– Élvezem az alkotást, hogy megoszthatom másokkal a hagyományainkat. Bár nem voltak ilyen ambícióim, örülök annak, hogy a hat döntős közé jutottam. Ez azt jelenti, hogy valakik vették a fáradtságot, beneveztek, a portál szerkesztői pedig felfigyeltek rám – mondja DugántsiTünde, aki a The Gingerbread Artist (A mézeskalács művész) oldalával bekerült a legjobb hat specifikus tematikájú blog közé a Saveur amerikai gasztroportál éves versenyében.
Tünde a kereskedelmi szférában dolgozott, de mindig is szeretett alkotni, a hímezésbe és a festészetbe is belekóstolt. 2004-ben költözött ki az Egyesült Államokba, jelenleg Kentucky államban él három gyermekével és férjével. Sokáig nem volt zöldkártyája, ezért ki kellett találnia, mihez kezdjen otthon, a gyerekek mellett.
– Így jött a mézeskalács készítés. Az elején még ezrével sütöttem őket, ma már csak néhány darabot készítek egy-egy technika kipróbálásánál – meséli az anyuka, aki 2013-ban kezdett el foglalkozni a mézeskalácsok díszítésével. Mára már ő tanít másokat, és több könyvben is leírja a díszítés csínyját-bínyját. Egyik könyvét Vargáné Orbán Anikóval közösen írta, aki szintén gyönyörű mézeskalácsairól és süteményiről híres hazánkban. Néhány könyv mézeskalács alaprecepteket is tartalmaz, de mint Tünde mondja, mindenkinek más a receptje, és a díszítést ez igazából nem befolyásolja.
Tünde a tanfolyamokon csak a díszítést oktatja, általában három-négy órában. – Az Egyesült Államokban az emberek szeretnek gyorsan produkálni valamit, ezért nem lehet több napos tanfolyamokat tartani, mint Magyarországon. Ráadásul a magyarokkal ellentétben, az amerikaiak nem szokták eltenni az alkotásaikat, hanem megeszik őket – magyarázza.
A háromgyermekes anyuka bár nem népművész, de szeret visszanyúlni a magyar gyökereihez, mert a motívumok jól mutatnak egy-egy alkotáson. Ugyanakkor a kalocsai és matyó elemeket szereti a saját elemeivel vegyíteni, így létrehozva az igazán különleges mézeskalácsokat, ami az amerikaiak tetszését is elnyerte.
Tünde most azon dolgozik, hogy online tanfolyamot indítson a Vimeo videómegosztó oldalon. A tanfolyamot a világ bármely pontjáról el lehet majd érni. A Youtube-on már most is elérhető néhány díszítős videó.
Tünde blogjára Magyarországról is lehet szavazni a Saveur oldalán. Naponta csak egyszer, viszont több eszközről is ér a voksolás. Szeptember 6-ig lehet még leadni a szavazatokat. A győzteseket október elején hirdetik ki.
...ezeket láttad már?
Ezeket olvastad már?
Megint egy magyar hölgy mézeskalácsain ámul mindenki, ezt nézd, és...
Amerika újra és újra felfedezi magának a magyar mézeskalácsot - a cikkíró szerint maga a szó is olyan, ha egy anyanyelvű ejti ki, mint egy vers.
Brecz JuditImádják a magyar pék kakaós csigáját Új-Zélandon
Hódít a kakaós csiga Új-Zélandon. Mindez Lóránth Zoltánnak és feleségének, Grétának köszönhető, akik menedzserből avanzsáltak pékké, és 3,5 éve élnek a szigetországban.
Fenes GábrielMegkerestük a szakácsnőt, aki kreatív reggelivel dobja fel az ovisok...
A konyhás néni fogásait imádják az ovisok. Alkotásairól készült fotók bejárták az internetet.
Fenes Gábriel"A vitát az alkotás alapjának tartom" - interjú Wossala Rozinával
A Konyhafőnök rajongói a tévéből, a jó konyha szerelmesei pedig a Bestiából ismerhetik. Wossala Rozinával utazásról, főzésről, szenvedélyről és útkereséről beszélgettünk.
Dacota