Milyen az IGAZI somlói galuska? - keresem az ízt, amibe újra beleszerethetek

Jó ideje keresem a tökéletes somlói galuskát, eddig csak kétszer sikerült megtalálnom. Szerintetek hogy készítve, illetve hol a legfinomabb az egyik legismertebb desszertünk?

Körülbelül 13 éves lehettem, amikor a rokonainkkal elmentünk nyaralni Tatára. Már akkoriban is érdekelt a gasztronómia, ezért beszabadultunk az Öreg-tó mellé, egy halászléfőző versenyre. A jobbnál jobb fogások után desszertre vágytunk, így az egyik tó melletti éterembe (sajnos, már nem emlékszem a hely nevére) mentünk, ahol somlói galuskát rendeltünk. Ez volt életem első találkozása ezzel a csodálatos magyar desszerttel, mivel a Felvidéken még ma sem divat ilyet készíteni.

Somlói galuska

Ritkán járunk cukrászdába, ha útba is vesszük a kedvenc helyünket, célirányosan tesszük: somlói galuskáért megyünk. Most először megpróbálkoztam az elkészítésével itthon. Kissé ...

Szerelem volt ez... első ízlelésre! Mivel otthon nem juthattam hozzá az isteni desszerthez, minden magyarországi látogatásunkkor kerestem a tökéletes változatot. Még 10 évvel ezelőtt is, amikor Budapestre költöztem, elkezdtem kutatni, hol juthatok hozzá. Sajnos az összes étteremből, cukrászdából hiányérzettel távoztam. Volt, ahol túl száraz volt a tészta, máshol a dió, mazsola, vagy rum hiányzott belőle. Sehol sem volt az IGAZI...

Somlói galuska – egy legenda nyomában

Tudj meg többet a magyar desszert történetéről itt >>>

Lehet, hogy olyan ez, mint az első szerelem? Kevés esély van rá, hogy ugyanolyat találunk még egyszer az életben, mert az olyan más volt, olyan egyedi. A tökéletesben van dió, mazsola, rum, csokis és vaníliás piskóta, tejszínhab, csokiöntet, minden, amire az ember szíve és foga fájhat.

Ne gondoljátok, hogy otthon nem próbálkoztam meg az elkészítésével, de sosem volt tökéletes. Persze, majdnem olyan az volt pár.

Ismét egy utazás következett, most Szegedre, ahol meglátogattunk egy cukrászdát. Hat évvel ezelőtti a történet, de újra megtaláltam azt az ízt, egy helyi cukrászdában. Tudtam, hogy sokáig nem fogok találkozni hasonlóval, ezért minden egyes kanál élvezeti értékkel bírt.

Hat év, azóta rengeteg éttermet és cukrászdát megjártam, ismerősök "TUTI" somlóiját is megkóstoltam, de semmi. Egyik próbálkozás sem volt olyan, mint a tatai vagy a szegedi. Kíváncsian várom kommentben, hogy szerintetek hol érdemes megkóstolnom a somlói galuskát, ha az IGAZI-ra vágyom!

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...