Milyen az IGAZI somlói galuska? - keresem az ízt, amibe újra beleszerethetek

Jó ideje keresem a tökéletes somlói galuskát, eddig csak kétszer sikerült megtalálnom. Szerintetek hogy készítve, illetve hol a legfinomabb az egyik legismertebb desszertünk?

Körülbelül 13 éves lehettem, amikor a rokonainkkal elmentünk nyaralni Tatára. Már akkoriban is érdekelt a gasztronómia, ezért beszabadultunk az Öreg-tó mellé, egy halászléfőző versenyre. A jobbnál jobb fogások után desszertre vágytunk, így az egyik tó melletti éterembe (sajnos, már nem emlékszem a hely nevére) mentünk, ahol somlói galuskát rendeltünk. Ez volt életem első találkozása ezzel a csodálatos magyar desszerttel, mivel a Felvidéken még ma sem divat ilyet készíteni.

Somlói galuska

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé ...

Szerelem volt ez... első ízlelésre! Mivel otthon nem juthattam hozzá az isteni desszerthez, minden magyarországi látogatásunkkor kerestem a tökéletes változatot. Még 10 évvel ezelőtt is, amikor Budapestre költöztem, elkezdtem kutatni, hol juthatok hozzá. Sajnos az összes étteremből, cukrászdából hiányérzettel távoztam. Volt, ahol túl száraz volt a tészta, máshol a dió, mazsola, vagy rum hiányzott belőle. Sehol sem volt az IGAZI...

Somlói galuska – egy legenda nyomában

Tudj meg többet a magyar desszert történetéről itt >>>

Lehet, hogy olyan ez, mint az első szerelem? Kevés esély van rá, hogy ugyanolyat találunk még egyszer az életben, mert az olyan más volt, olyan egyedi. A tökéletesben van dió, mazsola, rum, csokis és vaníliás piskóta, tejszínhab, csokiöntet, minden, amire az ember szíve és foga fájhat.

Ne gondoljátok, hogy otthon nem próbálkoztam meg az elkészítésével, de sosem volt tökéletes. Persze, majdnem olyan az volt pár.

Ismét egy utazás következett, most Szegedre, ahol meglátogattunk egy cukrászdát. Hat évvel ezelőtti a történet, de újra megtaláltam azt az ízt, egy helyi cukrászdában. Tudtam, hogy sokáig nem fogok találkozni hasonlóval, ezért minden egyes kanál élvezeti értékkel bírt.

Hat év, azóta rengeteg éttermet és cukrászdát megjártam, ismerősök "TUTI" somlóiját is megkóstoltam, de semmi. Egyik próbálkozás sem volt olyan, mint a tatai vagy a szegedi. Kíváncsian várom kommentben, hogy szerintetek hol érdemes megkóstolnom a somlói galuskát, ha az IGAZI-ra vágyom!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...