Mindent az egészséges zabkásáról

Zabkása - színes, változatos, olcsó, könnyen és gyorsan elkészíthető. Ráadásul egészséges is! Kell ennél több?

Egy évtizeddel ezelőtt, amikor nagyobbik fiam hozzátáplálása volt időszerű, csodabogárnak számítottam a kortárs szülői körökben azzal, hogy gyümölcsös zabkását adtam neki reggelire. Imádta már akkor is, szereti ma is és a kisebbik fiamnak is egyik kedvenc reggelije. Én is nagyon szeretem, ha lehet, sok-sok gyümölccsel.

Manapság már nem számítunk szerencsére különc családnak a rendszeres zabkásafogyasztással, mostanra sokak által készített, népszerű ételnek számít. Persze nem mindegy, hogy hogyan készítjük el, és ne a szépségéért szeressük, bár sok színes gyümölccsel még az is biztosítható.

Olvastad már?

7 tévhit a kenyérfogyasztásról

A zabkása elkészítése

  • A zabkása elkészítése rendkívül egyszerű. Ma már gyakorlatilag minden üzletben kapható natúr zabpehely teljes szem vagy aprított szemek formájában. Ez előbbi ropogósabb marad a kásában, egy utóbbi jobban szétfő. Én vegyesen szoktam használni.
  • Főzhetjük vízben, tejben vagy növényi tejpótló italokban, kókusztejben is. Én vízben szoktam főzni, mert nekem ez a legegyszerűbb, de kisfiamnak babakorában rizstejjel készítettem. Ha tejjel vagy növényi tejpótlóval készítjük, akkor így is növelhetjük értékes tápanyagtartalmát, de ekkor jobban kell figyelni a készítés során, hogy az étel ne égjen oda. Tejjel készítve lehet, hogy a kásánk kicsit nyúlósabb lesz, szerintem ez csak odafigyelés kérdése, figyeljünk a mennyiségre, mert tényleg sok folyadékot tud felszívni, illetve ne kevergessük az ételt, mert akkor összetörhet.

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...

Nagyon rózsaszín zabkása rózsavízzel

Egy zabkása esetében a hozzávalók megadott mennyisége csupán irányadó, inkább az arányokat hivatott behatárolni. Célszerűbb egy bögrében kimérni a kívánt zab mennyiséget, ennek ...

  • Nálunk a banános zabkása a sztár, tört banánnal, nagyobbik fiamnál mazsolával, de ízlés szerint mehet bele bármilyen szezonális friss gyümölcs, aszalt gyümölcs.
  • Édesíthető mézzel, bár én nem szoktam külön hozzáadni, elég édes a gyümölcs is.
  • Fűszerezhető fahéjjal, kakaóporral, gyömbérrel, szerecsendióval, kókuszreszelékkel, ahogy szeretjük.
  • Én tálalás előtt, már a tűzről levéve szoktam a kásába keverni natúr vagy görög joghurtot, ettől még krémesebb lesz az étel.
  • Az édes ízvilágú zabkásák mellett készíthetünk sós kásákat is, zöldségekkel, fűszerekkel ízesítve.

Zabkása görög ízesítéssel

Amikor zöldséglevest főzök, akkor félre szoktam rakni belőle egy keveset, hogy el tudjam készíteni ezt a finom reggelit. Koszider Veronai minestrone levesét vagy Iluska Zöldséges ...

Répás zabkása

Egy újabb zabkása recept. :) Az ízvilága szokatlan, de aki a répát szereti, az ezt is szeretni fogja!

Ha fogyni szeretnél...

Fogyókúrázók körében is népszerű étel a zabkása, én azonban óvatosságra intenék e téren is. A sikeres testsúlycsökkenés egyik fontos pillére a megfelelő kalóriabevitel. Bár a zabkása valóban "egészségesnek" tekinthető, a zabpehely magas energiatartalmú alapanyag, a gyümölcsös/aszalt -/mézes/joghurtos zabkása szénhidráttartalma pedig könnyen elszaladhat, ha nem figyelünk rá.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad zabkását enni reggelire, hanem azt jelenti, hogy nagyon oda kell figyelni a mennyiségekre és egy fogyókúrás zabkása biztosan nem tesz ki egy nagy müzlistányérnyi mennyiséget.

Reggel ráadásul kisebb is szervezetünk inzulinérzékenysége, ezért a szénhidráttal extra óvatosan kell bánjunk, különösen ha valamiféle szénhidrát-anyagcserezavarral küzdünk. Abból a szempontból jó választás a zabkása, hogy a zabpehely lassan felszívódó szénhidrátnak számít, de ha jól megszórjuk gyümölcsökkel, akkor ezt az előnyt is lemorzsoljuk egy kicsit.

Cserébe fogyaszthatjuk (persze kalória- és szénhidráttartalma figyelembevételével) akár sósan ebédköretként, akár vacsorára önálló ételként, amikor már a szénhidrát is nagyobb mennyiségben szerepelhet a menüben.

Zabkása fahéjas ringlóval

Ez a finomság kiváló reggelire vagy akár uzsonnára. Nagyon gyorsan elkészíthető, és rengeteg rostot tartalmaz, ami kiváló az emésztés szempontjából. Akik diétáznak, ők a cukrot ...

Egyéjszakás zabkása

A legtöbb reggelemet azzal kezdem, hogy zabkását főzök. A neten sok helyen olvastam olyan zabkása-verzióról, ahol a hozzávalókat összekutyulják egy üvegben, és egy éjszakára a ...

Sárgabarackos-túrós zabkása

Avagy Rákóczi túrós ihlette zabkása variáció. Minap sokat gondolkoztam a Rákóczi túróson, és az ízén, amit már szerintem évek óta nem éreztem, főleg miután életmód váltásba ...

Ha a testsúly növelése a cél

A sok fogyni vágyó mellett sokan küzdenek azért, hogy testsúlyuk nőjön. Optimális esetben a plusz kilók nem zsír-, hanem izomszövet formájában jelentkeznek, ennek alapvető feltétele a megfelelő kalóriabevitel (csakúgy, mint fogyás esetén, csak éppen a másik irányba húzunk el), a megfelelő fehérje- és szénhidrátbevitel és a megfelelő fizikai aktivitás. A szénhidrátbevitel tekintetében ilyenkor is az összetett szénhidrátokra helyezzük a hangsúlyt, amelyek közé tartozik a zabpehely is. Tehát a zabkása testsúlynövelési célú étrendekbe is tökéletesen beilleszthető, akár mind az öt étkezésre is valamilyen formában, hiszen itt általában már nagyobb mennyiségekben is gondolkozhatunk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...