Miért eszünk virslit szilveszterkor, és miért pont pezsgőt iszunk? Szilveszteri szokások nyomában

Ha szilveszter, akkor virsli és pezsgő...de miért pont ez az étel és ital vált az újév ikonikus menüsorának főszereplőjévé? Egyáltalán: létezik szilveszter virsli nélkül?

A január 1-jei mulatozás, zajongás nem új keletű, de miért érzünk késztetést arra, hogy szilveszterkor nagy hangzavart csapjunk? A mai szokásainkban pogány és keresztény hagyományok keverednek.

Régen tényleg minden másként volt

Őseink, a honfoglalás idején még az évszakváltáshoz kötötték az újévet, ami tavaszra esett, de számos más, természeti népeknél sem január elseje volt az újév kezdete. Körülbelül 400 éve, a 17. században XII. Ince pápa kezdeményezésére ünnepeljük december 31-én az év végét – kivéve a görögöket, akik csak az 1920-as évektől kezdve barátkoztak meg a január elsejével.

A január elején rendezett mulatságokat anno, a középkorban nem szilveszternek hanem a bolondok ünnepének nevezték. Többek között azért hangoskodtak, mert úgy tartották, hogy a nagy lárma és zaj elűzi a gonosz, ártó szellemeket. Őseink még nem trombitával, hanem kolomppal, ostorral és bádogdarabokkal zajongtak, emiatt alakult ki később az, hogy szilveszterkor petárdáktól, tűzijátékoktól hangosak az utcák.

A hajadon lányok gombócfőzéssel, pogácsasütéssel igyekeztek kideríteni ki lesz a férjük, de az időjósló hagyományok sem maradhattak el: a fokhagymakalendárium segített abban, hogy kiderüljön, mely hónapok lesznek esősek. Megsózták a fokhagyma gerezdeket, szám szerint tizenkettőt, és amik reggelre átnedvesedtek, csapadékos hónapokat jelöltek.

Miért pont virsli?

Sokan elképzelni sem tudjuk az újévet virsli nélkül, de miért pont a virsli lett az újév legnépszerűbb étele? A decemberi virslifogyasztásunk majdnem fele szilveszterre esik, de kitől ered a hagyomány, miszerint a szilveszteri teríték egyik fontos eleme a virsli kell legyen? Feltehetően a németektől vettük át a szokást, leginkább praktikus okokból: mivel a babona szerint sem halat, sem szárnyast nem szerencsés enni újév első napján, ezért a virsli tökéletes alternatívának bizonyult.

Szilveszterkor a virslin kívül rétest is ettek, ami természetesen, szintén nem véletlen került az asztalra: a hosszúra nyújtott rétes a sokáig tartó szerencsét szimbolizálta, amire az újév napján számítottak. Sokan készítettek szilveszterkor töltött húsokat is, de alaposan megtömve, hogy az újévben még véletlen se szűkölködjenek.

Almás-mákos rétes

Az otthoni rétestészta kivitelezés azért mégiscsak pöpec, arról nem beszélve, mennyire jó érzés a család előtt villogni az ünnepi menünél azzal, hogy “én csináltam a tésztáját ...

Ma már természetes, hogy az ételeket pezsgővel folytjuk le, de miért a gyöngyöző itallal koccintunk? Az 1600-as években élet egy Dom Pierre Perignon nevű szerzetes, aki az első pezsgőt elkészítette, és sokáig igazi kincsként őrizték a receptet, de azt is, hogyan is készül pontosan. Az ital gyorsan meghódította a világot, de csak az igazán módosak engedhették meg maguknak, ugyanis minden üveget 15 hónapig érleltek. így a pezsgőhöz a luxus érzése társul mind a mai napig, amihez így az a hiedelem kapcsolódik, hogy ha pezsgőt iszunk, az újévben bőven lesz mit a tejbe aprítanunk.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...