Minden fogyni vágyó erről a diétáról álmodik

Nem kell koplalnod, és nem fog lecsapni rád a jojo-effektus sem. Kell ennél több?

Soha nem üres a tányérod, mégis tartósan fogyhatsz – ez minden vágyad? A Montignac-módszernek köszönhetően ez működhet. De hogyan?

A Montignac-módszer a glikémiás index úttörője. Aki e szerint étkezik, nem eszik kevesebbet, hanem tudatosan válogatja össze az ételeit. A francia kutató az 1980-as évek végén arról írt tanulmányt, hogy nem a kalóriák hizlalnak, hanem az úgynevezett glikémiás indexnek van szerepe a hízásban. A glikémiás index ("GI" vagy "Glyx") annak a mutatója, hogy mennyit emelkedik a vércukorszintünk bizonyos ételek fogyasztása után.

Kölessaláta

Az új irodában nincs se hűtő, se mikró. Így kénytelen vagyok olyan menüt is összeállítani, ami ehető hűtés-melegítés nélkül. Amikor már a humusz összes változatán túl vagyunk, ...

Cukkinisaláta

A cukkini nálunk alapzöldség, nagyon szeretjük, sülve, főve, párolva és ezúttal nyersen is. Valami pikáns salátára vágytam ma, így megnéztem mi van a hűtőben… bevallom őszintén, ...

A táplálékokat három csoportba sorolják

Vannak magas, közepes vagy alacsony glikémiás indexű ételek. Magas GI-vel rendelkeznek a rossz szénhidrátok, míg a jó szénhidrátok alacsony indexűek. Minél nagyobb egy étel glikémiás indexe, annál kevesebbet érdemes fogyasztani belőle. Minél alacsonyabb a GI, annál kevesebb inzulint bocsát ki a szervezet, ami pozitív hatással van a zsírégetésre. A diéta alapját az adja, hogy a fehérjedús és a szénhidrátokban gazdag ételeket külön választjuk – így felépítve az étrendünket.

Mely ételeket fogyaszthatjuk, és melyeket nem?

A nagyon jó szénhidrátok 35 alatti GI-vel rendelkeznek, ezek fehérjével és zsírral kombinálhatók kívánság szerint. Ilyen a tojás, a cukkini, a paradicsom, az alma, a szeder, a brokkoli, a sárgarépa, a hús és az avokádó.

A jó szénhidrátok indexe 35-50, ezeket nem szabad zsírral kombinálni. Ilyen a kókusztej, a zabpehely, a teljes kiőrlésű termékek, a lekvár és a mangó. A többszörösen telített zsírsavak (növényi olajok, hal) kivételek, azokat lehet zsírral is kombinálni.

Az 50 feletti glikémiás indexxel rendelkező rossz szénhidrátokat általában nem szabad enni, vagy ha mégis, csak nagyon kicsi mennyiségben engedhetjük meg magunknak. Ilyen a pizza, az ananász, a kukoricapehely, a fehér liszt, az édesség és a kóla.

Teljes kiőrlésű zsemle

Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó zsemle, ami a mélyhűtést is kiválóan bírja.

Meggyes-zabpelyhes pite egészségesen

Ez a mára abszolút kedvenccé vált, istenien isteni pite úgy kezdődött, ahogy annak egy lusta szombat délelőtt kezdődnie kell - vagyis megérkezett a bejelentés, hogy vegán vendég jön a ...

A Montignac-elv két fázisban épül: az első szakaszban az emberek fogynak, amíg el nem érik a kívánt súlyt - ennek időtartama természetesen mindenkinél más. Itt csak nagyon jó vagy jó szénhidráttartalmú ételeket fogyasztanak.

A második szakasz a testsúly stabilizálásáról és az új étkezési szokások fenntartásáról szól: maga a Montignac-módszer önmagát nem hagyományos étrendnek tekinti, sokkal inkább egy kiegyensúlyozott táplálkozási formának, amelyet a legjobb esetben az egész életen át meg lehet tartani.

A koncepció fenntartható és tartós sikert ígér nekünk a fogyásban. Ha az első szakaszban betartjuk a szigorú szabályokat, akkor a kilók is gyorsan leolvadhatnak.

Ha ezzel a diétával szeretnél fogyni, mielőtt elkezdenéd, konzultálj az orvosoddal!

Ezeket olvastad már?

Mintaétrend: DASH-diéta

Az USA-ban a 2014-es év legegészségesebb étrendjének kiáltották ki a DASH-étrendet. Lássuk, hogyan illeszthetőek össze a diéta alapelvei és a hazai megszokott ételek!

Szabó A

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...