Miért vagyunk januárban a legkövérebbek?

Télikabát és csizma nélkül is többet mutat a mérleg a legtöbbünknél télen, főleg januárra...de pontosan miért?

Szinte természeti törvénynek tűnik, hogy télen hízunk. Sokan hivatkoznak a medvékre, akik nagy súlyt szednek fel magukra, hogy a téli álmuk alatt, amikor szinte semmit sem esznek, akkor se fogyjanak el teljesen. Tény és való, hogy a tudományos kutatások eredményei azt mutatják, hogy januárban vagyunk a legkövérebbek. De az emberek nem alszanak téli álmot, akkor hát miért történik velünk ugyanaz, mint a medvékkel?

Cukormentes málnás sajttorta

Szívünk szerint málnát tennénk mindenbe! Így került a málna a sajttortába, ami még frissebbé teszi az örök kedvencet. Egy kis málnaredukcióval meglocsolva tovább fokozhatjuk az ...

Hőszigetelés

A legvalószínűbb magyarázat a hideggel járó súlygyarapodásra az, hogy tudattalanul ugyan, de a szervezetünk igyekszik úgy megvédeni magát a hidegtől, hogy egy jó hőszigetelésű hájréteget növeszt. Ez az, ami például melegen tartja a bálnákat és a fókákat is, akik a hideg tengerekben élnek. Igaz, hogy ez az elmélet annyiban lyukacsos, hogy nekünk leginkább a kezünk-lábunk és az arcunk fázik, ott pedig jellemzően nem növekszik olyan ütemben a hájréteg, mint testünk egyéb tájain.

Kevesebb mozgás

Az is hozzájárulhat a kellemetlen jelenséghez, hogy télen valamivel kevesebbet mozgunk: ez nem azt jelenti, hogy ritkábban sportolunk, hanem azt, hogy kevesebbet tartózkodunk a szabadban, ahol akaratlanul is megteszünk pár kilométert naponta, szemben azzal, amikor leginkább otthon ülünk.

Ünnepi zabálás

Kutatások szerint azonban a legnagyobb mértékben nem is a téli hónapokban hízunk, hanem kifejezetten az ünnepek alatt. Azaz, amit januárban a mérlegen látunk, az a karácsonyi lakomák, az év végi bulik és a szilveszteri ivászat következménye. Tehát, hacsak nem akarjuk diétával kezdeni az újévet, akkor az ünnepek alatt kell némi önmérsékletet tanúsítanunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Panyolium

Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Farm2Fork

A Farm2Fork név mögött egy ember áll – ő Horváth Boldizsár agrármérnök, akinek célja, hogy a legkiválóbb minőségű, szezonális és hazai alapanyagokat juttassa el az egyes termelőktől a megrendelőkig.

Szász Nóri

#HÁZICSEMGE: Szorgos gazda

Gulyás Gergely és Melinda hat évvel ezelőtt költöztek a tanyájukra, ahol létrehozták önálló családi gazdaságukat. Működésüket a szezonalitás, a vegyszermentesség és szabadság jellemzi.

Szász Nóri

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Sajtos perec omlósan

A legédesebb sós vendégváró receptjét találhatjuk itt: a klasszikus sajtos perecét. Omlós tésztából készül, kiszúrásához egy különleges forma kell, de ezt leszámítva ...

Címlapról ajánljuk

„Ordibálhatsz, csak nem biztos, hogy ezt tolerálni fogják, és a...

Nem tervezte, hogy a szakácspályára lépjen, az újranyitást követően mégis az ő vezetésével kapott 2022-ben ismét Michelin-csillagot a Babel, amit tavaly is megtartottak. Szentesi Évával közös videósorozatuk, a Ki főzte? keretében már belekóstolt, milyen is egy kamerával farkasszemet nézni, de igazi mélyvíz volt számára a konyha után egy televíziós műsorban dolgozni. A Konyhafőnök új évadában a szintén Michelin-csillagos SALT séfjével, Tóth Szilárddal együtt csatlakozott a zsűrihez Kaszás Kornél, a Babel séfje. Vele beszélgettünk.

Szász Nóri

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...