Szinte természeti törvénynek tűnik, hogy télen hízunk. Sokan hivatkoznak a medvékre, akik nagy súlyt szednek fel magukra, hogy a téli álmuk alatt, amikor szinte semmit sem esznek, akkor se fogyjanak el teljesen. Tény és való, hogy a tudományos kutatások eredményei azt mutatják, hogy januárban vagyunk a legkövérebbek. De az emberek nem alszanak téli álmot, akkor hát miért történik velünk ugyanaz, mint a medvékkel?
Hőszigetelés
A legvalószínűbb magyarázat a hideggel járó súlygyarapodásra az, hogy tudattalanul ugyan, de a szervezetünk igyekszik úgy megvédeni magát a hidegtől, hogy egy jó hőszigetelésű hájréteget növeszt. Ez az, ami például melegen tartja a bálnákat és a fókákat is, akik a hideg tengerekben élnek. Igaz, hogy ez az elmélet annyiban lyukacsos, hogy nekünk leginkább a kezünk-lábunk és az arcunk fázik, ott pedig jellemzően nem növekszik olyan ütemben a hájréteg, mint testünk egyéb tájain.
Kevesebb mozgás
Az is hozzájárulhat a kellemetlen jelenséghez, hogy télen valamivel kevesebbet mozgunk: ez nem azt jelenti, hogy ritkábban sportolunk, hanem azt, hogy kevesebbet tartózkodunk a szabadban, ahol akaratlanul is megteszünk pár kilométert naponta, szemben azzal, amikor leginkább otthon ülünk.
Ünnepi zabálás
Kutatások szerint azonban a legnagyobb mértékben nem is a téli hónapokban hízunk, hanem kifejezetten az ünnepek alatt. Azaz, amit januárban a mérlegen látunk, az a karácsonyi lakomák, az év végi bulik és a szilveszteri ivászat következménye. Tehát, hacsak nem akarjuk diétával kezdeni az újévet, akkor az ünnepek alatt kell némi önmérsékletet tanúsítanunk.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket olvastad már?
#HÁZICSEMEGE: Kanálka
Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.
Macsuga Viktória#HÁZICSEMEGE: Panyolium
Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.
Szász Nóri#HÁZICSEMEGE: Farm2Fork
A Farm2Fork név mögött egy ember áll – ő Horváth Boldizsár agrármérnök, akinek célja, hogy a legkiválóbb minőségű, szezonális és hazai alapanyagokat juttassa el az egyes termelőktől a megrendelőkig.
Szász Nóri#HÁZICSEMGE: Szorgos gazda
Gulyás Gergely és Melinda hat évvel ezelőtt költöztek a tanyájukra, ahol létrehozták önálló családi gazdaságukat. Működésüket a szezonalitás, a vegyszermentesség és szabadság jellemzi.
Szász Nóri