Minden mérgező?

Rákkeltő hatása természetesen nemcsak a mesterséges vegyületeknek, hanem a természetes anyagoknak is lehet. Csupán a mennyiségtől függ, hogy egy anyag méreg-e vagy sem.

Ahogy pl. egy-egy azo-festék tumort válthat ki, ugyanúgy ártalmas lehet a májra az édesköményből vagy ánizskaporból, illetve sok más fűszerből kivonható metil-eugenol, ha nagy töménységben és sokáig fogyasztja valaki.Sok azo-festékről már egyértelműen bebizonyosodott, hogy kisebb mennyiségben is rákkeltő, ezeket hosszas küzdelem után ki is vonták a piacról. Mások, pl. az E122-es karmazsin esetében ez a tumornövesztő hatás nem egyértelmű, ezeket mennyiségi korlátozással lehet használni.

A mennyiség kérdése alapvető: túl nagy mennyiségben a víz is halálos. A reneszánsz orvos, alkimista Paracelsus, akit a toxikológia, azaz a mérgekkel, mérgezésekkel foglalkozó tudomány atyjának is tartanak, fejtette ki, hogy "Minden dolog méreg, ha önmagában nem is; csupán a mennyiség teszi, hogy egy anyag méreg-e." Az eredetileg Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim névre hallgató svájci orvos, aki utazásai során Magyarországon is járt, azért kapta a Paracelsus nevet, mert már kortársai is úgy vélték, hogy tudásban beérte híres ókori elődjét, Celsust. Paracelsus terjesztette el a különböző mesterségesen előállított vegyi anyagok és a fémek használatát az orvoslásban, és ő állította össze a laudánum, az ópiumtinktúra receptjét, amit aztán széles körűen használtak a 19. század végéig fájdalomcsillapításra, a tiszta víz hiányában igen gyakori hasmenés kezelésére.

Mentaszörp és citromfűszörp

Tavaly kezdtem el intenzívebben foglalkozni a gyógynövényekkel, azóta mindig azt keresem, miből mit tudnék készíteni. Idén próbáltam ki először a menta- és citromfűszörpöt, és ...

Lilahagymás lencsesaláta

Lencsesalátát akartam csinálni, mert rájöttem, hogy az egyszerű sült hús is feldobható valami nem mindennapi körettel. Az itt található recepteken kívül Hargitai György A legjobb ...

A már említett metil-eugenol megtalálható több növényi olajban, így a babér, a citromfű, a bétel, a szegfűbors olajában, oxfordi kutatók most azt vizsgálják, ártalmas-e a kivonat (ami tömény készítményt, azaz nagy mennyiségű metil-eugenolt jelent, nem annyit, amennyit egy ember magából a növényből meg tudna enni) az emberi májra. Egy közeli rokonának, a szasszafrász babérfából kivonható safrolnak az élelmiszeripari használatát a tömegtermelésben betiltották, mivel nagy adagban májrákot okoz. Kis mennyiségben fájdalomcsillapító és fertőtlenítő, gomba- és baktériumölő hatású.

Tehát ugyanaz az anyag lehet egyik fajta mennyiségben hasznos, míg másikfajta mennyiségben káros, és a hasznosságnak és károsságnak nincs ahhoz köze, hogy egy anyag természetes vagy mesterséges. Sőt napjainkban, amikor felvirágzóban van a hálózatokkal kapcsolatos tudomány, egyre inkább azt mondják, hogy nem is egy-egy anyag hat a szervezetünkre, hanem a szervezetünkbe kerülő sokfajta anyag kölcsönhatása, a környezetünkből érkező számtalan hatás és az életmódunk együttesen alakít az egészségünkön. Semmi nem méreg önmagában.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...