Mindennap iszol üdítőt? Csak óvatosan: sajnos növelhetik egyes rákos betegségek kialakulásának esélyét

Úgy tűnik, létezik kapcsolat a rendszeres üdítőitalfogyasztás és egyes daganatos betegségek kialakulása között.

A rendszeres, napi 2 pohárnyi mennyiséget (4 dl) meghaladó cukrozottüdítőital-fogyasztás fokozza az epehólyag és az epeúti daganatok kialakulásának kockázatát - állapította meg egy svéd kutatócsoport tavaly megjelent tanulmányában.

A tanulmány alapjául szolgáló kutatásban közel 71 000 felnőtt svéd férfi és nő (45-83 évesek) vett részt, a kutatási időszak ~13 év volt. A kutatásban részt vevők körében 21 intrahepatikus (májon belüli) és 127 extrahepatikus (májon kívül elhelyezkedő) epeúti daganatos beteget regisztráltak, ez utóbbiak közül 71 esetben alakult ki az epehólyag daganata.

Az epeúti daganatok kialakulásának oka ma még általában nem ismert. Az azonban már bizonyított, hogy az elhízottak, a kettes típusú cukorbetegséggel élők esetében nagyobb a kialakulásuk kockázata, illetve, hogy a magas éhomi vércukorszint és e típusú daganatok kialakulása között erős a kapcsolat. Ugyanakkor több korábbi kutatás is igazolta, hogy a cukrozott üdítőitalok fogyasztása emeli a vércukorszintet, kapcsolatba hozható a hízással, illetve a metabolikus szindróma és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásával.

E két kapcsolat alapján vizsgálták a kutatók, hogy a cukrozottüdítőital-fogyasztás kapcsolatba hozható-e az epeúti daganatok kialakulásával.

A kutatás eredményeiként megállapításra került, hogy a 4 dl-t meghaladó, napi szintű cukrozottüdítőital-fogyasztás - statisztikailag szignifikáns mértékben - közel kétszeresére (1,79x) növeli a májon kívüli epeúti daganatok, illetve több mint kétszeresére (2,24x) növeli az epehólyag daganatok kialakulásának kockázatát.

A fenti megállapítások mindenképpen figyelemreméltóak. Természetesen nem jelentik azt, hogy soha többet nem szabad cukrozott üdítőitalt fogyasztanunk, arra azonban felhívják a figyelmet, hogy nem szabad, hogy ezek az üdítőitalok legyenek az elsődleges folyadékforrásaink. Ha nem szeretnénk lemondani róluk, fogyasszuk őket ritkán, alkalomszerűen 1-1 pohárral. De elsődleges, a napi 2-2,5 liternyi folyadékszükségletünk kielégítését biztosító folyadékforrásaink legyen a víz, illetve pl. a hozzáadott cukrot nem tartalmazó tea, limonádék.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via Journal of the National Cancer Institute

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...