Mesés India: fűszervarázslat

Garam masala

A garam masala (jelentése „meleg, csípős fűszerek”) egy rendkívül sokféle változatban készülő fűszerkeverék, amely olyan elmaradhatatlan alapfűszerekből tevődik össze, mint például a fahéj, a babérlevél, a római kömény, a koriander, a zöld vagy fekete kardamom, a szemes fekete bors, a szegfűszeg, illetve az őrölt szerecsendió-virág.

Hogyan készül?

Az alap fűszerek először finom pörkölésen mennek keresztül, utána alapos őrlés következhet, vagy a pörkölt fűszereket egészben használják fel. Ettől az eljárástól lesz a fűszerkeveréknek szép kávébarna színe, egyedi intenzív ízhatása, valamint ilyenkor az értékes illóolajok, illatanyagok is felszabadulnak. A garam masalát különböző húsokhoz, halakhoz, csirkéhez adják. Amikor a húsokhoz bőséges, hagymaalapú mártást készítenek, akkor ezt a mártást bolondítják meg az illatos fűszerkeverékkel.

Minél többféle színvilág egyesül egy fűszerkeverékben, annál szebb összhatást érhetünk el az ételkészítés során.

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Indiai fűszeres tea

Egy újabb teakülönlegességet mutatnánk be a tibeti vajas tea után a spiritualitás bölcsőjéből, a misztikus Indiából. Az ember behunyt szemmel csak az illatok alapján már tudja, hogy ...

Indiai sólet vegán

Imádjuk a csicseriborsót, így mindig örömmel ötletelek, mit készítsek, egy finom krémet (humusz), vagy levest, esetleg fasírtot (falafel)? Abban biztos voltam, hogy indiai jellegű lesz... ...

Gránátalmás indiai csirke

Az indiai nálunk mindig nyerő menü. Mikor töröm a fejem, hogy vajon mit eszik meg a gyerek, és semmi nem jut eszembe, akkor tuti siker egy finom indiai fogás. Ráadásul igen időspóroló, ...

Masala vagy masalam, mi a különbség?

A masalák sokféle változatban fordulnak elő. A válogatott fűszerkeverékek leggyakoribb elkészítési módja, hogy egy nagyobb öntöttvas serpenyőben alacsony lángon, kevergetés mellett addig pirítják a fűszermixet, amíg illatozni nem kezd.

A masalam fűszerkeverék zsiradék nélküli, száraz pirítással kezdődik, majd az azt követő őrléssel fejeződik be. Masalamhoz leggyakrabban egy-egy teáskanálnyi római köményt, ánizst, koriandert és mustármagot használnak. Az édes masala fűszerkeveréke azonban nem megy keresztül száraz pirításon, csak porrá őrlik a fűszereket. Ehhez a masalam fűszerkeverék fajtához szintén egy-egy teáskanálnyit használnak fahéjból, római köményből, ánizsból, chiliporból, szerecsendióból, kardamommagból, korianderből és lepkeszegmagból.Ínycsiklandó indiai receptek >>A rovat további cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...