Milliók imádják, de mégis mi a fenétől olyan jó a sütőtökös kávé? – Pumpkin Spice Lattét készítettünk

A Pumpkin Spice Latte egy sütőtökös kávé, ami Amerikából indult hódító útjára, és olyan kultusz övezi, ami ép ésszel fel sem fogható. Mi most elkészítettük!  

A Starbucks már számtalan módon lovagolta meg az elvetemült, cukormázas kávécsodák hullámát, sőt, nem egyet maga a cég indított el. Az unikornisos és karamellás italok között viszont van egy szezonális kávé, ami már fogalom a franchise szerelmeseinek körében. Persze hogy hazánkba is begyűrűzött a mánia: ez a Pumpkin Spice Latte láz!

Elkészítettük az amerikaiak kedvencét, a sütőtökös lattét, és megállapítottuk, talán nem ettől a lökettől indul majd zökkenőmentesebben a reggel, de tény, hogy az ősz ízeit hívja elő, méghozzá bombasztikusan!

Bár manapság a Starbucks kifejezetten Pumpkin Spice ízesítésű sziruppal készíti e nemes italt, de az eredeti verzióban még szerepelt sütőtökpüré, ami az őszies fűszerekkel együtt adja vissza a különleges hűvös évszak reggeleinek hangulatát. Az igaz és egyetlen receptet keresve jöttünk rá arra, hogy ahány ház, annyi PSL. (Ultramenő mozaikszó, a Pumpkin Spice Latte kezdőbetűiből gyúrva, használd bátran - a szerk.) Végül egy olyan verziót készítettünk el, ami a legegyszerűbben, és mindenki által elérhető alapanyagokból összerakható. Például nem kell megvenni egy 10 kilós tököt ahhoz, hogy 3 deci italt készíthess.

A receptet itt találod!

Talán nem a Seattle-i székhelyű kávéóriás készítette el a világon először a PSL-t, de mindenki tisztában van vele, hogy általuk vált világhírűvé. Az PSL feltalálása óta ez a fűszerezés és az elnevezés is bekerült a nagy ízesítőszótárba. (Van ilyen egyáltalán?) Amerikában szirupok, pürék, krémek viselik magukon a Pumpkin Spice nevet. Maga a Pumpkin Spice egyébként egy fűszerkeverék, amit nagyon egyszerű összedobni.

A Pumpkin Spice az alábbi fűszerekből áll: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szegfűbors és szerecsendió

De honnan érkezett a híres PSL?

2003-ban Peter Dukes termékmenedzser uralta a Starbucks eszpresszórészlegét, ahová - a téli időszak Tojásos Lattéja vagy Mézeskalácsos kávéja mellé - kellett egy őszi ital is. Peter Dukes feladata tehát az volt, hogy a 2002-2003-as, nagy sikert aratott borsmentás kávé sikerét fölülmúlja. Bevette magát tehát a Starbucks "laboratóriumába", kotyvasztani kezdett, és kitalált pár variációt. Bár a tesztelők többsége először a csokis, karamellás, fahéjas ízek felé hajlott, végül a kalapban maradt a sütőtökös pités kávé ötlete is.

Tejszínhabbal is isteni

Ekkor egy csapat elszánt dolgozó leült, és tökpiteevés közben kitalálta, mit is kéne a sütemény ízéből átmenteni a kávéba. Maga a tök és a fűszerek felhasználásával végül egy szirupot készítettek. Miután megszületett a szirup, az elnevezés következett. Először - nyers fordításban - Őszi Betakarítás Lattelett a név (Fall Harvest Latte), de ezt elvetve a játékos, mégis informatív Pumpkin Spice Latte név lett a befutó, és azóta is egyeduralkodó!

Az ital 2004-ben debütált Amerikában, és instant sikert aratott. Becslések szerint piacra kerülése óta csaknem 1,5 milliárd dolláros bevételt hozott a Starbucksnak, ezzel minden kétséget kizárva a cég legkeresettebb szezonális terméke lett a Pumpkin Spice Latte. Hazánkban is kapható, de csak rövid ideig, úgyhogy ha mégis lusta vagy otthon megcsinálni, akkord

Ezeket láttátok már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...