Mi fán terem a kék málna? Most eláruljuk!

Létezik olyan, hogy kék málna? Létezik bizony! És ezt is le lehet szedni a bokorról? Sajnos nem. Akkor mégis mi ez? Eláruljuk!

A nyár a zamatos bogyós gyümölcsök időszaka, amikor végre habzsolhatjuk az édes eper, áfonya és málna szemeket. Utóbbi esetében megszoktuk a rózsaszínes, pirosas árnyalatot, ennek ellenére sok élelmiszert lehet látni a boltok polcain ’kék málna’ ízesítéssel. Mi ez a gyümölcs, és honnan jön? A kék málna régebb óta létezik, mint azt gondolnád, de nem onnan érkezik, ahonnan a név alapján várnád.

Mi fán terem a kék málna? Most eláruljuk!

Tehát nem, kék málnát nem tudsz szedni a bokorról. Az egész a piros színnel kezdődött, egészen pontosan az FD&C Red No. 2 mesterséges ételszínezékkel, aminek telt, borszerű árnyalata volt, pár évtizeddel ezelőtt ezt a málnával azonosítottak. Egy 1957-es riport ugyan (amit természetesen az ételszínezék-ipar fizetett) arra jutott, hogy ez az ételszínezék biztonságos, voltak ezzel kapcsolatban kétségek. Az 1958-ban kiadott amerikai Food Additives Amendment és az 1960-as Color Additive Amendment új, magasabb szintű szabályokat vezetett be a színezékek biztonságát tekintve (a gyártóknak bizonyítaniuk kellett, hogy a termék nem rákkeltő), és a nyilvánosság – illetve a tudományos közvélemény – a Red No. 2 szín ellen fordult, aminek következtében elkezdtek egy másik ételszínezék után kutatni.

Pavlova

Világ életemben szerettem volna elkészíteni a Pavlovát, de sosem volt hozzá elég merszem. Tavaly ünnepeltük a vőlegényemmel az eljegyzésünket, és úgy gondoltam, meglepem magunkat, ...

Málnás paleo brownie

Tömör, de puha, nedves tésztájú csupa gyümölcs brownie. A málna feldobja az étcsokis sütit a kesernyés-édes ízével. A gyümölcsök csökkentik a bűnösség érzést... Ha van egy ...

Egy Gold Medal nevű cég volt valószínűleg az első, amelyik elkezdte használni a kék málnát 1958-ban. Az igazi térhódítása azonban az ICEE nevű jégkrémnek volt köszönhető a ’70-es években, a gyárta ugyanis a málna ízű fagyit vizuálisan jobban meg akarták különböztetni a klasszikus cseresznyés ízüktől, így ahelyett, hogy az is piros színt kapott volna, az FD&C Blue No. 1-ra (vagy Brilliant Blue FCF) esett a választásuk. A beszámolók szerint plusz indok volt a döntés mögött, hogy hasonlított a cég megjelenésében már amúgy is használt kék színhez. A fagylalt mellett italoknál is elkezdték használni ezt a színt, és ahogy mondani szokták, a többi már történelem.

A ’70-es évektől kezdve előszeretettel használták a márkák ezt a színt, mivel elütött a többi megszokott gyümölcs színtől, így a kék málna széles körben ismertté vált a fogyasztók között. A népszerűségének emellett pszichológiai okai is vannak. Az élénk, vibráló színek különösen vonzóak a gyerekek számára.

Erre már Melvin De Groote is rájött, aki az 1920-as években tanulmányozta a szín és az íz közötti összefüggést.

Tehát létrehoztak egy olyan mesterséges színt, ami ugyan nem létezik a valóságban, mégis mindannyian azt kívánjuk bárcsak lehetne kék málnát csipegetni a nagymama bokráról!


Konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...