A közelmúltbeli Facebook-posztjában a Rizikometer arról számolt be, hogy a friss méz antibakteriális hatása erősebb. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csoport állítását egy Scientific Reports-ban publikált tanulmányra alapozza, melyben magyar kutatók akác-, hárs-, aranyvessző- és napraforgómézeket vásároltak 2020 és 2022 között, majd 2022-ben tesztelték azok fizikai, kémiai és antibakteriális jellemzőit.
Vizsgálataik során megállapították, hogy a méz az évek során veszít a légúti kórokozókkal szembeni hatásából.
Éppen ezért érdemesebb frissebb mézet vásárolni, ha fertőzések ellen küzdenénk.
A górcső alá vett mézek közül a hárs- és napraforgóméz bizonyult a leghatásosabbnak. Az utóbbi még egy év tárolás után is 60 százalékos antibakteriális aktivitást mutatott.
Rengeteg haszna van a méznek
Az emberiség ősidők óta ismeri és fogyasztja ezt a természetes édesítőszert, értékes tulajdonságai miatt. Az iparszerű cukorgyártás megkezdéséig hosszú időn keresztül a méz volt az egyedüli édesítőszer. Elképesztően sok jótékony hatással rendelkezik: többek között a bőrápolásban is nagy hasznát vehetjük, vízmegtartó hatású, és fokozza a vérkeringést.
Még több az egészségről: