Mi az aranyló és ropogós sült krumpli titka? Megmutatjuk!

Ropogós sült krumplit sütni kicsit összetett feladat, de néhány egyszerű szabály betartásával Te is olyan hasábot készíthetsz, amit még egy gyorsétteremlánc is megirigyelne.

Veled is előfordult már, hogy a hasábburgonyád nem sült olyan keményre és ropogósra, mint szeretted volna, cserébe inkább hasonlított egy puha, olajban tocsogó sárga szivacsra?

Az aranyló és ropogós sült krumpli eléréséhez néhány egyszerű módszer vezet, amely igénybe vehet néhány plusz percet a serpenyő előtt, de az eredmény önmagáért fog beszélni. Íme néhány tipp, hogy tökéletes legyen a sült krumplid!

via GIPHY

1. A kulcsszó: duplázás!

A ropogós sült burgonya egyik titka a dupla sütés. Van, aki először éppen csak annyi ideig hagyja a forró olajban a krumplit, hogy az élénkebb sárgára süljön, néhány perc pihentetés után pedig újra megsüti a burgonyát egészen addig, amíg felveszi azt az aranyos színt és keményebb állagot, amit mindannyian szeretünk.

2. Előfőzés

Sokan a következő módszerre esküsznek: forrásban lévő vízbe 2-3 percig főzzük meg a hasábokat, majd alapos lecsepegtetés után süssük meg a krumplit olajban. Fontos, hogy a már kicsit megfőtt krumpliról ne csöpögjön a víz, így elkerülhető az olaj pattogzása és habzása is.

3. Áztatás

A következő tippet Grétitől kaptam: Áztassuk be a meghámozott krumplit egy tál jó hideg vízbe, és hagyjuk pár percig ázni a burgonyákat. Ezután törölgessük le a vizet és vágjuk fel a krumplikat vékony hasábokra, majd süssük meg annyi olajon, amennyi még éppen el nem lepi az összes krumplit.

Fontos: mindig csak annyi krumplit tegyünk a serpenyőbe, hogy még legyen szabad hely a hasábok forgatására. Ha túl sok burgonya kerül egyszerre olajra, nem fog tudni rendesen átsülni az összes, így pedig könnyen szikkadt és puha lesz a végeredmény.

4. Sózás

Egy kevésbé ismert de sokaknál bevált módszer a sütés előtti sózás. A nyers krumplit sózzuk meg és hagyjuk nyugton 5 percre. Ezután töröljük szárazra a krumplit és süssük aranybarnára.

5. Párolás

Előfőzés helyett pároljuk magas hőfokon 2-3 percig a krumplit. Párolás után csak dobjuk a krumplit olajra, most már biztosan nem fog fröcskölni és még hamarabb is átsül, mint bármelyik más módszerrel. A végeredmény egy kívül ropogós, belül omlósan puha étel lesz, amelyet sütés után ne felejtsünk megszórni egy kevés sóval.

Ezeket olvastad már?

via:nosalty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek