Messze még a tavasz: így pótold a D-vitamint a napsütéses időszakig!

Hazánkban sajnos a téli időszakban nem megfelelő a napsugárzás a D-vitamin előállításához. Tippjeink, hogy miként pótolhatod ezt a tápanyagot! (X)

Ha kisbabánk születik, akkor nagy figyelemmel adagoljuk neki rendszeresen a D-vitamin-cseppeket, arra valahogy viszont nem gondolunk, hogy nagyobb gyerekeinknek illetve nekünk, felnőtteknek is szükségünk lehet a D-vitamin pótlására. Miért kell erre figyelni és hogyan jut szervezetünk D-vitaminhoz?

A szervezetünkben a D-vitamin elsősorban a napfény hatására termelődik – már amikor van elegendő napfény, megfelelő a sugarak beesési szöge, és mi is kimegyünk a nap alá, megfelelő ruházatban, megfelelő időre. Ez nem hangzik nagyon bonyolult feladatnak, azonban tudnunk kell, hogy hazánkban a késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban sem a napsütés mennyisége, sem a sugarak beesési szöge nem megfelelő a D-vitaminképzéshez, ezért azt felnőttként is pótolnunk kellene.

Azzal talán iskolai tanulmányaink miatt tisztában vagyunk, hogy a D-vitaminnak a csontképzésben van jelentős szerepe, ugyanakkor kutatások igazolják, hogy a megfelelő D-vitaminellátottság más betegségek megelőzésében is – pl. szív- és érrendszeri-, egyes daganatos-, autoimmun- – nagy szerepet játszik. Ráadásul hozzájárul az immunrendszerünk optimális működéséhez és a közérzetünk javulásához is.

Ezzel a vitaminnal kapcsolatban gyakran hallhatjuk, hogy valójában nem is vitamin, hanem egy hormonszerű anyag. Láthatjuk, hogy szerepe szervezetünkben rendkívül sokrétű, a jelenlegi orvosi kutatások egyik nagyon aktív területe e sokrétűség feltérképezése, a benne rejlő lehetőségek további kiaknázása.

Japán zöldséges omlett

Egyre nagyobb rajongótábora van a japánok spéci omlettjének, a tamagoyaki-nak. Indítsátok ti is tápláló és finom reggelivel a napot, és töltődjetek fel vitaminnal a Hohes C PLUS ...

Napfény szelet

Nem csak könnyed és finom sütemény, de jótékony D-vitamint is tartalmaz, ami hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Ez a finomság Hohes C PLUS D-vitamin gyümölcslé ...

Kiknek kell különösen odafigyelni?

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) 3 évvel ezelőtti kutatása szerint szerint a magyarok 95%-ának (!) D-vitamin-szintje – kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül – elmarad a kívánatostól a tél végére.

D-vitaminhiány tekintetében különösen veszélyeztetettek az újszülöttek, az idősek, a várandós és a szoptató nők, a túlsúlyosak, a felszívódási zavarral, a magas vérnyomással vagy krónikus szívelégtelenségben élők, a krónikus máj-, epe- és vesebetegségben, csontritkulásban, egyes daganatos betegségekben szenvedők, egyes gyógyszereket tartósan szedők.

A gyermekek csont- és izomrendszerének legintenzívebb fejlődési időszaka 3-18 éves korig tart, gondoljunk csak a hirtelen, nagyon látványosan megnövő kamaszokra. A kisdedkoron túl azonban – lássuk be – alig fordítunk figyelmet gyermekeink D-vitaminellátottságára.

A gyerekek mellett azonban a felnőtteknek is érdemes nagyobb figyelmet fordítani a D-vitamin ellátottságukra. Ha aggódunk saját D-vitaminszintünk miatt, érdemes azt megméretni. Ez a szolgáltatás jelenleg hazánkban még csak magánúton elérhető, szükség esetén konzultáljunk háziorvosunkkal az általa javasolt lépésekről.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A D-vitamin hatásainak vizsgálatát számos kutatás tűzte ki célul. Ilyen korábbi kutatások eredményeképpen alakult ki a jelenleg aktuális napi D-vitaminbeviteli ajánlás, ami gyermekek részére 600-1000 NE, felnőttek részére 1500-2000 NE-ben került meghatározásra.

Hogyan juthatunk hozzá a D-vitaminhoz?

Az étrendünket tekintve természetes D-vitaminforrásoknak tekinthetőek: a máj – csirke, marha, borjú , – a régi idők „kedvence" csukamájolaj, a különböző halak (pl. angolna, lazac, szardínia, makréla) vagy a tojás. Ezek közül az élelmiszerek közül azonban gyakorlatilag csak a tojás az, ami rendszeresen szerepel az átlagos magyar étrendben, tengeri halakból híresen alulfogyasztók vagyunk, és májat sem eszünk olyan gyakorisággal és mennyiségben, ami biztosítaná a megfelelő D-vitaminbevitelt.

Ma már egyre több D-vitaminnal dúsított termék érhető el az üzletek polcain: gyümölcslevek, tejtermékek, gabonapelyhek. Ezeket válasszuk bátran, ha D-vitaminra van szükségünk!

Tudj meg többet a Hohes C PLUS D-vitaminról itt!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...