Mi a különbség a müzli és a granola között?

Szereted a különleges reggeliket? A granolát vagy a müzlit eszed szívesebben?

Valószínűleg a szupermarketben sétálgatva, egészségesebb és könnyű reggelit keresve biztosan te is észrevetted már, hogy a müzli és a granola meglehetősen hasonlónak tűnnek, és összetevőik többsége is ugyanaz. Ebből a cikkből megtudhatod, mi különbség és a hasonlóság közöttük.

A müzli és a granola is zab alapú gabonafélék, amelyeket táplálék-kiegészítőnek álmodtak meg. Összetevőik többsége azonos, általában a következőket tartalmazzák: zab, dió, mandula, szárított gyümölcs, mazsola, áfonya, sárgabarack vagy datolya, magok, chia, szezám- vagy lenmag. Ezeken kívül tartalmazhatnak még árpát, quinoát vagy kölest. Mindkét étel könnyen testre szabható azáltal, hogy extra összetevőket, például további dióféléket vagy friss gyümölcsöt adunk hozzá.

A granola és a müzli közötti legfőbb különbséget a készítésük és tálalásuk módjai adják. A granolát sütik, és általában hozzáadott édesítőszereket - például mézet vagy szirupot - tartalmaz szárított gyümölcsökkel együtt, míg a müzlit nyersen esszük, és csak szárított gyümölcsökkel édesítve élvezzük. Bár mindkettő egészséges reggelinek számít, megvannak a maguk hátrányai. Míg a granola általában magasabb kalóriatartalmú, mint a müzli, a cukortartalma mindkettőnek viszonylag magas, ezért ildomos mértékkel fogyasztani őket.  A címkéken az összetevők listájának ellenőrzése sokat segíthet abban, hogy eldöntsük, melyen mennyiségben szeretnénk fogyasztani belőlük.

Villámgyors házi granola

A legtöbben boltban vesszük a különféle granolákat és müzliket, nem is gondolva rá, hogy alig negyed óra munkával házilag is elkészíthetünk egy jó adagot. Így ráadásul tetszés ...

Granola házilag

A bolti granolákkal az a baj, hogy legtöbbször tele van cukorral, ezzel szemben a házilag készített verziónál mi tudjuk szabályozni, hogy mennyit adunk hozzá. Mert azért kell bele, hogy ...

Mi a müzli?

Mint már említettük, a müzli általában zab, dió, mag és szárított gyümölcsök keveréke. A granolával ellentétben a müzli összetevőit nem sütik össze, vagyis nyersek és lazák. Hagyományosan tejben vagy gyümölcslében áztatják, és hidegen tálalják, de vannak, akik összefőzik tejjel vagy vízzel.

Mi a granola?

A granola összetevőit, például diót, zabot és szárított gyümölcsöt összekeverik olajjal és édesítőszerekkel - általában mézzel, juharsziruppal vagy nádcukorral - , és összesütik őket. Így klasszikusan ropogóssá válik. A müzlivel ellentétben a granolát többnyire hidegen tálalják, egyenesen a zacskóból eszik snackként, de tejjel vagy joghurttal is szívesen fogyasztják.

Forrásunk volt.

Ezeket olvastad már?

Top 7 müzlis reggeli

Ki mondta, hogy a müzlit csak tejjel vagy joghurttal adhatjuk gyermekeinknek reggelire? Jöjjön néhány példa, hogyan tegyük kelendővé, miként variáljuk a müzlis reggelik sorát.

Gréti

Granola, a reggelmentő

Mindenki azt reggelizzen, amitől a legjobban indul a napja - de ha kipróbáljátok ezt a szuper kókuszos házi granolát, könnyen lehet, hogy függők lesztek!

Dacota

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...