Miért hordjunk kötényt a konyhában?

Ahogy főzés közben a konyhapultot is folyamatosan tisztán tartjuk, ruhánk épsége és a higiénikus környezet is fontos számunkra. (x)

A konyhánkban használt eszközök, a munkapult, a sütő, a mosogató, a padló tisztán tartása csak egyik része a konyhai higiéniának. Nagyon fontos az ott tevékenykedő emberek személyes higiéniája is.

Ételeink szennyeződésének elkerülése és egészségünk védelme érdekében ezekre ügyeljünk konyhai sütés-főzés előtt, után és közben is:

  • A konyhába érkezés szappanos kézmosással kezdődik, ez mindenki számára természetes. De! Ne csak a munka kezdete előtt gondoljunk erre! Mosdóhasználat nyers hússal, hallal, tojással vagy mosatlan zöldséggel és gyümölccsel történt kontaktust követően is ajánlott. Ha a szemetest vagy a belekerülő hulladékot fogtuk meg, esetleg orrot fújtunk, szintén javasolt az ismételt kézmosás.
  • Az ékszereket - mint karkötő és gyűrű - vegyük le munka előtt, hiszen ezek is szennyezettek lehetnek, és esetleg rájuk ragadhat egy nemkívánatos ételdarab.
  • Ha kezünkön sérülés van, ragasszuk le feltétlenül friss sebtapasszal.
  • Körmeink is legyenek tiszták.
  • A hosszú hajat fogjuk össze vagy tűzzük el.
  • Régi szabály, de igaz: ne tüsszentsünk vagy köhögjünk élelmiszerek közvetlen közelében, illetve azokra.
  • Kóstoláshoz használjunk külön kanalat, amelyet utána mosogatógépbe teszünk vagy elöblítünk.
  • Főzéskor ajánlatos csak a konyhában használatos kötényt viselni, ez egyidőben megvédi ruházatunkat a szennyeződésektől, de visszafelé is működik: a ruhánkon lévő szennyeződések sem érnek az ételeinkhez. A kötényt használat után cseréljük, mossuk, legyen váltókötényünk.
  • Gyermekeinknek is tanítsuk meg az alapvető higiéniai szabályokat, és szoktassuk őket ezek betartásához.
  • Házi kedvenceinket lehetőleg tartsuk távol a konyhától. Simogatás, etetés után feltétlenül mossunk kezet. Edényeiket külön szivaccsal és ne a konyhai mosogatóban tisztítsuk. (x)

Keress most kötényeket a Jófogáson, vagy szerezz be Te is egy zsozsós kötényt!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...