Minden nap gyümölcsnap - ez a férfi 8 éve csak gyümölcsöt eszik

A gyümölcsfogyasztás egészséges, de vajon mi történik akkor, ha éveken keresztül semmi mást nem eszel, csak gyümölcsöt? Ez a férfi kipróbálta!

A Japánban élő Mizuki Nakano, a Tokiói Egyetem egykori professzora több, mint 8 éve kizárólag gyümölcsöt fogyaszt, még vizet sem iszik, a folyadékot is gyümölcslevekkel pótolja. Nemrég egy japán tévéműsor vendége volt, ahol elmondta tapasztalatait.

Szokatlan kísérlet

2009 szeptemberében Mizuki Nakano úgy döntött, megvizsgálja, mi történik a testével, ha egész nap semmi mást, csak gyümölcsöt eszik. Tette mindezt annak ellenére, hogy a tudományos megállapítás már akkoriban is az volt, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz elengedhetetlen a megfelelő arányú fehérje-, zsír-, valamint szénhidráttartalmú ételek fogyasztása. Kizárólag gyümölcsökkel nem juthatunk hozzá a szükséges tápanyagokhoz, és az egyoldalú étkezés súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Nakano azonban felfedezte, hogy nem létezik tudományos kutatás a gyümölcsök fogyasztásának hosszú távú hatásairól, így belevágott a kísérletbe saját magán.

Mizuki Nakano

Nakano nem hirtelen, egyik napról a másikra állt át a gyümölcsfogyasztásra, hanem fokozatosan növelte a napi gyümölcsadagját egészen addig, amíg még testének hidratálását is gyümölcslevekkel oldotta meg, vagyis vizet sem ivott. Étrendjét, valamint tapasztalatait saját blogján dokumentálta, és a szokatlan kísérlet végül híressé tette: 2015-ben meghívást kapott egy népszerű japán tévéshowba.

Mizuki Nakano interjút ad

Valóban egészséges, ha csak gyümölcsöt eszel?

A reflektorfénybe került Nakano számos műsorban szerepelt, azonban idővel a televíziós megjelenései alábbhagytak, majd végül teljesen megszűntek. Ekkor röppent fel a pletyka, hogy az egykori professzor alultápláltság miatt életét vesztette, mivel szervezete nem jutott hozzá elegendő mennyiségű fehérjéhez és B12-vitaminhoz a gyümölcsökből.Mizuki Nakano azonban nemrég visszatért, hogy eloszlassa a halálhíréről keltett szóbeszédeket. Megosztotta az emberekkel szokatlan felfedezésének eredményét, és állítása szerint valódi szuperhőssé vált a gyümölcsöktől. Elmondása alapján testében kivételes folyamatok mentek végbe: a hosszútávú gyümölcsfogyasztás és a fehérje teljes hiánya olyan baktériumok termelésére ösztönözte a szervezetét, amelyek a nitrogént fehérjékké alakították. Erre a jelenségre természetesen semmiféle tudományosan megalapozott magyarázat nincs, úgyhogy érdemes mindenképpen fenntartásokkal kezelni.

Bodon Judit dietetikus véleménye

A megfelelő napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás valóban fontos eleme a kiegyensúlyozott, egészséges étrendnek, ugyanakkor az így összeállított étrend erősen tápanyaghiányos, hiszen nem tartalmaz elegendő mennyiségben fehérjéket, fontos zsírokat, egyes vitaminokat, ásványi anyagokat. Arra biztatok mindenkit, hogy használja ki a nyarat, és egyen sok színes szezonális gyümölcsöt, azt azonban senkinek nem javaslom, hogy csak ezek szerepeljenek hosszú távon a napi étrendjében.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...