanánt.
Salottahagyma
Más néven mogyoróhagyma. Sokan összetévesztik a sonkahagymával, pedig a kettő között bőven van különbség. Íze emlékeztet a vöröshagymáéra, annál azonban jóval enyhébb, majdnem édeskés. Formája akár a fokhagymáé – pucolás után gerezdekre szedhető. A francia konyha nagy kedvence, mártásokhoz, szószokhoz, ragukhoz, salátákhoz sokkal inkább alkalmas, mint a vöröshagyma. Márciustól júniusig lehet kapni a piacon a friss darabokat, ilyenkor érdemes betankolni, hiszen nem tartozik a legkönnyebben beszerezhető hagymák közé. Ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, tartsuk hűvös, szellős helyen, nejlon helyett válasszunk hálót a tárolására.
zöldségkrémleves
Az édeskés-diós ízű csicsóka egyszerű elkészítési módja ez a finom krémleves.
almás hús
Az ember ízlése folyamatosan változik. Egy időben tésztafüggő voltam, volt egy salátás meg egy húsevő korszakom is. Most az egytálételek vannak soron. Tök mindegy, mi van benne, de meg ...
ravioli
A ravioli készítés számomra művészet, nagyon szeretem elkészíteni, de csak akkor, ha egyedül vagyok és semmi másra nem kell figyelnem. Mivel nem sok ilyen alkalom van, ezért nem túl ...
borjúsült
Szép borjúkarajt vettem tegnap és ahhoz kerestem valami klassz elkészítési módot.Ez csak egy, a jó néhány ötlet közül, melyet Váncsa István Ezeregy receptje között találhatunk.
Sonkahagyma
Amivel előszeretettel keverjük a salottát. Pedig a vöröshagymánál még mindig jóval enyhébb ízű, hosszúkás, hengeres sonkahagyma közel sem olyan kifinomult ízű, mint a salotta. Júliusban szüretelik, ilyenkor már nagyon óvatosan kell válogatnunk. Salátákhoz, tésztaszószokhoz kitűnő, nyersen fogyasztva sem okoz gyomorbántalmat, és ez a típus is nagyon egészséges. Kapható barnás és lilás színben is, a lila ebben az esetben is kevésbé erős, mint barna társa.
Könnyű, tavaszi villámfogások >>
zöldségkrémleves
Kitaláltunk egy Pálinka Vacsorát, február elejére, sok-sok pálinka különlegességgel és ehhez kreáltunk egy külön egyedi menüt.
Ennek egyik fogása lett ez a könnyű, ámde tartalmas ...
húsos egytálételek
Klasszikus francia húsétel. Eredetileg, ahogy a neve is utal rá (coq), kakasból készül. Mára azonban elterjedt más szárnyasok használata is, úgy mint a csirkéé vagy szerencsésebb ...
polipsaláta
Nem akartam megint a múltkori polipsalátát készíteni (bár isteni finom), jellegében is valami teljesen mást szerettem volna kipróbálni, így született ez a fehérboros, paradicsomos, ...
halas különlegességek
Szemet gyönyörködtető, elegáns fogás a halas ételek szerelmeseinek. :)
Metélőhagyma
Más néven snidling. Sokkal inkább fűszerként mint alapanyagként használjuk. A medvehagyma mellett a legkevesebb ideig eltartható hagymaféle, nagyon könnyen elfonnyad és megbarnul. Jó hír azonban, hogy cserépben nevelve évszaktól függetlenül akár a balkonon vagy a konyhaablakban is nevelhetjük. Főzni tilos, mert elveszíti jellegét és magas C-vitamintartalmát, közvetlenül a főzés befejezése után kell az ételbe tenni. Tökéletes még sós krémekbe, körözöttekbe, salátákba, valamit díszítésként is. Nyugodtan szárítsuk ki, mert az ételbe szórva felveszi annak nedvességtartalmát, így olyan, mintha frissen fogyasztanánk.
tésztasaláta
Jamie Oliver szakácskönyvében bukkantam rá erre a receptre. Neki egy kicsit szebb tésztát sikerült beszerezni hozzá, de ezt megbocsátom neki. Nagyon finom, könnyű saláta. Nem véletlenül ...
pisztrángreceptek
Nagy a szerencsém, mert karnyújtásnyira van a pisztrángos. (értsd: pisztráng tenyészet)
Másfél órával a vásárlás után sütöm a pisztrángot. A pisztráng esetében ez akkora ...
lazacos tapas
Egy gasztromagazinban láttam hasonló receptet, majd elkészítettem a saját verziómat. Ebből a mennyiségből 8 db kanalunk lesz.
csirkesaláta
Nagyon kellemes, könnyű nyáresti vacsora.
A rovat korábbi cikkeit itt találod >>