Mi is az a barnamártás pontosan, és hogy készül? És hogy jön ide a gravy?

Múlt héten komolyabb vitába kerültünk a barnamártás versus gravy témakörét illetően, amiből is egy tanulságot biztosan leszűrtünk: ez a téma korántsem annyira egyértelmű, mint hittük.

Gondolhatnánk, hogy a barnamártás meg a gravy is egy barna színű mártás húsokhoz, vagy hogy mindkettő a tepsi alján összegyűlt, pirult, húsos-leveses maradék besűrítéséből keletkező, ízgazdag szaft. Na de mi az igazság? És mi a különbség köztük? Van egyáltalán? Utánajártunk, és a válasz körvonalazódni látszik!

A barna- (vagy spanyol)mártás alapja egy intenzív marhaalaplé, mely csontok lepirításával készül

A BARNAMÁRTÁS (más néven spanyolmártás):

A francia konyhaművészet egyik vezéralakja, Georges Auguste Escoffie által meghatározott 5 alapszósz egyike, melynek bázisa egy lisztes, sötét rántás és egy intenzív barna marhaalaplé (amit borjúcsontok hosszas, akár több napos(!) lepirításából nyerünk), ehhez aztán fűszerek (kakukkfű, babér), sült zöldségek (répák, zeller), hagyma, karamellizált cukor és paradicsompüré kerül, ezt összesűrítjük, majd leszűrjük.

A francia főzőiskola (French Cooking Academy) alapreceptjét angolul tudók itt nézhetik meg, és így néz ki náluk a kész, paradicsommal, gombával, vajjal és baconnel turbózott spanyolmártás:

Spanyolmártás (via)

Egy másik definíció így írja körbe:

"A borjúcsontot, a fűszereket, hagymát kevés zsírban lepirítjuk, csont vagy barna alaplével felengedjük. Citrom- és narancshéjat, gombaszárat, almahéjat, savanykás gyümölcsbefőttet teszünk hozzá. Kevés vajban cukrot karamellizálunk, paradicsompürét pirítunk benne. Ezt a mártáshoz adjuk."

A gyors változat:

Egy másik recept - amihez VIDEÓ is készült - a gyorsabbik végét fogja meg a dolgoknak, így "mindössze" egy-másfél órát vesz igénybe a mártás: a maradék (csirke)csontok és a karamellizált cukor mellé itt is paradicsompüré társul, kakukkfű, sült hagyma, alma és zöldségek (répa, petrezselyemgyökér, zeller), majd vörösbor is.

Szakács ismerősünk így készíti:

"A francia barnamártás egy alap mártásfajta, ehhez sok csontot és zöldséget pirítunk (mi 2 napig csináltuk) ezeket áttörjük. Lisztet is pirítunk mellé, de nem zsiradékon, serpenyőben, hanem zsiradék nélkül (mi sütőben készítettük, többször átforgatva, hogy igazan megbarnuljon). Ezzel keverjük el és krémesítjük az alaplével picit felhúzott zöldségpürét. Ez az alap, amit spanyolmártásnak is hívnak, de ezt lehet aztán fokozni, vajjal és/vagy tejszínnel krémesíteni, gyümölccsel, pl. áfonyával ízesíteni, stb., de eredetileg nincs benne se vaj, se más."

Gravy

Most hogy végre letisztult, ejtsünk pár szót a gravyről is

A gravy angolszász területeken elterjedt, főleg az amerikai vagy angol filmekből ismert, sült húsok mellé kínált, sűrű, leginkább tejszínes, barna mártás. Na de miből készül?

Szakács barátunk így magyarázta: "...a gravy egy angolszász változata a barnamártásnak, ezt a sült levéből sűrítik vajjal és liszttel felhúzva, tehát nem más, mint a már meglévő, megsült hús szaftjának felturbózása, míg a barnamártás egy teljesen önálló, hosszan készülő szószfajta."

Vegán gravy

Ez a vegán gravy történetesen olyan jó, hogy a legnagyobb húsevők is mind a tíz ujjukat végignyalnák utána. Selymes, krémes, karakteres szósz, amiben tökéletesen harmonizálnak a ...

Egybesült karaj Gravy mártással

A karaj nem egy szaftos hús, de jól elkészítve nem szárad ki, omlós marad, a mártás pedig egy magasabb dimenzióba emeli, tökéletes kiegészítője. Korábban nem szívesen készítettem ...

A lényeg tehát, hogy a gravy a megsült, lepirult húsrészek és vele sült zöldségek illetve a kiengedett hússzaft megmentését szolgálja, és tetszőlegesen tejszínnel vagy vajjal krémesíthető.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...