Körülbelül 13 éves lehettem, amikor a rokonainkkal elmentünk nyaralni Tatára. Már akkoriban is érdekelt a gasztronómia, ezért beszabadultunk az Öreg-tó mellé, egy halászléfőző versenyre. A jobbnál jobb fogások után desszertre vágytunk, így az egyik tó melletti éterembe (sajnos, már nem emlékszem a hely nevére) mentünk, ahol somlói galuskát rendeltünk. Ez volt életem első találkozása ezzel a csodálatos magyar desszerttel, mivel a Felvidéken még ma sem divat ilyet készíteni.
Szerelem volt ez... első ízlelésre! Mivel otthon nem juthattam hozzá az isteni desszerthez, minden magyarországi látogatásunkkor kerestem a tökéletes változatot. Még 10 évvel ezelőtt is, amikor Budapestre költöztem, elkezdtem kutatni, hol juthatok hozzá. Sajnos az összes étteremből, cukrászdából hiányérzettel távoztam. Volt, ahol túl száraz volt a tészta, máshol a dió, mazsola, vagy rum hiányzott belőle. Sehol sem volt az IGAZI...
Somlói galuska – egy legenda nyomában
Tudj meg többet a magyar desszert történetéről itt >>>
Lehet, hogy olyan ez, mint az első szerelem? Kevés esély van rá, hogy ugyanolyat találunk még egyszer az életben, mert az olyan más volt, olyan egyedi. A tökéletesben van dió, mazsola, rum, csokis és vaníliás piskóta, tejszínhab, csokiöntet, minden, amire az ember szíve és foga fájhat.
Ne gondoljátok, hogy otthon nem próbálkoztam meg az elkészítésével, de sosem volt tökéletes. Persze, majdnem olyan az volt pár.
Ismét egy utazás következett, most Szegedre, ahol meglátogattunk egy cukrászdát. Hat évvel ezelőtti a történet, de újra megtaláltam azt az ízt, egy helyi cukrászdában. Tudtam, hogy sokáig nem fogok találkozni hasonlóval, ezért minden egyes kanál élvezeti értékkel bírt.
Hat év, azóta rengeteg éttermet és cukrászdát megjártam, ismerősök "TUTI" somlóiját is megkóstoltam, de semmi. Egyik próbálkozás sem volt olyan, mint a tatai vagy a szegedi. Kíváncsian várom kommentben, hogy szerintetek hol érdemes megkóstolnom a somlói galuskát, ha az IGAZI-ra vágyom!
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Ilyen volt büntetlenül csempészni a '90-es évek elején
Farmernadrág, orkánkabát és különböző élelmiszerek, amelyeket immár teljesen legálisan a a határon túlról szereztünk be a kilencvenes években.
Fenes GábrielNagy liszthatározó - mire jók az egyes lisztfajták? 1. rész
A boltok polcain rengetegféle liszttel találkozunk. Sorra vesszük a leggyakoribbakat, és eláruljuk, mire érdemes őket használni - így könnyebben tudtok majd választani.
Hajdú_AnnaFény derült az igazságra a betűtésztával kapcsolatban
Valószínűleg ti is gondolkoztatok már azon, hogy a betűtésztában minden betű szerepel-e. Egy férfi most megválaszolta a nagy kérdést.
Fenes Gábriel10 ételalapanyag, amiről 10 éve még lövésünk sem volt, hogy...
Bulgur, chiamag és quinoa - tíz éve még nagyon kevesen ismertük és használtuk ezeket az alapanyagokat. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk most néhányat...
Fenes Gábriel