Mikroműanyagot találtak már ebben az alapélelmiszerben is

Megdöbbentő felfedezést tettek a Torontói Egyetem kutatói, amikor mikroműanyagot kerestek az általuk megvizsgált alapélelmiszerekben.

Már évek óta tudni lehet, hogy nagy mértékben szennyezettek a tengereink, és ezzel együtt a halak is, amik a tányérunkra kerülnek, erről mi is írtunk korábban. A kutatók azonban most nemcsak tengeri eredetű élelmiszerekben találtak mikróműanyagot, hanem különféle húskészítményekben is, írja a hvg.hu oldala.

Mikroműanyagot találtak már ebben az alapélelmiszerben is

Mindenhol a mikroműanyag

Talán nem mondunk újat azzal, hogy az általunk termelt műanyaghulladék nagy része a természetbe kerül, így például a tengerekbe és óceánokba. A műanyag azonban nem bomlik le, vagyis a folyamatos sodródás hatására egyre kisebb és kisebb részekre esik szét. Ezek a szemmel alig látható darabok az úgy nevezett mikroműanyagok. A vízi élőlények, így például a halak pedig el is fogyasztják őket. Akkor a mikroplasztik csak a tengeri herkentyűkben található meg? Egy új kanadai kutatás szerint nem.

A húskészítmények nagy részében is megtalálható

Nemrég a Torontói Egyetem kutatói végeztek egy kutatást, amely során 16 fehérjetípusból vettek mintát. A megvizsgált termékek között szerepelt magasan feldolgozott fehérjetermék és minimálisan feldolgozott friss élelmiszer is.

„A tengeri eredetű élelmiszerek (lazac és a garnéla) mellett vizsgáltak többek között csirkemellet, sertéskarajt, bélszínt, csirkefalatokat és növényi alapú ételeket (halrudakat, tofut, húspogácsát) is"– írja a cikk. A kutatás eredményét az Environmental Pollution című tudományos lapban publikálták, amely szerint mind a 16 megvizsgált fehérjetípusban találtak mikroműanyagot. Vagyis a minták 88 százalékában mutatták ki a szennyeződést.

A kutatás eredményeiből tehát kiderült, hogy a mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban

– mutat rá a cikk.

A kutatás eredményei közé tartozott az is, hogy a mikroműanyag koncentrációját tekintve nem találtak különbséget a feldolgozott és a friss termékek között. A kutatóknak egyelőre fogalmuk sincs arról, az egyes ételek mennyi műanyagot tartalmazhatnak, illetve azt sem lehet pontosan tudni, milyen hatással vannak ezek a mikroműanyagok az ember egészségére, de valószínűsíthetőleg nem tesznek jót neki.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Fedák-torta

A karácsonyhoz nálunk hozzátartozik egy finom gesztenyés sütemény, vagy éppen torta, így ez a finom, gesztenyés torta is nagy kedvencünk.

Csokoládés keksz

A keksz kívülről finom ropogós, a belseje viszont finom puha. Kekszes dobozban pár napig tárolhatjuk, persze ha addig kitart, mert nagyon finom.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...