Megannyi guruló húskészítmény. Hagymákkal és zöldségekkel dúsítva, vagy simán, mindenhogy a kedvenceink – egyszerűen csak imádjuk a fasírtot!
Forma
Hagyományosan kisebb adagokba gyúrva, kerek vagy ovális formában, olajban süssük. Ha nincs kedvünk a kiadagolással bajlódni, akkor egy tömbben, olajmentesen, a sütőben is elkészíthetjük. Baconbe tekerve elkerülhetjük a kiszáradást és a csúnya repedéseket.
Húsfajták
Alapjáraton darált sertéshúst használunk hozzá. Ezt keverhetjük darált marhahússal, báránnyal vagy pulykacombbal, a lényeg, hogy ne száraz húsrészeket használjunk hozzá.
Lágyítás
A fasírtot ízesíti és lágyítja a hozzá kevert, először tejbe áztatott, majd kifacsart, szikkadt zsemle, amit érdemes jól összedolgozni a többi alapanyaggal, így nem maradnak nagyobb darabok a kész golyókban. További ízesítő és lágyító lehet még az apróra vágott vöröshagyma, melybe, ha elég édeskés, nagyon jó beleharapni a kész fasírtot majszolva.
Két egészségesebb változat
- Magasabb lesz a tápanyagtartalma, így egészségesebbé, és sokak szerint ízletesebbé is válik, ha áztatott zsemle helyett zabpehellyel vagy búzakorpával készítjük a fasírtot.
- A hús mellé reszelt zöldségeket, répát, cukkinit, és aprított pórét is keverhetünk, így könnyíthetünk a fogáson.
Fűszerezés
Bármekkora mennyiségű fűszert is teszünk a darált húshoz, ha nem kap elég sót, nem lesz tökéletes a kész fasírt íze. A vöröshagyma, fokhagyma, só, bors és fűszerpaprika mellett a leggyakrabban használt fűszerek: kömény, majoránna és mustár, de a petrezselyem és a kakukkfű is jól illenek hozzá.
Mentes
A fasírtot a legtöbb ételérzékenységgel küzdő ember is fogyaszthatja, mert:
- tojás nélkül is összeáll a massza,
- zsemleáztatáshoz használhatunk laktózmentes tejet vagy vizet
- és guténmentes zsemle, zsemlemorzsa is könnyen beszerezhető hozzá,
- valamint zsemle helyett készíthetjük rizsliszttel, kukoricával, kukoricapehellyel, és reszelt friss- és áttört főtt burgonyával,
- sőt, minden mentesen, csak zöldségekből, gabonákból, szójából is.
Kevesebb olaj
A kisült húsgolyókat először egy papírtörlővel kibélelt tálba tegyük, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük.
Ha nem szeretnénk, hogy sütés után egy napig olajszagban ússzon a lakásunk, akkor vékonyan olajozzunk ki egy tepsit, erre sorakoztassuk a fasírtokat, így süssük pirosra a golyókat.
Ragacsmentes formázás
Helyezzünk egy vízzel teli tálat a pultra, és minden fasírtgolyó formázása előtt mártsuk meg a vízben a kezünket, így nem ragad rá a húsos massza.
Csupaszon vagy morzsával
Eredetileg zsemle a húsos masszába is kerül, morzsa formájában pedig a fasírtra is jut belőle. Akinek ez túl sok szénhidrátbevitelt jelent, a tejes zsemlést és/vagy a külső bundát is elhagyhatja, a fasírtok olajban és sütőben is csodásan megsülnek nélkülük.
Töltött, egybesült fasírt
Két kedvenc töltött fasírtunk: a főtt tojással töltött, csodálatos nevű Stefánia vagdalt, és a kolbásszal töltött húsrolád, a hideg, vendégváró tálak kedvenc fogásai.
Hidegen, melegen, mindenképpen süsd a fasírtot!
Ezeket olvastad már?
A mellét vagy a combját? Így süsd a legjobb csirkevacsorát!
Minden családban megvan a rendszer: kinek a csirke combja, kinek a melle jut. Neked melyik része a kedvenced? Ezeket a sülteket mindenképpen próbáld ki!
NosaltyTop 11 tökös legény a tányéron - a legjobb nyári...
A nyáron villogtatható szakácstudományunk ki kell, hogy terjedjen ezekre a tökfélékre is. A cukkini - patisszon - tök mesterhármas konyhai bemutatkozó receptjei következnek!
NosaltyÍgy lesz tökéletes a nyári limonádéd
A nyár leghűsítőbb itala a limonádé. Elkészíteni egyszerű, az alaprecepten kívül viszont számos más, izgalmas variációja létezik. Készítsd el így a legjobbakat!
Gréti11 finom és ropogós fasírt nem csak húsimádóknak!
Fogyaszd önmagában vagy főzelékhez, dobd fel friss és finom fasírtokkal a hétfői ebédet vagy vacsorát! Íme 11 ízletes húsos és húsmentes fasírt.
Nosalty