Minden nap gyümölcsnap - ez a férfi 8 éve csak gyümölcsöt eszik

A gyümölcsfogyasztás egészséges, de vajon mi történik akkor, ha éveken keresztül semmi mást nem eszel, csak gyümölcsöt? Ez a férfi kipróbálta!

A Japánban élő Mizuki Nakano, a Tokiói Egyetem egykori professzora több, mint 8 éve kizárólag gyümölcsöt fogyaszt, még vizet sem iszik, a folyadékot is gyümölcslevekkel pótolja. Nemrég egy japán tévéműsor vendége volt, ahol elmondta tapasztalatait.

Szokatlan kísérlet

2009 szeptemberében Mizuki Nakano úgy döntött, megvizsgálja, mi történik a testével, ha egész nap semmi mást, csak gyümölcsöt eszik. Tette mindezt annak ellenére, hogy a tudományos megállapítás már akkoriban is az volt, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő arányú fehérje-, zsír-, valamint szénhidráttartalmú ételek fogyasztása. Kizárólag gyümölcsökkel nem juthatunk hozzá a szükséges tápanyagokhoz, és az egyoldalú étkezés súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Nakano azonban felfedezte, hogy nem létezik tudományos kutatás a gyümölcsök fogyasztásának hosszú távú hatásairól, így belevágott a kísérletbe saját magán.

Mizuki Nakano

Nakano nem hirtelen, egyik napról a másikra állt át a gyümölcsfogyasztásra, hanem fokozatosan növelte a napi gyümölcsadagját egészen addig, amíg még testének hidratálását is gyümölcslevekkel oldotta meg, vagyis vizet sem ivott. Étrendjét, valamint tapasztalatait saját blogján dokumentálta, és a szokatlan kísérlet végül híressé tette: 2015-ben meghívást kapott egy népszerű japán tévéshowba.

Mizuki Nakano interjút ad

Valóban egészséges, ha csak gyümölcsöt eszel?

A reflektorfénybe került Nakano számos műsorban szerepelt, azonban idővel a televíziós megjelenései alábbhagytak, majd végül teljesen megszűntek. Ekkor röppent fel a pletyka, hogy az egykori professzor alultápláltság miatt életét vesztette, mivel szervezete nem jutott hozzá elegendő mennyiségű fehérjéhez és B12-vitaminhoz a gyümölcsökből.Mizuki Nakano azonban nemrég visszatért, hogy eloszlassa a halálhíréről keltett szóbeszédeket. Megosztotta az emberekkel szokatlan felfedezésének eredményét, és állítása szerint valódi szuperhőssé vált a gyümölcsöktől. Elmondása alapján testében kivételes folyamatok mentek végbe: a hosszútávú gyümölcsfogyasztás és a fehérje teljes hiánya olyan baktériumok termelésére ösztönözte a szervezetét, amelyek a nitrogént fehérjékké alakították. Erre a jelenségre természetesen semmiféle tudományosan megalapozott magyarázat nincs, úgyhogy érdemes mindenképpen fenntartásokkal kezelni.

Bodon Judit dietetikus véleménye

A megfelelő napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás valóban fontos eleme a kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek, ugyanakkor az így összeállított étrend erősen tápanyaghiányos, hiszen nem tartalmaz elegendő mennyiségben fehérjéket, fontos zsírokat, egyes vitaminokat, ásványi anyagokat. Arra biztatok mindenkit, hogy használja ki a nyarat, és egyen sok színes szezonális gyümölcsöt, azt azonban senkinek nem javaslom, hogy csak ezek szerepeljenek hosszú távon a napi étrendjében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...