Mi „fán terem" a komposztálás?

Mi az a komposztálás? A házi újrahasznosítás egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és talán a legtudatosabb tevékenységi forma, amit bárki megtanulhat! 

Egyre inkább elterjedőben a komposztálás, amiről már te is sokat hallottál, ugye? Számos háztartásban alkalmazzák már az újrafelhasználás ezen módszerét, de ha eddig nem tudtad, „mi fán terem", akkor segítünk, hogy te is kedvet kapj az egyik legtudatosabb gazdálkodási formához!

A komposzt nem más, mint a háztartásban termelődő szerves anyagok, hulladékok hasznosítása. A kidobásuk helyett felhasználhatjuk további termelő tevékenységekhez. Ha nagy kertünk van, különösen jól tudunk bűvészkedni a kertészkedés során felgyülemlett avarral, papírhulladékkal, konyhai maradékkal, mivel ezek mind összevegyíthetők homogén anyaggá, de fontos, hogy vegyszermentes legyen minden felhasznált összetevő. A benne lévő organizmusok és a talaj élőlényeinek segítségével humusszerű anyag képződik a keverékből a komposztálás során, ami többszörösen hatékonynak bizonyul a hagyományos trágyázáshoz képest.

Mindenképpen szükséges egy komposztláda, bármilyen nagyobb edény vagy tér, ahol a folyamat nyugodtan végbemehet, ami a rendszeres vízellátást is nagyon igényli, ez lehet persze esővíz is. A konyhai hulladékokat illetően is egészen széles repertoárból választhatsz: tojáshéjtól elkezdve az almacsutkán át egészen a kávézaccig terjed a skála, de a főtt ételek maradékait kevésbé ajánlott belekeverni a komposztba. Azt talán mondanunk sem kell, hogy veszélyes hulladékokat, műanyagot nem lehet és nem is szabad komposztálni, viszont a háztartás által termelt hulladék mennyisége akár a felére is csökkenthető, ezzel pedig a környezetre rótt terhek is visszafoghatóak. Kérjél tanácsot kertészetekben, hozzáértőktől, az elsőre bonyolultnak tűnő vállalkozás később rutinszerűvé válik!

Az ÖkoSalty korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...