Göcseji szalontüdő - recept
Hozzávalók 6 fő részére
A szalontüdőhöz
- 1 kg sertéstüdő
- 50 dkg sertésszív (1 közepes darab)
- 40 dkg sertésnyelv (1 közepes darab)
- 3 közepes db sárgarépa
- 2 közepes db vöröshagyma
- 2 közepes db fehérrépa
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- 3 dl tejföl
- 2 csapott ek finomliszt
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 0.5 citromból nyert citromlé
A zsemlegombóchoz
- 7 db zsemle (apróra kockázva)
- 3 db tojás
- só ízlés szerint
- 1 csapott ek finomliszt
- 1 csokor petrezselyem (apróra vágva)
Elkészítés
Szalontüdő
- A belsőségeket feltesszük egy nagy fazékba főni a fűszerekkel. Kelleni fog a főzőlé is a végén, ezért több vizet érdemes beletennünk.
- Most a jön a drasztikus része, mert a tüdőt nem lehet lenyomni a víz alá, de ne csüggedjünk, csak szurkáljuk közben egy tűvel. Ezalatt szedjük le a habot is.
- Egy óra után tegyük bele a zöldségeket is meghámozva. Majd lassú lángon kell főzni még egy órán át.
- Amikor megfőtt, a belsőségeket vegyük ki, és szeleteljük fel vékony csíkokra. De ügyeljünk a következőkre: a tüdőből vágjuk ki a hörgőket, a nyelvről pedig vágjuk le a fehér külső részeket. A főtt répát szintén szeleteljük fel. (Ha pedig van macskánk, nem lesz probléma a maradékkal.)
- A másik fej hagymát felszeljük és megpirítjuk, a lisztet hozzáadjuk, és világos rántást készítünk belőle. Beletesszük a felszeletelt belsőségeket és a zöldséget, majd felöntjük a főzőlével.
- Belefacsarunk egy fél citromot, és ízesíthetjük még sóval, borssal. A végén pedig lassú keverés mellett beletesszük a tejfölt. Ha sűrűbben szeretjük, akkor a tejfölbe elkeverünk még egy kanál lisztet, és azzal habarjuk be.
Zsemlegombóc
- A hozzávalókat összekeverjük, hogy laza masszát alkosson.
- Lobogó, sós vízben kifőzzük a gombócokat 10 perc alatt. Ez néha kevesebb ideig is tarthat, ezért egy adagot kivéve kóstoljuk meg, hogy a közepe is átfőtt-e.