Mindegy, hogy zsenge vagy idősebb kaporról beszélünk, a zöldfűszer egyik jellegzetes vonása, hogy szára igen vastagra tud nőni. Olyan vastagra, hogy elrágni még apróra vágva sem kellemes ezt a szárat, ami csak azért nagy kár, mert a növény ezen része is rengeteg ízt hordoz magában. Kár lenne hát mindig kidobni vagy komposztálni a kapor szárait – inkább használjuk fel az alábbi módokon!
Nézd meg galériánkban a kapor szárának felhasználási módjait, az ötletekért kattints a képre!
Mihez kezdjünk a kapor vastag száraival?
Tedd kovászos uborkába
A nyári napfényen beérő házi savanyúság úgyis nagy mennyiségben használja a zöldfűszert: ha nem szeretnénk mindig egy egész csokrot elhasználni rá, akkor helyettesítsük a fűszer egy részét a félretett csupasz szárakkal. Ezekben is van valamennyi íz, a kovászoláshoz pedig amúgy is jobb az öreg, fás szárú kapor.
Főzd levesbe
Ha bármilyen nyári, könnyed levest főzünk, elláthatjuk a kedvenc zöldfűszereinkkel, hogy ilyen módon is frissítsünk rajta. Mindegy, hogy húsos vagy zöldséges, tejfölös vagy paradicsomos, citrusos vagy fűszeres, helyet kaphat ezekben a kondérokban a kapor szára. Csak ne felejtsük el kihalászni tálalás előtt.
Turmixold szét
Ha nem vészesen fás a kapor szára, megpróbálkozhatunk annak szétfőzésével és szétturmixolásával is. Készíthetünk belőle egyfajta maradékmentő pestót (olívaolajjal, olajos maggal, esetleg parmezánnal és egyéb zöld levelekkel, fűszerekkel) vagy mártást/szószt is. Előbb aprítsuk fel a szárakat, majd kevés olajon pároljuk a lehető legpuhábbra, végül turmixoljuk le tejszínnel és fűszerezzük ízlés szerint. Ez utóbbi mártás kiváló halak, húsok vagy grillzöldségek mellé.
Isteni kapros receptek várnak:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos konyhai tippekért kattints ide: