Mindennap iszol üdítőt? Csak óvatosan: sajnos növelhetik egyes rákos betegségek kialakulásának esélyét

Úgy tűnik, létezik kapcsolat a rendszeres üdítőitalfogyasztás és egyes daganatos betegségek kialakulása között.

A rendszeres, napi 2 pohárnyi mennyiséget (4 dl) meghaladó cukrozottüdítőital-fogyasztás fokozza az epehólyag és az epeúti daganatok kialakulásának kockázatát - állapította meg egy svéd kutatócsoport tavaly megjelent tanulmányában.

A tanulmány alapjául szolgáló kutatásban közel 71 000 felnőtt svéd férfi és nő (45-83 évesek) vett részt, a kutatási időszak ~13 év volt. A kutatásban részt vevők körében 21 intrahepatikus (májon belüli) és 127 extrahepatikus (májon kívül elhelyezkedő) epeúti daganatos beteget regisztráltak, ez utóbbiak közül 71 esetben alakult ki az epehólyag daganata.

Az epeúti daganatok kialakulásának oka ma még általában nem ismert. Az azonban már bizonyított, hogy az elhízottak, a kettes típusú cukorbetegséggel élők esetében nagyobb a kialakulásuk kockázata, illetve, hogy a magas éhomi vércukorszint és e típusú daganatok kialakulása között erős a kapcsolat. Ugyanakkor több korábbi kutatás is igazolta, hogy a cukrozott üdítőitalok fogyasztása emeli a vércukorszintet, kapcsolatba hozható a hízással, illetve a metabolikus szindróma és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásával.

E két kapcsolat alapján vizsgálták a kutatók, hogy a cukrozottüdítőital-fogyasztás kapcsolatba hozható-e az epeúti daganatok kialakulásával.

A kutatás eredményeiként megállapításra került, hogy a 4 dl-t meghaladó, napi szintű cukrozottüdítőital-fogyasztás - statisztikailag szignifikáns mértékben - közel kétszeresére (1,79x) növeli a májon kívüli epeúti daganatok, illetve több mint kétszeresére (2,24x) növeli az epehólyag daganatok kialakulásának kockázatát.

A fenti megállapítások mindenképpen figyelemreméltóak. Természetesen nem jelentik azt, hogy soha többet nem szabad cukrozott üdítőitalt fogyasztanunk, arra azonban felhívják a figyelmet, hogy nem szabad, hogy ezek az üdítőitalok legyenek az elsődleges folyadékforrásaink. Ha nem szeretnénk lemondani róluk, fogyasszuk őket ritkán, alkalomszerűen 1-1 pohárral. De elsődleges, a napi 2-2,5 liternyi folyadékszükségletünk kielégítését biztosító folyadékforrásaink legyen a víz, illetve pl. a hozzáadott cukrot nem tartalmazó tea, limonádék.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via Journal of the National Cancer Institute

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Betilthatja a magyar kormány ezt az élelmiszert

Az Agrárminisztérium még 2024 nyarán bocsájtotta társadalmi vitára a terveit a műhús előállításának és forgalomba hozatalának tilalmáról. Úgy néz ki, az ezzel kapcsolatos aggályok megállják a helyüket, és betiltás lesz a vége a történetnek hazánkban.

Top Receptek

Gyors cacio e pepe

Imádjuk ezt a cacio e pepe receptet, mert mindössze 4 összetevőt igényel! Nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így tökéletes hétköznapra, ebédre vagy munka után vacsorára. Ez ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!