Miért vagyunk januárban a legkövérebbek?

Télikabát és csizma nélkül is többet mutat a mérleg a legtöbbünknél télen, főleg januárra...de pontosan miért?

Szinte természeti törvénynek tűnik, hogy télen hízunk. Sokan hivatkoznak a medvékre, akik nagy súlyt szednek fel magukra, hogy a téli álmuk alatt, amikor szinte semmit sem esznek, akkor se fogyjanak el teljesen. Tény és való, hogy a tudományos kutatások eredményei azt mutatják, hogy januárban vagyunk a legkövérebbek. De az emberek nem alszanak téli álmot, akkor hát miért történik velünk ugyanaz, mint a medvékkel?

Hőszigetelés

A legvalószínűbb magyarázat a hideggel járó súlygyarapodásra az, hogy tudattalanul ugyan, de a szervezetünk igyekszik úgy megvédeni magát a hidegtől, hogy egy jó hőszigetelésű hájréteget növeszt. Ez az, ami például melegen tartja a bálnákat és a fókákat is, akik a hideg tengerekben élnek. Igaz, hogy ez az elmélet annyiban lyukacsos, hogy nekünk leginkább a kezünk-lábunk és az arcunk fázik, ott pedig jellemzően nem növekszik olyan ütemben a hájréteg, mint testünk egyéb tájain.

Kevesebb mozgás

Az is hozzájárulhat a kellemetlen jelenséghez, hogy télen valamivel kevesebbet mozgunk: ez nem azt jelenti, hogy ritkábban sportolunk, hanem azt, hogy kevesebbet tartózkodunk a szabadban, ahol akaratlanul is megteszünk pár kilométert naponta, szemben azzal, amikor leginkább otthon ülünk.

Ünnepi zabálás

Kutatások szerint azonban a legnagyobb mértékben nem is a téli hónapokban hízunk, hanem kifejezetten az ünnepek alatt. Azaz, amit januárban a mérlegen látunk, az a karácsonyi lakomák, az év végi bulik és a szilveszteri ivászat következménye. Tehát, hacsak nem akarjuk diétával kezdeni az újévet, akkor az ünnepek alatt kell némi önmérsékletet tanúsítanunk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

#HÁZICSEMEGE: Kanálka

Egy testvérpár áll a Kanálka mögött, akik az egészséges életmód jegyében varázsolnak az asztalokra különféle krémeket, zöldségszirmokat és chutney-kat, a vásárlók legnagyobb örömére.

Macsuga Viktória

#HÁZICSEMEGE: Panyolium

Ha eddig azt gondoltad, hogy az aszalt gyümölcsök terén képtelenség újat mutatni, az a jó hírünk van, hogy de, lehetséges! Minőségi, magyar gyümölcsök, semmi tartósítószer, mesterséges színezőanyag vagy hozzáadott cukor: ez a Panyolium-féle aszalvány receptje.

Szász Nóri

#HÁZICSEMEGE: Farm2Fork

A Farm2Fork név mögött egy ember áll – ő Horváth Boldizsár agrármérnök, akinek célja, hogy a legkiválóbb minőségű, szezonális és hazai alapanyagokat juttassa el az egyes termelőktől a megrendelőkig.

Szász Nóri

#HÁZICSEMGE: Szorgos gazda

Gulyás Gergely és Melinda hat évvel ezelőtt költöztek a tanyájukra, ahol létrehozták önálló családi gazdaságukat. Működésüket a szezonalitás, a vegyszermentesség és szabadság jellemzi.

Szász Nóri

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek