Miből és hogyan készül a sajt, amiben nincs tej? - avagy mi a fene az a vegán sajt?

A sajtokról a vegánok sem mondanak le szívesen, így születtek meg a különböző növényi alapanyagokból készült sajtok, amelyekben igen is látunk fantáziát.

Egyre több a vegán étrendet követő ismerősünk és barátunk, mi pedig nyitott mindenevők módjára örömmel üdvözöljük az életünkbe így bekopogtató újdonságokat. A férjem és én is sok mindent szeretünk, de az utóbbi másfél évben egyre gyakrabban kerülnek kizárólag növényi alapanyagok felhasználásával készült ételek az asztalunkra. A vegán életformával való ismerkedés számunkra azt jelenti, hogy egyre több izgalmas alapanyaggal, ízzel és textúrával ismerkedhetünk meg, hála a vegán Facebook csoportoknak, szakácskönyveknek, éttermeknek, boltoknak és az üzletek polcain található termékeknek, amiknek a kipróbálását és feldolgozását izgalmas kulináris kalandként éljük meg.

Legutóbb a vegán sajtok világában kalandoztunk, ami be kell valljam, sokkal jobban sikerült, mint azt valaha is gondoltam. Sajt ügyben (is) kritikus vagyok, így bizton állíthatom, hogy nem könnyű meggyőzni.

Pedig egész egyszerűen a vegán sajtokhoz ugyanaz a három dolog kell, mint alapból az élethez: kíváncsiság, bátorság és nyitottság. Mi mindig örülünk az új felfedezéseinknek.

Az általam megismert vegán sajtok alapja kesudió, illetve mandula volt, de hallottam már kölesből és más olajos magvakból készült sajtokról is. A magok sajttá változása általában hosszabb folyamat, napokig vagy akár hetekig, sőt hónapokig eltarthat – klasszikus társaikhoz hasonlóan. Általában közös pont, hogy a magok átalakulása vízben áztatással indul, ehhez élesztőpelyhet vagy élesztőport kell adni, majd jöhetnek a mindenféle fűszerek a bazsalikomtól a borson át a fokhagymáig, sőt akár aszalványokkal is megbolondíthatják az ízélményt. Tuti bevált receptünk még nincs, de ki tudja, egyszer lehet az itthoni vegán sajtkészítésnek is eljön az ideje.

Természetesen nem csak otthon lehet kísérletezni a vegán sajtok készítésével, hanem előre elkészített sajtokat is egészen könnyen beszerezhetünk. Az egyik legismertebb márka a Violife, sokféle termékük van, ízlés és felhasználási mód kérdése, hogy ki mire esküszik.

2017. februárjában nyitott meg Budapesten, a Szabolcska Mihály utcában a Say Cheese Raw, ami Közép-Európa egyetlen nyers vegán sajtboltja. A tulajdonos házaspár - Sebestyén Mercédeszt és Paczkó Roland - is nyers vegán étrendet követ, tulajdonképpen ez adta a kézműves nyers vegán sajtozó ötletét is, hiszen egy idő után már nem csak maguknak, hanem az ismerőseiknek és az ő ismerőseiknek is készítettek sajtokat. Félkemény, kemény és lágy sajtokat is gyártanak, minden termékük organikus, bio és vegyszermentes alapanyagokból készül, sőt, még a csomagolóanyagaik is egytől egyig lebomlóak és komposztálhatóak.

Amikor legutóbb a Vegan Sunday Marketen jártunk az Ankertben, akkor a VegaStar sajt termékeit kóstoltuk végig. Ízre és állagra is jó élmény volt, tényleg meglepő, hogy mi mindent ki lehet hozni ebből a műfajból, gondolok itt az ízesítésekre és az állagokra is. Legyetek bátrak, és kísérletezzetek, mert megéri. Tényleg majdnem olyan mint az igazi!

És ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

Megnyílt Szulló Szabina és Széll Tamás saját fine dining étterme, a STAND

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...