Mindent a fasírtról - receptek és praktikák tőlünk nektek

Minden nemzetnek megvan a saját darált húsos golyója, azokhoz is nézhetsz itt recepteket, de ha a jól bevált, hazai fasírtot szeretnéd elkészíteni, ezekre figyelj!

Megannyi guruló húskészítmény. Hagymákkal és zöldségekkel dúsítva, vagy simán, mindenhogy a kedvenceink – egyszerűen csak imádjuk a fasírtot!

Fasírt

A fasírt szinte minden háztartásban vissza-visszatérő szereplő, és ha eddig nem voltál tisztában vele, hogy hogyan kell elkészíteni, a következő recepttel Te is bátran ...

Forma

Hagyományosan kisebb adagokba gyúrva, kerek vagy ovális formában, olajban süssük. Ha nincs kedvünk a kiadagolással bajlódni, akkor egy tömbben, olajmentesen, a sütőben is elkészíthetjük. Baconbe tekerve elkerülhetjük a kiszáradást és a csúnya repedéseket.

Marokkói bárányfasírt

Az ötlet egy röpke impresszió, egy marokkói bárányleves alapján, amit nemrégiben ettünk egy arab étteremben. Ha a mentás zöldborsópürével esszük, ne tegyünk a fasírtba ...

Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral

A csevapcsicsa a grillszezon egyik kedvence, a horvát tengerpart alap étele, a nyár slágere. Akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük, de otthon, a saját konyhánkban is élvezhetjük ezt ...

Curry-s fasírtgolyók

A hagyományos fasírt curry pasztával megbolondított változata, amelyet akár sütőben is elkészíthetünk, így még az olajszagot is megspóroljuk. Lepénykenyérrel és mentás joghurttal a ...

Húsfajták

Alapjáraton darált sertéshúst használunk hozzá. Ezt keverhetjük darált marhahússal, báránnyal vagy pulykacombbal, a lényeg, hogy ne száraz húsrészeket használjunk hozzá.

Fasírtgolyók

Sokszor készítek fasírtgolyókat, mert gyermekeim nagyon szeretik. Jó benne, hogy melegen és hidegen egyaránt finom. Körettel vagy a nélkül, főételnek, vagy főzelék feltétnek, illetve ...

Lágyítás

A fasírtot ízesíti és lágyítja a hozzá kevert, először tejbe áztatott, majd kifacsart, szikkadt zsemle, amit érdemes jól összedolgozni a többi alapanyaggal, így nem maradnak nagyobb darabok a kész golyókban. További ízesítő és lágyító lehet még az apróra vágott vöröshagyma, melybe, ha elég édeskés, nagyon jó beleharapni a kész fasírtot majszolva.

Két egészségesebb változat

Búzakorpás húsgolyók

Eddig csak joghurtba szórtam a búzakorpát, kíváncsi voltam, hogyan működik, ha húshoz keverem, és úgy sütöm ki. Nem csalódtam, az biztos, hogy többször fogom így készíteni a ...

  • Magasabb lesz a tápanyagtartalma, így egészségesebbé, és sokak szerint ízletesebbé is válik, ha áztatott zsemle helyett zabpehellyel vagy búzakorpával készítjük a fasírtot.

Zöldséges húsgolyók a sütőből

Eredetileg szilveszterre terveztem a zöldséges húsgolyók készítését, de mivel akkor nem került rájuk sor, most sütöttem meg őket. Igazából havonta egyszer biztosan asztalra kerül ...

  • A hús mellé reszelt zöldségeket, répát, cukkinit, és aprított pórét is keverhetünk, így könnyíthetünk a fogáson.

Fűszeres húsgolyó

Pillanatok alatt összedobható, adalékmentes, nagyon szaftos és intenzíven fűszeres húsgolyókat mutatunk nektek. Próbáljátok ki, mert szinte bármihez jól passzol! 

Fűszerezés

Bármekkora mennyiségű fűszert is teszünk a darált húshoz, ha nem kap elég sót, nem lesz tökéletes a kész fasírt íze. A vöröshagyma, fokhagyma, só, bors és fűszerpaprika mellett a leggyakrabban használt fűszerek: kömény, majoránna és mustár, de a petrezselyem és a kakukkfű is jól illenek hozzá.

A legegyszerűbb tojásmentes fasírt

Egyszerűen készíthetünk tojásmentes fasírtot, ha a húst nem daráljuk, hanem aprítjuk. Ezzel a módszerrel egy finomabb állagú húspépet kapunk,  ami könnyen formálható, és sülés ...

Mentes

A fasírtot a legtöbb ételérzékenységgel küzdő ember is fogyaszthatja, mert:

  1. tojás nélkül is összeáll a massza,
  2. zsemleáztatáshoz használhatunk laktózmentes tejet vagy vizet
  3. és guténmentes zsemle, zsemlemorzsa is könnyen beszerezhető hozzá,
  4. valamint zsemle helyett készíthetjük rizsliszttel, kukoricával, kukoricapehellyel, és reszelt friss- és áttört főtt burgonyával,
  5. sőt, minden mentesen, csak zöldségekből, gabonákból, szójából is.

Kevesebb olaj

A kisült húsgolyókat először egy papírtörlővel kibélelt tálba tegyük, hogy a felesleges olajat lecsöpögtessük.

Ha nem szeretnénk, hogy sütés után egy napig olajszagban ússzon a lakásunk, akkor vékonyan olajozzunk ki egy tepsit, erre sorakoztassuk a fasírtokat, így süssük pirosra a golyókat.

Ragacsmentes formázás

Helyezzünk egy vízzel teli tálat a pultra, és minden fasírtgolyó formázása előtt mártsuk meg a vízben a kezünket, így nem ragad rá a húsos massza.

Sárgarépás-zabpelyhes fasírt

Ez a recept is úgy indult, mint nálam elég sok... Kifogytam a fokhagymából, ellenben volt néhány fonnyadt sárgarépám és paprikám, valamint a szomszéd lányok költözésekor ...

Csupaszon vagy morzsával

Eredetileg zsemle a húsos masszába is kerül, morzsa formájában pedig a fasírtra is jut belőle. Akinek ez túl sok szénhidrátbevitelt jelent, a tejes zsemlést és/vagy a külső bundát is elhagyhatja, a fasírtok olajban és sütőben is csodásan megsülnek nélkülük.

Sajtos paprikával töltött fasírt

Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó íze lesz a paprikának, ha a fasírt belsejében van sütve. Azt hittem, főtt ízű lesz, mint a töltött paprikánál, de nem. A fasírttól fűszeres lett, ...

Töltött, egybesült fasírt

Két kedvenc töltött fasírtunk: a főtt tojással töltött, csodálatos nevű Stefánia vagdalt, és a kolbásszal töltött húsrolád, a hideg, vendégváró tálak kedvenc fogásai.

Hidegen, melegen, mindenképpen süsd a fasírtot!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...