Mi az aranyló és ropogós sült krumpli titka? Megmutatjuk!

Ropogós sült krumplit sütni kicsit összetett feladat, de néhány egyszerű szabály betartásával Te is olyan hasábot készíthetsz, amit még egy gyorsétteremlánc is megirigyelne.

Veled is előfordult már, hogy a hasábburgonyád nem sült olyan keményre és ropogósra, mint szeretted volna, cserébe inkább hasonlított egy puha, olajban tocsogó sárga szivacsra?

Az aranyló és ropogós sült krumpli eléréséhez néhány egyszerű módszer vezet, amely igénybe vehet néhány plusz percet a serpenyő előtt, de az eredmény önmagáért fog beszélni. Íme néhány tipp, hogy tökéletes legyen a sült krumplid!

via GIPHY

1. A kulcsszó: duplázás!

A ropogós sült burgonya egyik titka a dupla sütés. Van, aki először éppen csak annyi ideig hagyja a forró olajban a krumplit, hogy az élénkebb sárgára süljön, néhány perc pihentetés után pedig újra megsüti a burgonyát egészen addig, amíg felveszi azt az aranyos színt és keményebb állagot, amit mindannyian szeretünk.

2. Előfőzés

Sokan a következő módszerre esküsznek: forrásban lévő vízbe 2-3 percig főzzük meg a hasábokat, majd alapos lecsepegtetés után süssük meg a krumplit olajban. Fontos, hogy a már kicsit megfőtt krumpliról ne csöpögjön a víz, így elkerülhető az olaj pattogzása és habzása is.

3. Áztatás

A következő tippet Grétitől kaptam: Áztassuk be a meghámozott krumplit egy tál jó hideg vízbe, és hagyjuk pár percig ázni a burgonyákat. Ezután törölgessük le a vizet és vágjuk fel a krumplikat vékony hasábokra, majd süssük meg annyi olajon, amennyi még éppen el nem lepi az összes krumplit.

Fontos: mindig csak annyi krumplit tegyünk a serpenyőbe, hogy még legyen szabad hely a hasábok forgatására. Ha túl sok burgonya kerül egyszerre olajra, nem fog tudni rendesen átsülni az összes, így pedig könnyen szikkadt és puha lesz a végeredmény.

4. Sózás

Egy kevésbé ismert de sokaknál bevált módszer a sütés előtti sózás. A nyers krumplit sózzuk meg és hagyjuk nyugton 5 percre. Ezután töröljük szárazra a krumplit és süssük aranybarnára.

Négyfűszeres sültkrumpli

Több alkalommal maradt meg előző napról héjában főtt krumpli, mivel ezt nagyon szeretik a gyerekek egy kis vajjal a tetején. Másnap jól felhasználható a maradék egy ilyen  gyors, finom ...

Sütőben sült sült-krumpli

Sütőben sütött krumpli. Azért találtam ki, mert nem bírja a gyomrom az olajos, zsíros ételeket. Így ez talán a legegészségesebb sült krumpli, és sütés közben se lesz olajszag. ...

Rozmaringos tepsis sültkrumpli

Jócskán bennejárunk már a nyárban, mire újabb recepttel tudunk jelentkezni, de hát küldetésünk volt...Kicsit sűrűbb lett a programunk, mint valaha is szerettük volna, de sebaj, azzal ...

5. Párolás

Előfőzés helyett pároljuk magas hőfokon 2-3 percig a krumplit. Párolás után csak dobjuk a krumplit olajra, most már biztosan nem fog fröcskölni és még hamarabb is átsül, mint bármelyik más módszerrel. A végeredmény egy kívül ropogós, belül omlósan puha étel lesz, amelyet sütés után ne felejtsünk megszórni egy kevés sóval.

Ezeket olvastad már?

via:nosalty

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a saját készítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Több oka is van, miért nem kellene nyitva hagyni a...

A mosógép majdnem minden háztartás része, hiszen jelentősen megkönnyíti az életet. Rendeltetésszerű használata azonban nemcsak a gép helyes beállítását jelenti, hanem azt is, hogy a mosás lejárta után az ajtaját becsukjuk-e. Mai Otthon Tippünkben eláruljuk, miért nem kellene nyitva hagyni a mosógép ajtaját hosszú órákra, napokra.

Nosalty

További cikkek

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Tejfölös-sonkás rakott tészta

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy étel, úgy hívták, hogy Szofilli fusilli. Nevét alkotójáról, azaz rólam és a felhasznált tésztáról, a fusilliról kapta. Talán  ez volt az ...

Tökéletes paprikás krumpli

A magyar konyha egyik legfinomabb és legtöbbet készített fogása. A jó paprikás krumplihoz a legjobb alapanyagokat szükséges használni. Burgonyából válasszuk a nem szétfövő fajtákat, ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!