Ugye, nem is olyan könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen a jó bogrács. Az alakjára, az anyagára, a méretére, a minőségére gondolunk? Vagy arra, hogy mit főzünk benne? Vegyük sorra!
Pörkölt bográcsban újburgonyával -Sertéspörkölt 6.
Sokszor elkészítettem, a család kedvenc bográcsos étele lett.
Miből készül?
Azt mondani sem kell, hogy nagyon régi és elterjedt füles – hogy tűz fölé akaszthassuk – főzőedény a bogrács, őseink még cserépből készültet használtak. Később a fémeké lett a főszerep (vas, réz, bronz), manapság a két utóbbi kevésbé elterjedt. Bronzból már nem is nagyon készítenek, a rézbogrács pedig szép, de nehéz tisztítani, benne felejteni pedig az ételt nem célszerű.
- A vasbogrács jól bírja a strapát, használat után azonban rögtön el kell mosni és kikenni valamilyen zsiradékkal, hogy ne rozsdásodjon. A következő használat előtt a megavasodott zsiradékot el kell távolítani belőle. Homokkal kiválóan súrolható. Ebben se hagyjuk állni sokáig az ételt!
- A zománcos bogrács tisztítása egyszerű, viszont könnyen megsérülhet a zománca, ami veszélyes – nem csak a rozsdásodás miatt.
- A rozsdamentes bogrács ütésálló és tisztítása egyszerű.
Halászlé 7. -bajai
Minden bajai családnak van "titkos" összetevője, ki harcsát tesz még bele, ki 1 dl vörösbort önt a lébe. A háziasszonyok a tésztát maguk gyúrják. Így még ízletesebbé tehető. ...
Bográcsos babgulyás Gelevától
Nálunk mindig így készül ez a finomság nyáron. Kicsit macerásnak tűnik, de én nagyon szeretek a szabadban "elszöszmötölni" a főzéssel. Mi nem igazán szeretjük a marhahúst, ezért a ...
Betyáros bográcsos
Nagyon vágytunk már rá, hogy az éven először kint főzhessünk. Meghívtunk egy pár barátot erre az alkalomra. A bográcsos ételeket a férjem készíti. Ezen a napon is ő volt a ...
Milyen a formája?
Kehely alakú vagy gulyásbográcsok: a legelterjedtebb, hagyományos forma. Sokféle étel – gulyás, pörkölt, tarhonya, slambuc, paprikás krumpli, lecsó, puliszka – készítésére alkalmas, nagy a benne lévő folyadék felülete, de a tűz is jól körbeéri, a főzési idő így rövidebb.
Szájuknál szűkülő, halfőző bográcsok: tulajdonképpen levesek, halászlé főzésére alkalmas, mert kisebb a benne lévő folyadék felülete, így a párolgás is. Hosszabb ideig és melegebben tartja az ételt. Egy másik elmélet szerint azért felfelé szűkülő, mert régen, amikor hajón vagy uszályon használták, kevésbé lötyögött ki belőle az étel és befelé forrt – ettől jobban megtartotta az ízeket. Az alja lapos, emiatt halászlé főzésénél a halszeletek nem csúsznak egymásra, nem törnek össze.
Félgömb alakú bográcsok: főleg Erdélyben terjedt el, univerzális a használata, minden típusú ételt készítenek benne.
Halászlé 6.
Hamar megvan, és nem kell a passzírozással bíbelődni. A hozzávalók felsorolásánál kimaradt a halászlésűrítmény, mert azt írja ki hogy ilyen alapanyag nincs!! De azért ne felejtsétek ...
Tarhonyás bográcsos
Az ún. tarhonyás virsli azóta van nálunk terítéken, amióta a kisfiamnak ez lett az egyik kedvence az óvodás ebédek közül. Most először került sor rá, hogy elkészítsem ennek az ...
Sertéspörkölt Vicikótól
A hétköznapi sertéspörkölt. És milyen finom tud lenni? Akárcsak a marha, vagy csirke, vagy.... Ennek az ételnek nincs story-ja, egyszerűen csak szeretjük. :-)
Milyen méretűt használjunk?
Az az ideális, ha többféle méretű bográcsunk van, hiszen négy emberre a nagyméretűben nem célszerű főzni, mert könnyen leégnek a hozzávalók. Általános szabályként azt tartsuk szem előtt, hogy maximum háromnegyedéig érjen benne az elkészítendő étel.
NoSalty-tipp:
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!