Mindennapi kenyerünk

Az otthoni kenyérsütés reneszánszát éli, te se maradj ki! Ha nincs kenyérsütő géped, ne búslakodj, kapd elő a dagasztótálad, és tarts velünk! S hogy mi a jutalmad? Azt mindjárt eláruljuk!

Francia kenyér

Palócprovence receptje alapján sütöttem. Finom pihe-puha kenyérbél, aranybarna, omlós héjban.

Miért vágj bele?

  • Mert a bolti kenyerek egyre silányabb minőségűek.
  • Mert a házilag készített kenyér egészségesebb, és tudod, mi van benne. (Tartósítószer és adalékanyagok biztos nincsenek.)
  • Mert kedvedre variálhatod a kenyér ízét.
  • Mert lenyűgözheted vele a családot, a barátaidat.
  • Mert kenyeret sütni jó, és a házi pékek jutalma sem marad el: a ropogós héjú, pihepuha, lyukacsos belsejű kenyér.

Kenyérreceptek itt >>

Tönkölykenyér és zsemle

Életmódot váltottam és szükségem volt egy tönkölykenyér receptre. Egy hasonlót találtam egy német oldalon, és azt egy kicsit tovább fejlesztettem. Mi már fél éve csak ezt esszük ...

Görög olívabogyós kenyér

Nagyon szeretem a mediterrán ételeket, a fűszerek párosításai miatt. Szeretem azt is, ha egy sima kelt tésztába valamilyen fűszer kerül, nem is beszélve a fekete olívabogyóról, és a ...

Kezdj a legegyszerűebbel!

Első kenyerünknek ne különlegeset válasszunk! A sima házi, fehér kenyér készítésével szerezhetünk némi gyakorlatot, belekóstolhatunk a kenyérsütés ízébe, és nagy valószínűséggel a várva várt sikerélmény sem marad el.

Ha már belejöttünk, bátran kísérletezzünk a különféle lisztekkel, fűszerezéssel, ízesítésekkel, magvak hozzáadásával, és játsszunk a kenyérformákkal.

Kenyérreceptek itt >>

Norvég reformkenyér

Azon gondolkodom, hogy miért az a reform, ami ősi? De hát ilyen világot élünk. Kiszakítottak minket a természetből, hogy aztán magunk újrafelfedezve azt, megpróbáljunk visszakapaszkodni ...

Köleslepény

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - ...

Ír szódás kenyér

Március 17-e Szt. Patrik napja, az írek világszerte megült nemzeti ünnepe. Szt. Patrik 387 körül született Britanniában és 461. március 17-én halálozott el. 16 éves korában ír ...

Joghurtos Graham-kenyér

Semmi sztori, csak úgy saját tapasztalataim és próbálkozásaim alapján nekem így vált be legjobban a Graham-lisztes kenyér. Így elkészítve nem lesz sűrű, hanem könnyű és rugalmas ...

A hozzávalókról

Alapesetben ezekre lesz szükségünk: liszt, víz, élesztő, só.

  1. A BL80-as jelzésű, kimondottan kenyérsütéshez kapható liszten kívül, használhatunk még az egészségesebb kenyerekhez (bizonyos arányban) teljes kiőrlésű lisztet, tönkölybúzalisztet, graham-lisztet, rozslisztet stb. Az alacsonyabb sikértartalmú lisztek esetén érdemes pluszsikér hozzáadásával biztosítani, hogy a kenyerünk magas és levegős legyen.
  2. A folyadék lehet víz vagy különféle tejtermékek (kefír, joghurt, aludttej), szükséges mennyiségük a liszt minőségétől függ.
  3. Egyszerűbb esetben élesztővel dolgozunk, lehetőleg frissel, ha nosztalgikus ízekre vágyunk, készítsünk kovászos kenyeret!
  4. A sóval óvatosan bánjunk (ha túl sokat adagolunk, akadályozza a kelést), általános szabályként elmodható, hogy a liszt mennyiségének 2%-a legyen, azaz 1 kg liszthez kb. 2 dkg sót adjunk.

Kenyértárolási tippek itt >>

Focaccia 4.

Olaszországban járva az egyik helyi pékségben ettem először életemben Focacciát paradicsommal és ruccolával. Ez a három így együtt isteni kombináció! Hazaérkezésünk után ...

Kemencében sült házikenyér

Jól ki kell dolgozni, dagasztani a tésztát, és csak akkor tegyük a sütőbe vagy a kemencébe, ha a szakajtóban megkelt. Vigyázzunk, hogy  túl se kelesszük, mert akkor nem lesz magas a ...

Minden kenyér álma: ropogós héj...

és persze minden kenyérsütőé. Amitől ropogósabb lesz a kenyerünk héja:

  • Gőzös sütőtér, ehhez tegyünk a sütő aljára hőálló tálkában vizet.
  • Magas hőfokon (200 fok) kezdjük a sütést, az erős lángtól kérget kap a kenyér, majd 20 perc elteltével mérsékeljük a hőt.
  • A kovászos kenyereknek eleve vastagabb és ropogósabb a héjuk, ahogy a vízzel készült kenyereknek is.

Ha mégis veszed, itt tedd >>

A rovat további cikkei >>

Gréta, gyors tészta az apartmanban >>

Hasznos, olcsó tippek tároláshoz >>

Kedvenc NoSalty-s receptjeitek >

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...