Mi is a pájsli?

A Konyhafőnök mai adásában a versenyzők Litauszki Zsolt, a Baltazár Étterem séfje útmutatása alapján szalontüdőt készítettek, mi is előrukkolunk egy göcseji recepttel.

Göcseji szalontüdő - recept

Hozzávalók 6 fő részére

A szalontüdőhöz

A zsemlegombóchoz

Elkészítés

Szalontüdő

  1. A belsőségeket feltesszük egy nagy fazékba főni a fűszerekkel. Kelleni fog a főzőlé is a végén, ezért több vizet érdemes beletennünk.
  2. Most a jön a drasztikus része, mert a tüdőt nem lehet lenyomni a víz alá, de ne csüggedjünk, csak szurkáljuk közben egy tűvel. Ezalatt szedjük le a habot is.
  3. Egy óra után tegyük bele a zöldségeket is meghámozva. Majd lassú lángon kell főzni még egy órán át.
  4. Amikor megfőtt, a belsőségeket vegyük ki, és szeleteljük fel vékony csíkokra. De ügyeljünk a következőkre: a tüdőből vágjuk ki a hörgőket, a nyelvről pedig vágjuk le a fehér külső részeket. A főtt répát szintén szeleteljük fel. (Ha pedig van macskánk, nem lesz probléma a maradékkal.)
  5. A másik fej hagymát felszeljük és megpirítjuk, a lisztet hozzáadjuk, és világos rántást készítünk belőle. Beletesszük a felszeletelt belsőségeket és a zöldséget, majd felöntjük a főzőlével.
  6. Belefacsarunk egy fél citromot, és ízesíthetjük még sóval, borssal. A végén pedig lassú keverés mellett beletesszük a tejfölt. Ha sűrűbben szeretjük, akkor a tejfölbe elkeverünk még egy kanál lisztet, és azzal habarjuk be.

Zsemlegombóc

  1. A hozzávalókat összekeverjük, hogy laza masszát alkosson.
  2. Lobogó, sós vízben kifőzzük a gombócokat 10 perc alatt. Ez néha kevesebb ideig is tarthat, ezért egy adagot kivéve kóstoljuk meg, hogy a közepe is átfőtt-e.

Tudj meg többet A Konyhafőnök adásáról itt!

Legújabb receptek

Diós csokoládétorta cukormentesen

A cukorbetegeknek és a lisztérzékenyeknek sem kell lemondani egy finom tortáról. A tésztája gluténmentes, mivel lisztet nem tartalmaz, a krém pedig eritrittel készült. Persze nemcsak a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...