Mézeskalács-csodák egy magyar anyukától - Tünde alkotásaira egy amerikai gasztroportál is felfigyelt

Több ezer versenyző közül választották a legjobb hat közé az Egyesült Államokban élő magyar mézeskalács-készítő, Dugántsi Tünde blogját. Vele beszélgettem.

– Élvezem az alkotást, hogy megoszthatom másokkal a hagyományainkat. Bár nem voltak ilyen ambícióim, örülök annak, hogy a hat döntős közé jutottam. Ez azt jelenti, hogy valakik vették a fáradtságot, beneveztek, a portál szerkesztői pedig felfigyeltek rám – mondja DugántsiTünde, aki a The Gingerbread Artist (A mézeskalács művész) oldalával bekerült a legjobb hat specifikus tematikájú blog közé a Saveur amerikai gasztroportál éves versenyében.

Tünde a kereskedelmi szférában dolgozott, de mindig is szeretett alkotni, a hímezésbe és a festészetbe is belekóstolt. 2004-ben költözött ki az Egyesült Államokba, jelenleg Kentucky államban él három gyermekével és férjével. Sokáig nem volt zöldkártyája, ezért ki kellett találnia, mihez kezdjen otthon, a gyerekek mellett.

– Így jött a mézeskalács készítés. Az elején még ezrével sütöttem őket, ma már csak néhány darabot készítek egy-egy technika kipróbálásánál – meséli az anyuka, aki 2013-ban kezdett el foglalkozni a mézeskalácsok díszítésével. Mára már ő tanít másokat, és több könyvben is leírja a díszítés csínyját-bínyját. Egyik könyvét Vargáné Orbán Anikóval közösen írta, aki szintén gyönyörű mézeskalácsairól és süteményiről híres hazánkban. Néhány könyv mézeskalács alaprecepteket is tartalmaz, de mint Tünde mondja, mindenkinek más a receptje, és a díszítést ez igazából nem befolyásolja.

Tünde a tanfolyamokon csak a díszítést oktatja, általában három-négy órában. – Az Egyesült Államokban az emberek szeretnek gyorsan produkálni valamit, ezért nem lehet több napos tanfolyamokat tartani, mint Magyarországon. Ráadásul a magyarokkal ellentétben, az amerikaiak nem szokták eltenni az alkotásaikat, hanem megeszik őket – magyarázza.

A háromgyermekes anyuka bár nem népművész, de szeret visszanyúlni a magyar gyökereihez, mert a motívumok jól mutatnak egy-egy alkotáson. Ugyanakkor a kalocsai és matyó elemeket szereti a saját elemeivel vegyíteni, így létrehozva az igazán különleges mézeskalácsokat, ami az amerikaiak tetszését is elnyerte.

Tünde most azon dolgozik, hogy online tanfolyamot indítson a Vimeo videómegosztó oldalon. A tanfolyamot a világ bármely pontjáról el lehet majd érni. A Youtube-on már most is elérhető néhány díszítős videó.

Tünde blogjára Magyarországról is lehet szavazni a Saveur oldalán. Naponta csak egyszer, viszont több eszközről is ér a voksolás. Szeptember 6-ig lehet még leadni a szavazatokat. A győzteseket október elején hirdetik ki.

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Vegán almáspite

Egy klasszikus süteményt, az almáspitét készítjük el teljesen vegán módon. Ebben a videóban lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz szaftos, fűszeres tölteléket és ...

Szaftos vegán brownie

Tej és tojás nélkül is lehet ugyanolyan isteni, csupacsokis, szaftos brownie-t sütni, ráadásul furcsa alapanyagok sem kellenek a dologhoz. Az alábbi egyszerű recept pikk-pakk hozzájuttat ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 szokás, amit tarts be minden nap, hogy 10 évet...

Semmiféle csodabogyóra vagy esztétikai beavatkozásra nincs szükség ahhoz, hogy biológiai életkorodnál fiatalabbnak tűnj. Néhány egyszerű, és annál inkább betartható tippet mutatunk, hogy mások szemében akár 10 évvel fiatalabbnak tűnj.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...