A méz, mely a legerősebb antibakteriális hatással rendelkezik

A magyar szakemberek különféle mézek antibakteriális hatásának változását vizsgálták.

A közelmúltbeli Facebook-posztjában a Rizikometer arról számolt be, hogy a friss méz antibakteriális hatása erősebb. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csoport állítását egy Scientific Reports-ban publikált tanulmányra alapozza, melyben magyar kutatók akác-, hárs-, aranyvessző- és napraforgómézeket vásároltak 2020 és 2022 között, majd 2022-ben tesztelték azok fizikai, kémiai és antibakteriális jellemzőit.

A méz, mely a legerősebb antibakteriális hatással rendelkezik

Vizsgálataik során megállapították, hogy a méz az évek során veszít a légúti kórokozókkal szembeni hatásából.

Éppen ezért érdemesebb frissebb mézet vásárolni, ha fertőzések ellen küzdenénk.

A górcső alá vett mézek közül a hárs- és napraforgóméz bizonyult a leghatásosabbnak. Az utóbbi még egy év tárolás után is 60 százalékos antibakteriális aktivitást mutatott.

Rengeteg haszna van a méznek

Az emberiség ősidők óta ismeri és fogyasztja ezt a természetes édesítőszert, értékes tulajdonságai miatt. Az iparszerű cukorgyártás megkezdéséig hosszú időn keresztül a méz volt az egyedüli édesítőszer. Elképesztően sok jótékony hatással rendelkezik: többek között a bőrápolásban is nagy hasznát vehetjük, vízmegtartó hatású, és fokozza a vérkeringést.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így teleltesd a leandert, ha kevés a helyed

Tavasszal gyakran csábulunk el egy-egy mediterrán növény beszerzésére a kertészetekben, köztük a színpompás leanderére is. Kora ősszel nincs is még baj vele, viszont a hűvös idő beköszöntével gyorsan helyet kell találni számára, hogy ne pusztuljon el. Nem kell rögtön télikertet telepíteni, mutatjuk, mi jelent megoldást!