Hozzánk is begyűrűzött pár évvel ezelőtt a brownie-őrület! Addig csak kávézóláncok sütis pultjaiban találkoztunk a tömény, csokis édességgel, majd hamarosan mindenki brownie-gyártásba fogott otthon.
Amerikából jött, küldetése pedig a kezdők és a rohanó haladók számára ugyanaz: gyors sikerélményt szerezni, a vendégeknek pedig finom falatokat! A brownie-t a XIX. században sütötték meg először (másik nevén chocolate brown), s mint elég sok finomságot, úgy ezt is véletlenül, mondhatni szórakozottságból „találták fel”. Ha lehet hinni a legendának, egy cukrász éppen csokoládétortát akart sütni, de a sütőport kifelejtette az édességből – na, ebből lett a brownie.
Top 10: 2012 kedvenc desszertjei >>
Az olvadós belsejű, mennyeien omlós csokis csoda mára az öreg kontinensen is óriási népszerűségnek örvend. Gyorséttermi láncok, kávézók előszeretettel kínálják sütis pultjaikban és hát valljuk be: nem nehéz elcsábulni egy-egy szeletre. Vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is tálalják. Nem mintha önmagában nem lenne elég finom. S ha már itt tartunk: a süti lelke természetesen a csokoládé, így nagyon nem mindegy, hogy milyet vásárolunk hozzá.
Ezúttal tényleg ajánlott ragaszkodni a valódi étcsokihoz, kell még vaj, kevés liszt, cukor és tojás - ezekkel már a klasszikus brownie-t simán összedobhatjuk. Persze létezik rengeteg variációja is: tölthetjük krémekkel, gyümölcsökkel, csonthéjasokkal, akár muffinformában készíthetjük. Egy alapszabályt viszont tartsunk be: a brownie-t nem szabad túlsütni! Az a lényeg, ha a közepébe szúrjuk a villánkat, annak csokisnak kell maradnia – ez 220 fokon 15 perces sütéssel már tökéletesen kivitelezhető. Kókusszal is fokozhatjuk, de kipróbálhatjuk a tetejére csorgatott karamellával is – a siker garantált! De ha éppen ahhoz támadna kedvünk, apríthatunk a tésztájába gyümölcsöket is, málna, áfonya, meggy sorakoznak a hűtőpultokban,15 dekánál többre nincs is szükségünk belőlük. A NoSalty brownie-receptjei jobbnál jobb ötletekkel szolgálnak, válogass kedvedre belőlük!