Minden, amit a vöröshagymáról tudni szeretnél

Te ismered a vöröshagyma összes jótékony hatását? Nem baj, ha nem. Idén mindenesetre ültess Te is minél többet belőle.

Milyen megtermelni egy család egész éves zöldségszükségletét? Egy biztos, nem gyerekjáték. Van vele bőven munka. Jó fizikai erőnlét kell hozzá, elszántság, kitartás és valamiféle végtelen vonzódás a föld és földmunkák iránt, az ásás, kapálás, gyomlálás iránt. Mi évek óta célként tűzzük ki, hogy minden zöldséget megtermeljünk magunknak. Természetesen vegyszer és műtrágya nélkül.

Nyáron dúskálunk a zöldségekben, és télen sem panaszkodhatunk. Ha valamiből kevés termett, azt szépen beosztjuk. A hideg hónapokban sem kell többet boltba járni, havonta két alkalom elég. Bolt helyett a pincébe megyünk le, vagy a fagyasztószekrényt nyitjuk ki, vagy szétnézünk a kamrában. Ez a mi három éléskamránk.

Idén télen a pincében 10 zsák krumpli, 10 zsák vöröshagyma, 6 rekesz répa és egy rekesz petrezselyemgyökér sorakozik. Most mindezek közül a vöröshagymáról szeretnék írni, hisz az egyik leggyakrabban használt élelmiszerünk, és talán nem is tudjuk róla milyen rendkívül egészséges, sokoldalú. Télen nélkülözhetetlen.

Tudtad a vöröshagymáról?

  • Kiváló vitaminforrás.
  • Rostokban gazdag.
  • Javítja az emésztést.
  • Szíverősítő.
  • Jótékony hatással van az érrendszerre.
  • Csökkenti a koleszterinszintet.
  • Nyers hagyma rágcsálása javítja a szájhigiéniát, megöli a fogszuvasodásért felelős baktériumokat.
  • Rákmegelőző hatású.
  • Használják asztma kezelésére.
  • Segít felkelteni a szexuális vágyat.
  • A kertben védi a többi növényt a kártevők ellen. Még sorolhatnánk jó darabig mennyire sokoldalú és egészséges.

Vöröshagyma-termesztés

Itt most semmiféle tudományos dologba nem merülnék bele. Azt szeretném leírni, mi mennyi hagymát ültetünk évente. Minden tavasszal férjem kb. 5 kg dughagymát duggat el. Ez 15 db 10 méter hosszú sort jelent, kb. 250 m2 területet. Hogy mennyi termésünk lesz, az nagyban függ az időjárástól. Tavaly nyáron rendkívüli aszály köszöntött be, falunkat majdnem két hónapig elkerülte az eső. A végén minden nap esőért imádkoztam, de hiába. A növények mégis túléltek mindent. Mikor nyár végén felszedtük a hagymát, 10 zsák lett. Zsákonként 20 kg, azaz összesen 200 kg.

Remélem, ez a 200 kg vöröshagyma elég lesz családunknak következő nyárig. Mi ugyanis hagymát hagymával eszünk, különösen télen. Azért is fantasztikus a hagyma, mert megfelelő tárolás esetén 8-10 hónapig is eláll.

Hagymát hagymával

Mi bizony olyanok vagyunk, mint Kabos Gyula a Hyppolit, a lakáj című nagyszerű magyar filmben: Hagymához hagymát eszünk. Főzésnél szerintem mindenbe kétszer, háromszor annyit teszek, mint egy átlagos háziasszony.

Hagymás ételek:

Francia hagymaleves vajas pirítóssal

A kiindulópont Julia Child hagymalevese volt, de az marha alaplével készül, nincs benne szerecsendió, ellenben van brandy, úgyhogy más ez, de mégis nagyon hasonló. A lényeg: szánjunk rá ...

Francia hagymaleves

Miért éppen francia hagymalevest főzzünk ma? Hamar elkészül, sokféle ételhez passzol, és a hozzávalók általában fellelhetők otthon. Ildikó makói hagymalevese után szabadon…

Klasszikus hagymás rostélyos

A hagymás rostélyos, azaz pácolt marhahús nagy kazal sült hagymával, az éttermek sztárja, és sok ember nagy kedvence! Ezzel a recepttel pedig Te is elkészítheted otthon, minden ...

Ezen kívül szigorúan betartjuk, hogy mindig csak idény zöldséget eszünk. Mi volt télen reggelire vagy vacsorára az idényzöldségünk? A vöröshagyma. Azt jelenti, hogy vöröshagymát eszünk nyersen a vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez, szalonnához, szendvicshez, konzervhalhoz, egyszóval mindenhez mindennap. A gyerekeknek apróra vágom és megsózom kicsit, úgy nem olyan csípős és ők is mindig csipegetnek egy keveset belőle.

Hagymatea

Még egy nagyszerű dolog a hagymatea. Rendszeresen isszuk. Megfázásra, köhögésre, influenza ellen a legjobb gyógymód. Hogyan készül a hagymatea? Fél liter vizet felforralunk, beledobunk 2 vöröshagyma külső burkát, még 1 percig forraljuk, majd fedő alatt negyed óráig állni hagyjuk. Egész fej vöröshagymával szintén készíthetjük, de akkor fél órán át főzzük. Ha kihűlt mézzel édesítjük.

Hagymatea-variációk:

Kamillás hagymatea

Amikor meg vagyok fázva, nem szeretem a különböző gyógyszereket bekapkodni, ilyenkor szoktam elkészíteni magamnak a hagymateát, ami két nap alatt teljesen elviszi a náthámat. Hatásos, ...

Legjobbnak a saját vöröshagymát tartom, amit vegyszermentesen termeszthetünk kertünkben. Öntözést sem igényel, jól bírja a szárazságot. Idén március végén már kezdhetjük is a duggatását. Folyamatosan ültethetjük tavasszal-nyáron-ősszel, így mindig lesz újhagymánk. Akár virágos kertedbe is ültethetsz, riasztja a kártevőket. De kiváló helye lesz neki a sárgarépa sor mellett, mert a sárgarépalegyet elriasztja. Ha kifejlett vöröshagymát szeretnél, akkor márciusban ültesd és augusztusban szedd fel, mikor a szár megdőlt. Idén ültess Te is minél több hagymát.

Még több izgalmas cikk a Gardenista oldalán!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...