A mikró használata bizonyos esetekben óriási segítség, főleg, ha suliba, munkahelyre viszünk előre elkészített ételt. Azonban nem mindegy, miben melegítjük és hány percig az adott ételt, derült ki egy 2023-as tanulmányból. Súlyos következményei lehetnek ugyanis a mikrózásnak, úgy mint meddőség, Parkinson-kór, de még az újszülött egészségét is befolyásolhatja a testünkbe észrevétlenül kerülő műanyag.
Az Nebraska-Lincoln Egyetem kutatócsoportja bébiételtartályokkal készített vizsgálatot, melyeket az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) korábban biztonságosnak minősített. A kísérlet során a tartályokat 1000 wattos mikrohullámú sütőbe helyezték, majd 3 percen át melegítettek folyadékokat, amiket laboratóriumban vizsgáltak meg. Az eredmény sokkoló volt, ugyanis kiderült, hogy egy négyzetcentiméternyi műanyagból 4,22 millió mikroműanyag és 2,11 milliárd nanoműanyag részecske szabadult fel. Ez mind az élelmiszerbe került melegítés során.
A vízalapú, illetve a tejtermékek polipropilén vagy polietilén edényekben történő mikrohullámú melegítése eredményezi a legmagasabb mikroműanyag-koncentrációt
– állapították meg a kutatók.
A műanyag ételekbe oldódása ismert jelenség, mely a hűtés és szobahőmérsékleten való tárolás során is végbemegy, de jóval kisebb mértékben.
A mikroműanyagokról már világszerte egyre több kutatás számol be, ahogy arról is tudunk, hogy nemcsak a környezetben találhatók meg ezek a parányi részecskék, hanem az állati és az emberi szervezetben is
– írta a Körkös.hu portál a kutatást elemezve.
A legszomorúbb, hogy az anyatejben és a csecsemők első székletében is kimutattak már mikroműanyagot.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: