A kefir erjesztett tejital, amelynek sok hasonló tulajdonsága van, mint a joghurtnak. A kefirt általában tehén-, kecske- vagy juhtej fermentálásával készítik a kefirán nevű poliszacharidok baktériumtenyészetének segítségével. Ezek a baktériumok erjedés közben nagy mennyiségű probiotikumot hoznak létre. Ízében és állagában a kefir könnyed, iható állagú. Az íze erőteljes, domináns.
Bár a kefir állati termék, amelyet egyesek alacsony szénhidráttartalommal társítanak, nem szénhidrátmentes. Ennek okai a tejben természetesen előforduló cukrok. A tejet kefirré változtató erjedés azonban „megeszi” e cukrok egy részét. Összehasonlítva egy pohár 2%-os tejjel, amely 12 gramm szénhidrátot tartalmaz, 23 dkg kefirben csak 9 gramm van. A tej kefirré alakításakor az erjedés nem változtatja meg a zsírtartalmát, egy adag kefir hozzávetőleg 8 gramm zsírt tartalmaz. Ahogyan egy pohár tej, 23 deka kefir 8 gramm fehérjét ad - tartalmazva az összes esszenciális aminosavat, amelyet a test önmagában nem képes előállítani.
A kefir magas kalciumtartalmú tejtermék
Egy adag 300 milligrammot, vagyis a napi érték 30% -át biztosítja. Csekély mennyiségű A-vitamint és nátriumot is találunk egy pohárnyiban.
Ha kefirt fogyasztunk, az pozitívan befolyásolhatja az egészséget
A kutatások azt mutatják, hogy az erjesztett ételek bevitele különféle előnyökkel jár, többek között támogatják az egészségesebb immunrendszer kiépítését. A probiotikumok egészségügyi előnyeinek bizonyítása ígéretes úton jár, de további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy bármilyen egészségügyi állapot kezelésére ajánlják azt.
A kefirt hűtőszekrényben kell tárolni felbontás előtt és után is. Felbontás után a hűtőszekrényben körülbelül öt napig fogyasztható. Mivel a kefirnek eleve kissé savanykás íze és illata van, nehéz megmondani, romlott-e. Ezért érdemes megnézni és megszagolni azt. A nagyon erős szagú vagy láthatóan penészes vagy habzó kefirt el kell dobni. Akkor is romlott lehet, ha összetapad vagy megváltozik a színe.
Ezeket olvastad már?
7 dolog, amit a tofuról tudnod érdemes
A növényi alapú étrend egyik legfontosabb alapanyaga a szója. Ebből a növényből készül a tofu - fusd át, mit kell tudni róla!
Nosalty4 egészséges alapanyag, ami nem hiányozhat a konyhából
Számos kutatás bizonyítja, hogy érdemes egészséges összetevőket választani, mert ezek fogyasztása a szívbetegségtől kezdve a cukorbetegségen át a rákig sok kór megelőzésében szerepet játszhat.
Jenei GrétaÍgy lehet tényleg finom a zöldségköret: így mosd, vágd párold,...
A klasszikus zöldségköretet el lehet készíteni úgy, hogy az ember ötször is meggondolja, egyen-e belőle még egy falatot és úgy is, hogy legszívesebben csak azt enné magában. Mutatjuk, mi az ellenállhatatlan zöldségételek titka!
NosaltyMinden, amit tudni szeretnél az üde kaporról - ne csak...
Tudtad, hogy a kaprot számtalan testi bajra használják a népi gyógyászatban?
Jenei GrétaHa tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!