Így készült nálunk a „nem létező étel", a milánói sertésborda

Lehet szörnyülködni és megtagadni, lehidalni és fújolni, hogy ez nem is olasz, mert tény, hogy nem az, mégis annyira jó, és annyira nosztalgikusan retró, hogy az ember könnybe lábad. Heti (és örök) szerelmünk a milánói sertésborda.

A milánói sertésborda egy igazi klasszikus retró kaja, sokunk egyik kedvence, főleg gyerekkorunkból. Engem és tesómat legalábbis teljesen felcsigázott az összekevert maszatos tészta tetején üldögélő aranyló rántott hús. Szinte emlékszem, milyen volt az első: tészta, paradicsomszósz, gomba, sonka, sajt és kabátos hús. Számomra ilyen egy megtestesült ételköltemény! Igaz, semmi köze az olaszokhoz, de így is felér egy itáliai gasztrofogással. Sőt, ha az olaszok találkoznának ezzel a recepttel, biztosan magukénak akarnák tudni!

A kedvenc milánói sertésbordánk, recept a képen elérhető! / Recept, videó és képek: Gerzsenyi Flóra

Ki ne szeretné tehát ennek a fúziós, összeollózott, mégis tetőtől-talpig imádni való fogásnak minden négyzetcentiméterét? Ha két kedvenc összekerül, abból csak jó lehet, hát nem?

Akkor készítsük el:

Hozzávalók:

Makaróni

  • 500 g makaróni
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 500 g csiperkegomba
  • 300 g sonka
  • 700 dkg passzírozott paradicsom
  • 1 ek oregánó
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek cukor
  • 100 g trappista sajt

Lessétek meg, hogy készült Flóránál ez a retró csoda:

Rántott hús

  • 500 g sertés rövidkaraj (4-5 szelet)
  • 4 db tojás
  • 100 g finomliszt
  • 200 g zsemlemorzsa
  • só ízlés szerint
  • 5 dl napraforgó olaj

A makaróni elkészítése:

Első lépésként a makaróni tésztát (ezzel autentikus) egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben al dentére főzzük.

Az apróra vágott hagymát serpenyőben, pár csepp olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát. Miután kissé megpirult, akkor mehet bele a fokhagyma és a kockára vágott sonka.

A tésztaalap, teljes recept a képen elérhető! / Recept, videó és képek: Gerzsenyi Flóra

Jó alaposan pirítsuk össze az egészet. Mikor a sonkát kicsit már odakapattuk, akkor adjuk hozzá a paradicsomszószt (passatát). Sóval, borssal, oregánóval és egy kevés cukorral ízesítsük. Ha túl sűrű a szósz, kevés tésztafőzővízzel lazítsuk.

Végül keverjük össze a főtt tésztával, és reszeljünk rá trappista (vagy gouda) sajtot.

Nagy szelet rántott hússal tálaljuk!

A kedvenc milánói sertésbordánk, recept a képen elérhető! / Recept, videó és képek: Gerzsenyi Flóra

A hús elkészítése:

A sertésszeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, majd hagyományos módon bepanírozzuk. Bő forró olajban kisütjük, majd papírtörlőre csöpögtetjük a fölösleges zsiradékot.

Frissen tálaljuk a makaróni mellé, rengeteg reszelt sajttal.

"A kedvenc milánói sertésbordánk' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

Fotók, videó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Flórától:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk