Mesterséges édesítők – cukor helyett

Édesítőszer-kisokos! Ha eddig csak kapkodtad a fejed a különböző mesterséges cukorpótlók neve hallatán, az Epicurious.com cikke beavat, melyiket mire használják az élelmiszergyártásban!

A mesterséges édesítőkkel kapcsolatban máig megoszlanak a vélemények: egyesek szerint teljesen ártalmatlanok az emberi szervezetre, de akadnak olyan visszhangok, melyek azt hangsúlyozzák, hogy hosszú távon a szacharin, az aszpartám és társaik rákkeltőek lehetnek. Mindenki eldöntheti, melyik állásponttal azonosul, az Epicurious cikke pedig megismertet az alternatív édesítőszerek tulajdonságaival, és azt is megtudhatjuk, a cukorhoz képest mennyivel édesebbek a legnépszerűbb mesterséges édesítők, és mivel általános dilemma övezi felhasználhatóságukat a sütés-főzésben, erre is fény derül.

Diétás csokis tekercs

Lányom nagyon szereti a boltban kapható T. pékség által készített csokis tekercset. De mivel az tele van cukorral, tartósítószerrel, nah meg fehérliszttel, én nem eszek belőle, viszont ...

Szacharin

Az 1878-ban egy egyetemi laborban felfedezett édesítőszer a legrégebben ismert helyettesítője a cukornak. Sütés során nem érdemes használni, mert fémes utóízt ad az ételeknek, és a textúrát is darabossá teszi. Háromszázszor édesebb a jó öreg cukornál, kávéba, teába használatos.

Cukor nélkül, édesen >>

Aszpartám

Egyike a legszélesebb körben alkalmazott édesítőknek, az élelmiszeripar kedvelt terméke. Felfedezése egy 1968-as kísérletnek köszönhető, melynek során egy fekélyellenes gyógyszert igyekeztek kifejleszteni a tudósok, melléktermékként pedig az édes anyagot sikerült kifejleszteniük. Kétszázszor édesebb a cukornál, de magas hőmérsékleten elveszti ezen képességét.

Acelszulfám–K

1998-as jóváhagyása óta ez az anyag is páratlan karriert futott be az élelmiszer-készítés nagyüzemi keretei között, sütésre-főzésre egyaránt alkalmas, kétszázszoros édesítő ereje van a hagyományos cukorhoz képest. Kesernyés utóíze ellenére nagyon sok termékben – körülbelül ötezer – alkalmazzák, a világ több mint száz országában.

Büntetlen örömök >>

Neotám

Hazánkban ugyan még kevésbé ismert édesítőszer a neotám, az élelmiszergyártás során, sütést igénylő termékek alkotórésze lehet. Édessége nyolcezerszerese a cukorénak (!) és elvileg kiválóan alkalmas arra, hogy mellékíz nélkül helyettesítse a cukrot. Magyarországon azonban nem tudunk eddig a vásárlóközönség számára elérhető kiszerelésről.

Szukralóz

Bár jól viseli a hevítést is, optimális megoldásnak az tekinthető, ha a sütésre kifejlesztett verziót használnak. Hatszázszorosan édesít a cukorhoz viszonyítva. 1976-ban a tudósok a cukor molekuláival kísérleteztek, melynek végterméke a szukralóz, ami így erős rokoni kapcsolatban áll az eredeti kristálycukorral.

További cukormentes receptekért kattints ide >>

Ellenállhatatlan: karamellkavalkád >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...