Mindennap iszol üdítőt? Csak óvatosan: sajnos növelhetik egyes rákos betegségek kialakulásának esélyét

Úgy tűnik, létezik kapcsolat a rendszeres üdítőitalfogyasztás és egyes daganatos betegségek kialakulása között.

A rendszeres, napi 2 pohárnyi mennyiséget (4 dl) meghaladó cukrozottüdítőital-fogyasztás fokozza az epehólyag és az epeúti daganatok kialakulásának kockázatát - állapította meg egy svéd kutatócsoport tavaly megjelent tanulmányában.

A tanulmány alapjául szolgáló kutatásban közel 71 000 felnőtt svéd férfi és nő (45-83 évesek) vett részt, a kutatási időszak ~13 év volt. A kutatásban részt vevők körében 21 intrahepatikus (májon belüli) és 127 extrahepatikus (májon kívül elhelyezkedő) epeúti daganatos beteget regisztráltak, ez utóbbiak közül 71 esetben alakult ki az epehólyag daganata.

Az epeúti daganatok kialakulásának oka ma még általában nem ismert. Az azonban már bizonyított, hogy az elhízottak, a kettes típusú cukorbetegséggel élők esetében nagyobb a kialakulásuk kockázata, illetve, hogy a magas éhomi vércukorszint és e típusú daganatok kialakulása között erős a kapcsolat. Ugyanakkor több korábbi kutatás is igazolta, hogy a cukrozott üdítőitalok fogyasztása emeli a vércukorszintet, kapcsolatba hozható a hízással, illetve a metabolikus szindróma és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásával.

E két kapcsolat alapján vizsgálták a kutatók, hogy a cukrozottüdítőital-fogyasztás kapcsolatba hozható-e az epeúti daganatok kialakulásával.

A kutatás eredményeiként megállapításra került, hogy a 4 dl-t meghaladó, napi szintű cukrozottüdítőital-fogyasztás - statisztikailag szignifikáns mértékben - közel kétszeresére (1,79x) növeli a májon kívüli epeúti daganatok, illetve több mint kétszeresére (2,24x) növeli az epehólyag daganatok kialakulásának kockázatát.

A fenti megállapítások mindenképpen figyelemreméltóak. Természetesen nem jelentik azt, hogy soha többet nem szabad cukrozott üdítőitalt fogyasztanunk, arra azonban felhívják a figyelmet, hogy nem szabad, hogy ezek az üdítőitalok legyenek az elsődleges folyadékforrásaink. Ha nem szeretnénk lemondani róluk, fogyasszuk őket ritkán, alkalomszerűen 1-1 pohárral. De elsődleges, a napi 2-2,5 liternyi folyadékszükségletünk kielégítését biztosító folyadékforrásaink legyen a víz, illetve pl. a hozzáadott cukrot nem tartalmazó tea, limonádék.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via Journal of the National Cancer Institute

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...