Mi a valódi oka annak, hogy állandóan ennénk?

Vajon miért van az, hogy egy durva nap az irodában vagy a kedvenc csokis sütid illata azonnal evésre sarkall, hiába minden észérv?

Mi lehet az oka annak, hogy ha nem kiegyensúlyozott az életünk, akkor rohamszerűen nagy kajálásokat rendezünk? És az ünnepi asztalnál miért nem tudunk megálljt parancsolni az étvágyunknak? Természetesen az étel látványa vagy illata is nagyban befolyásolja a vágyakozásunkat, azonban az alváshiány és a stressz is állandó étkezésre ösztönözhetnek. A nagy karácsonyi lakomázás előtt érdemes mindenképpen átgondolni, vajon mi mit üzenünk a szokásainkkal a testünknek.

Az alváshiány hizlal

Az alvás hiánya nemcsak mentális ködbe sodor, hanem negatívan hat az anyagcserére is, ami pedig súlygyarapodáshoz vezethet - két fontos, az étvágyat és a jóllakottságot szabályozó hormon termelésének felborulásával. Az Annals of Internal Medicine című tudományos magazinban megjelent tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik éjjel csak négy órát aludtak, 18 százalékkal csökkent a leptin szintjük. A leptin hormon jelzi az agy számára, hogy a szervezetnek elegendő e az étel. A kevés alvás ráadásul 28 százalékkal növeli a ghrelin, azaz az éhséget kiváltó hormon termelődését azokhoz képest, akik többet pihennek. Az eredmény: az alváshiányos önkéntesek 24%-os étvágynövekedésről számoltak be. A rövid alvás ronthatja a glükóz-anyagcserét, és idővel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását is megalapozhatja az írás szerint.

Amikor kimerülünk, szinte mindenre éhezünk, amit látunk, különösen, ha cukros vagy magas szénhidráttartalmú az étel. Ennek oka, hogy ezek az ételek gyors energiát jelentenek számunkra. Fontos, hogy ebben az állapotban olyan táplálékot fogyasszunk, amiben összetett, magas rosttartalmú szénhidrát és fehérje van. Reggelire például teljes kiőrlésű pirítóst fogyasszunk tojással, vagy rosttartalmú gabonát gyümölcsökkel és joghurttal.

Hagyományos teljes kiőrlésű kalács

Hoztam nektek egy számomra nagyon kedves receptet, amit még a nagymamától tanultam fehér lisztes tésztakészítési módszerrel. Mivel a fehér lisztet és a cukrot már több mint 7 éve ...

A stressztől éhesebbek lehetünk

Az állandó stressz hatására a test nagy mennyiségű kortizolt termel, ami idővel fokozhatja az étvágyat, és túlevéshez vezethet. A kortizol és az inzulin a kényelmi ételek felé orientál minket – vagyis a magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú vagy magas sótartalmú ételeket kívánjuk.  Ráadásul a zsírsejtek is kortizolt termelnek, tehát ha valaki túlsúlyos és stresszes, akkor az duplán kapja meg az étkezésre ösztönző impulzust.

Mi segít?

Egyes technikák segíthetnek a mozgalmas hétköznapokat stresszmentesíteni. A jóga, a meditáció és a légzőgyakorlatok hatékony eszközök, ezekből 20 perc, és jelentősen csökkenhet a test kortizoltermelése. Ha valaki feszült, és nincs kedve jógázni, az is megoldás, hogy ahelyett, hogy cukros ételhez nyúlna, inkább elindítja a kedvenc zeneszámát, és végigtáncolja azt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Ez történik a testeddel fél órával a karácsonyi zabálás után

A karácsony, azon túl, hogy a szeretet ünnepe, a nagy kajálásokról, majd utána a nagy szunyálásokról szól – aki nem így csinálja, az nem is tudja, mi a jó. Nem véletlen azonban, hogy mindenki nagyjából ugyanúgy megy végig a karácsonyi zabapartin: a szervezetünkben ugyanazok a változások zajlanak le, mindegy, hogy éppen kiadós ünnepi ebédről, vagy finom maradékmentő vacsoráról beszélünk.

Stuth-Nagy Niki

Forrásunk volt.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...