A mikró nélküli melegítés alapszabályai

Annak ellenére, hogy a mikró manapság már teljesen hétköznapi gépnek számít, sok konyhából mégis hiányzik. Nézzük, hogyan végezhetjük el nélküle egyik legfőbb feladatát, az ételmelegítést!

A nagyvilág konyhái több kérdés mentén is két táborba rendeződnek, az egyik ilyen például a mikrohullámú sütő használata lehet – vannak háztartások, amelyek szinte minden feladatnál igénybe veszik a gépet, míg mások teljes egészében távol tartják magukat a „hullámoktól”. Az alábbi cikk ez utóbbi csoportnak nyújthat majd segítséget, ugyanis olyan trükkökről lesz szó, amelyek megkönnyítik a mikrohullámú sütő nélküli ételmelegítést.

A mikró nélküli melegítés alapszabályai

Persze nem ejtünk mindenről szót, például kimaradnak a felsorolásból a levesek és főzelékek, tekintve, hogy ezek megmelegítése teljesen egyértelmű, és nem igényel semmilyen trükköt.

Inkább az olyan ételekre fogunk koncentrálni, amelyek szerkezete, felépítése vagy állaga megnehezíti a gáztűzhelyen vagy sütőben történő melegítést. Minden egyes ételcsoporthoz társulnak majd apró tippek-trükkök is.

Szószos és rakott tészták

Minden tészta hajlamos másnaposan szárazabb állagot felvenni (a tészta beszívja a szószt), ilyen állapotában pedig nehezebb a serpenyős melegítés. A rakottasoknál (pl. lasagne) pedig arra is figyelnünk kell, hogy amennyire lehet, megmaradjon az eredeti réteges szerkezet.

TIPP: a tészták melegítését végezzük serpenyőben, először maximális lángon, hogy az edény jól felforrósodjon. Majd öntsünk bele egy kevés vizet (ha félreteszünk tésztafőzővizet, az még jobb), és fedjük le az edényt. Vegyük közepesre a lángot, és így melegítsük pár percig az ételt, amíg a víz el nem párolog, és a tészta teljesen át nem melegszik. Ha tovább hagyjuk a tűzön, az alja kicsit meg is pirul majd.

Karfiolos-gombás rakott tészta

Van az úgy, hogy az ember igencsak rákíván egy-egy tésztaételre – na, mi most a rakott tésztával jártunk így. Azonban azt akartuk, hogy ne csak isteni finom, de tartalmas is legyen, ...

Rizses/gabonás egytálételek

Ezeknek a szaftos, bármilyen gabonából főzött egytálételeknek a melegítését is érdemes serpenyőben végezni, azonban itt elég, ha végig közepes lángot tartunk az edény alatt. Ami ennél fontosabb, hogy gondoskodjunk a nedvesség pótlásáról, nehogy kiszáradjanak, leragadjanak és odakozmáljanak a melegített ételek.

TIPP: öntsünk a serpenyőbe egy kevés alaplevet, azzal lazítsuk a rizottók, stb. állagát. A tálalás előtt pedig javítsunk az esetleg túl híggá vált állagon egy kevés reszelt sajttal.

Illatos, erdei gombás rizottó

Könnyen elkészíthető erdei gombás rizottónk olyan gazdag ízű, hogy tuti felveszitek a repertoárba Kulináris igazság, hogy a gomba mindent jobbá tesz, legyen szó frissen szedettről, ...

A legszaftosabb bácskai rizses hús

A tökletesen szaftos bácskai rizses hús titka a megfelelő minőségű és mennyiségű zsiradékon, illetve az azon készült pörköltalapon múlik. Persze a legfinomabb és legjobb állagú a ...

Húsos, zöldséges rakottasok

Az ilyen jellegű ételek esetében két út közül választhatunk: vagy megtartjuk az eredeti, rakottas-réteges szerkezetet, vagy a melegítés során széttúrjuk azt, ezáltal átalakítva a fogást egyfajta egytálétellé.

Amennyiben mindegy, és el tudjuk engedni a rakottas eredeti szerkezetét, akkor egyszerűen melegítsük a hideg ételt egy nagy serpenyőben, minimális zsiradék (vagy tejföl, joghurt) társaságában. Akár egy kicsit oda is piríthatjuk.

TIPP: ha azonban megtartanánk az eredeti állapotot, tegyük a rakottast sütőbe, közepes, inkább alacsony hőfokon (150-160 fok), fedjük le félig alufóliával (hogy ne égjen meg a teteje, mégis bejusson a hő), és tegyünk alá egy másik edényben forró vizet (hogy gőz keletkezzen a sütőben). Így melegítsük a rakottast 15-20 percig, vagy amíg a belseje is át nem melegszik.

Könnyű rakott kel

A rakott kel, ami kell neked, ha valami igazán tejfölösre és szaftosra vágysz. A jól bevált, megszokott ízeket egyszerű megbolondítani valami újdonsággal, hogy ne mindig ugyanolyan ...

Fasírtok, sült húsok

Különösen nehéz dolognak tűnhet megmelegíteni egy egybesült vagy rúdfasírtot, egy fél tepsi maradék csirkecombot, vagy más húsételt. Ha mégsem akarjuk őket hidegen elmajszolni vagy salátába, szendvicsbe rejteni, akkor nyúljunk vissza a fent megismert módszerhez.

TIPP: tegyük a sülteket a sütőbe, alufóliával félig lefedve, kerüljön alájuk a forró vizes tepsi, majd mehet is a melegítés. Egy kivétel van csak: a panírozott húsok. Ezeknél sajnos nem tudjuk bevetni a gőzös-sütős módszert, mert a nagy párában felpuhulna a húsok bundája, elveszítenék ropogósságukat, vagyis a lényüket.

Tepsis csirkecomb krumplival

Nektek mi jut eszetekbe, amikor egy egyszerű, gyorsan elkészíthető, de mégis házias ételre gondoltok? Nekem ilyenkor sokszor a sült csirkecomb jut eszembe, sült krumplival vagy rizi-bizivel. ...

Lecsós szelet vegyes körettel

A frissen sült sertéskaraj és a lecsó csodálatra méltó találkoza a lecsós szelet, amit egyszerűen csak szeretni lehet. Köretként döntetlen helyen áll a rizs és a sült burgonya, és ...

Gombócok, nudlik

Az édességek világában is akad néhány delikvens, akik mikrómentes visszamelegítése bizony okozhat némi fejtörést. Az édes gombócokat és nudlikat másnap, keményen már nem túl nagy élvezet elfogyasztani, bebundázva pedig mégsem dobhatjuk őket vissza a vízbe.

TIPP: éppen ezért a legjobb, ha nem forgatjuk előre az összes labdacsot és „kukacot” zsemlemorzsába. A fel nem tálalt gombócokat tegyük a hűtőbe, majd másnap dobjuk őket lobogó vízbe, ahol melegítsük át őket 2-3 perc alatt. Ekkor jöhet egy friss morzsás forgatás, és már fogyaszthatjuk is a gombócokat, nudlikat – szinte mintha frissek lennének.

Nudli gyümölcsszósszal

A krumpliból készült kis tésztafélék jellegzetes kedvencei a magyar konyhának. A német területekről átvett nudli a legegyszerűbb formájuk, hiszen könnyedén kisodorhatóak, tölteni ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp vár, hogy ellesd:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...