Mi köze a II. világháborúnak a Cheetoshoz? - Így született meg a szádban olvadó sajtos rágcsa

A gyerekek imádják, míg a felnőttek inkább tartózkodnak a Cheetos nevű sajtos kukoricasnacktől. A világszerte ismert, erősen ízesített rágcsának egészen különös története van.

Legtöbbször nem is gondolunk bele, milyen meglepő története lehet egy számunkra teljesen hétköznapi ételnek. Bár mi, magyarok alapvetően chipsfogyasztók vagyunk, a világszerte ismert Cheetost valószínűleg mi is ismerjük, és kóstoltuk már.

A Cheetos valójában sokkal több, mint egy agyonfűszerezett kukoricás pufi. A ropogtatnivaló közvetlen elődjét a II. világháború idején az amerikai hadsereg találta ki, amely már a háború kitörése előtt az élelmiszerek dehidratálásának lehetőségeit és körülményeit vizsgálta. A fejlesztéseknek nagyon egyszerű és ésszerű oka volt: a szárított élelmiszerek sokkal tartósabbnak és könnyebben szállíthatónak bizonyultak, amely egy több évre nyúló háború idején igencsak fontos szempont volt.

Így kezdtek el kísérletezni a sajt kiszárításán is, ehhez viszont egy olyan bonyolult eljárást kellett alkalmazni, amellyel sikerült eltávolítani a sajtban lévő zsiradékokat. Ehhez a sajtokat különböző szárítókamrákban kezelték, az onnan kikerült maradékot pedig egységes kis téglatömbökbe tömörítették.

via GIPHY

A háború után rengeteg tartós sajtpor maradt a hadsereg raktáraiban, amelyeket hamarosan az élelmiszergyártó cégek is elkezdtek felhasználni. Rengeteg cég volt, ami extra adalékként használta fel a port, köztük a Frito Company is, melynek alapítója egykor maga is a hadsereg egyik beszállítójaként tevékenykedett. A cég 1948-ban elsőként dobta piacra a híres narancssárga wisconsini sajtporból készült kukoricás-sajtos puffancsát, a Cheetost.

És hogy miért éppen egy gepárd lett a Cheetos ikonikus figurája 1986-ban? Az elnevezés valószínűleg a gepárd angol nevéből (cheetah) származik, immáron 33 éve pedig mindenki tudja, kihez is tartozik Chester, a napszemüveges, beszélő gepárd.

Ezeket olvastad már?

via: Foodbeast

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...