Mi az aranyló és ropogós sült krumpli titka? Megmutatjuk!

Ropogós sült krumplit sütni kicsit összetett feladat, de néhány egyszerű szabály betartásával Te is olyan hasábot készíthetsz, amit még egy gyorsétteremlánc is megirigyelne.

Veled is előfordult már, hogy a hasábburgonyád nem sült olyan keményre és ropogósra, mint szeretted volna, cserébe inkább hasonlított egy puha, olajban tocsogó sárga szivacsra?

Az aranyló és ropogós sült krumpli eléréséhez néhány egyszerű módszer vezet, amely igénybe vehet néhány plusz percet a serpenyő előtt, de az eredmény önmagáért fog beszélni. Íme néhány tipp, hogy tökéletes legyen a sült krumplid!

via GIPHY

1. A kulcsszó: duplázás!

A ropogós sült burgonya egyik titka a dupla sütés. Van, aki először éppen csak annyi ideig hagyja a forró olajban a krumplit, hogy az élénkebb sárgára süljön, néhány perc pihentetés után pedig újra megsüti a burgonyát egészen addig, amíg felveszi azt az aranyos színt és keményebb állagot, amit mindannyian szeretünk.

2. Előfőzés

Sokan a következő módszerre esküsznek: forrásban lévő vízbe 2-3 percig főzzük meg a hasábokat, majd alapos lecsepegtetés után süssük meg a krumplit olajban. Fontos, hogy a már kicsit megfőtt krumpliról ne csöpögjön a víz, így elkerülhető az olaj pattogzása és habzása is.

3. Áztatás

A következő tippet Grétitől kaptam: Áztassuk be a meghámozott krumplit egy tál jó hideg vízbe, és hagyjuk pár percig ázni a burgonyákat. Ezután törölgessük le a vizet és vágjuk fel a krumplikat vékony hasábokra, majd süssük meg annyi olajon, amennyi még éppen el nem lepi az összes krumplit.

Fontos: mindig csak annyi krumplit tegyünk a serpenyőbe, hogy még legyen szabad hely a hasábok forgatására. Ha túl sok burgonya kerül egyszerre olajra, nem fog tudni rendesen átsülni az összes, így pedig könnyen szikkadt és puha lesz a végeredmény.

4. Sózás

Egy kevésbé ismert de sokaknál bevált módszer a sütés előtti sózás. A nyers krumplit sózzuk meg és hagyjuk nyugton 5 percre. Ezután töröljük szárazra a krumplit és süssük aranybarnára.

Négyfűszeres sültkrumpli

Több alkalommal maradt meg előző napról héjában főtt krumpli, mivel ezt nagyon szeretik a gyerekek egy kis vajjal a tetején. Másnap jól felhasználható a maradék egy ilyen  gyors, finom ...

Sütőben sült sült-krumpli

Sütőben sütött krumpli. Azért találtam ki, mert nem bírja a gyomrom az olajos, zsíros ételeket. Így ez talán a legegészségesebb sült krumpli, és sütés közben se lesz olajszag. ...

Rozmaringos tepsis sültkrumpli

Jócskán bennejárunk már a nyárban, mire újabb recepttel tudunk jelentkezni, de hát küldetésünk volt...Kicsit sűrűbb lett a programunk, mint valaha is szerettük volna, de sebaj, azzal ...

5. Párolás

Előfőzés helyett pároljuk magas hőfokon 2-3 percig a krumplit. Párolás után csak dobjuk a krumplit olajra, most már biztosan nem fog fröcskölni és még hamarabb is átsül, mint bármelyik más módszerrel. A végeredmény egy kívül ropogós, belül omlósan puha étel lesz, amelyet sütés után ne felejtsünk megszórni egy kevés sóval.

Ezeket olvastad már?

via:nosalty

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...