Ezért veheti át a méz helyét a méhek nélkül készült változat

Méhek nélkül is készülhet méz? A vegán étrendet követők biztosan örülni fognak annak, hogy egy amerikai és szlovén cég most különleges, új mézpótlókon dolgozik.

Biztosan hallottál már arról, hogy akadnak olyan vegán étrendet követő emberek, akik különböző okokból (a vegánok nem szeretnék, hogy kihasználják, tárgyiasítsák vagy megöljék az állatokat, és ebbe a méhek is beletartoznak) nem tekintik a mézet vegánnak. Emiatt a különféle állati részvételtől mentes és/vagy fenntarthatóbbnak gondolt édesítőket részesítik előnyben. Éppen ezért egy amerikai és egy szlovén cég most egy új vegán mézhelyettesítőt szeretne az európai piacra dobni – írja a HelloVidék oldala.

Ezért veheti át a méz helyét a méhek nélkül készült változat

A kaliforniai székhelyű MeliBio olyan mézhelyettesítők gyártásával foglalkozik, amelyek méhek nélkül készülnek, illetve mind összetételükben, mind állagukban igyekeznek a mézre hasonlítani.

A termék összetételének 80 százaléka fruktóz és glükóz, 18 százaléka pedig víz. Az ízét különféle növényi kivonat adja, amik a maradék 2 százalékát adják az összetevőknek.

Az amerikai cég egy szlovén élelmiszeripari céggel, a Narayannal közösen, az Egyesült Királyságban, Svájcban és Ausztriában tervezi első körben bemutatni a mézpótlót.

A MeliBio alapítója szerint a következő tíz év alatt a vegán mézpótló ki fogja szorítani a hagyományos mézet a piacról:

a méhekkel készített verzió drága kézműves különlegességnek fog számítani, annyira megfizethetetlen lesz a fogyasztóknak.

Mi a helyzet a magyar termelőkkel?

Magyarországon három kiemelkedő mézelő növény van, a repce az akác és a napraforgó. A magyar méz 40 százaléka akác, 14 százaléka repce, 26 százaléka napraforgóméz – olvasható a cikkben.

A méz termesztése egyébként már évekkel ezelőtt visszaesett itthon. 2019-ben a méztermés 18 ezer tonna, 2020-ban és 2021-ben 14-14 ezer tonna volt.

A méhészeknek tavaly az enyhe telet követő hideg tavasszal gyűlt meg a bajuk, illetve a harmadik országból importált, olcsó/nem igazi mézek is komoly problémát jelentenek. Az alacsony világpiaci árak szintén nem kedveznek a magyar méhészeknek, tehát nincsenek könnyű helyzetben. Kérdés, hogy miként birkóznának meg egy új mézpótlóval...

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk