A mi „omácskánk”

Mi az omácska? Nincs sok köze sem ómamához, sem nagymamához, hacsak annyi nem, hogy gyakran rendelik nálam az unokák. Sajtos csirkemell amúgy – nálunk.

Belátom, némi magyarázatra szorul, hogy miért lett ez az álneve a sajtos húsnak, ami alapvetően és többnyire csirkemellből kerül asztalunkra. A csirkemell a gyerekek étkeztetésének egyik alappillére, hiszen az első, nekik kínált falatok belőle, és nem cupákos marhaszeletből készülnek. Aztán tartósan őrzi elsőségét a csirke, részint, mert ha nem azt kapnak a gyerekek – nálunk legalábbis így van –, nagy műgonddal szabadítják meg a legapróbb zsírdarabkáktól a feltálalt ételt. A másik előnye pedig, hogy könnyen emészthető. Nekem sincs bajom a csirkemellel, ha csak az nem, hogy éppen a zsírtalansága miatt bizony könnyen taplószerűen szárazzá válhat.

Sajtos hús Veres Maritól recept

Ez is kivédhető persze sokféle trükkel, az egyik megoldás, ha sajtos csirkemellet készítünk. A receptben leírt változata pedig különösen omlós húst eredményez, hiszen szójaszószos tejben sül, a hús rostjai szinte eltűnnek.

Ezeket olvastad már?

A hosszú bevezető után ideje, hogy egy kis időutazással visszatérjünk az omácskához, mégpedig a hajdan volt Csehszlovákiába. Abban az időben, amikor még itthon nem sorakoztak az üzletek polcain a különféle szójaszószok, északi szomszédunknál már beszerezhető volt a sójová és a worchesterová omácska (helyesen írva omáčka). Rokonlátogatásaink alkalmával, ha más nem is, valamilyen omácska mindig került a pakkba. Azóta már az ország nem létezik, de az omácska túlélte az országválást, és a mi konyhánkban is tartja magát. Csak annyi a változás, hogy most Szlovákia a beszerzési forrás. A családokban kialakuló sajátos elnevezéseket, szóferdítéseket pedig mindannyian gyakoroljuk – ebben nagymesterek az unokák –, így nem kell különösebb fantázia ahhoz, hogy belegondoljunk, miként lényegül át a szójaszószos sajtos hús omácskává.

Mari nagyi

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...