Miből is készül a hot dog?

Tudjuk: jobb, ha meg sem kérdezzük, mert a válasz fájdalmas lehet. Évente milliárdszámra fogyasztjuk ezt a kedvencet, a vonakodás tehát érthető.

Az alábbi videó több kérdésre is választ ad. A készítők abból a mindenki számára banális tényből indulnak ki, hogy a hot dog kolbászból vagy virsliből készül. A kolbász szó angol megfelelőjének eredetéről megtudhatjuk, hogy az a latin "sal" az "sóból" származik. A magyar kolbász szavunk egyébként az ótörökből került át hozzánk, "qalbuz" szó harapást, falatot jelentett, a "külbasti" pedig a roston sült bordaszeletet jelölte.

Persze ez utóbbi nem szerepel a videóban, viszont azt megtudhatjuk, hogy mit is tartalmaz a kolbász meg a virsli. Az eredeti házi készítésű ennivaló húsra, állati zsiradékra épül, de a világon rengeteg különböző alfajai léteznek, így olyanok is, amelyekben valamilyen gabona vagy épp tojásfehérje is szerepet játszik. Mi mondjuk a rizst vagy zsemlemorzsát is tartalmazó cuccokat már hurkának nevezzük.

Persze ez csak a viszonylag kis mennyiségben, otthoni vagy kistermelői körülmények között előállított termékere igaz. Az ipari eredetű kolbászok olyan "egzotikumokat" is tartalmaznak, mint az édesítéshez használt kukoricaszirup, az ugyancsak ízfokozó marha alaplé, és persze mechanikusan szeparált (azaz csonttalanított) húst/húspépet. Na meg rengeteg tartósítószert és színezéket, köztük az a nátrium-nitrátot, amelyet tartósítás mellett rakéta-üzemanyagokban, műtrágyákban vagy épp robbanószerekben láthatunk viszont.

Persze ettől még a virsli és testvérei igen népszerűek a világ bármely táján, pusztán hazánkban évente 30 ezer tonna fogy el.

(via Huffington Post)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...