Mert Sopron nem csak a sörről híres

Hanem a Kékfrankosról is. Persze, csak ha gasztronómiai szemszögből vizsgáljuk. Múlt hétvégén a hűség városában jártunk, a Prímagáz főzőverseny soron következő fordulóján.

A versenyzők már serénykednek

A kékfrankos egészen az 1990-es évek elejéig itthon lenézett szőlőfajta volt, sokan szerették volna lecserélni más, divatosabb tőkékre. Szerencsére a borászok időközben megbarátkoztak vele, sőt vannak, akik azt állítják, hogy a magyarországi természeti adottságok különösképpen alkalmasak arra, hogy a kékfrankosból a lehető legjobb bort állítsák elő.

Évi néni nyújtja a házi tésztát

Nem véletlen tehát, hogy mára hazánkban a legelterjedtebb vörösborszőlő-fajtává vált. Villányban, Szekszárdon és Egerben is népszerű, ugyanakkor Sopronban kitüntetett szerepe van. A hagyomány úgy tartja, hogy nevét a Napóleon serege által használt pénzről kapta, mert a jó borokat a magyar gazdák csak az értékesebb, kék színű, francia pénzért mérték. A történet persze valószínűleg nem igaz, hiszen ekkor Sopronban még főként fehérbor termelésével foglalkoztak, de azért jól hangzik.

A sajt is rákerült a pulykára

Az viszont már kétségtelen tény, hogy Sopront a kékfrankos fővárosának tartják és mintegy 1100 hektáron sorakoznak a tőkék eme vidéken. A Hotel Sopron már hetedik alkalommal rendezte meg udvarán a hagyományos soproni kékfrankos bográcsos főzőversenyt, szórakoztató csapatjátékokkal. A csapatversenyen felül a PannoMánia fesztiválon bolondos vásári forgatag, programkavalkád várta a kicsiket és a nagyokat: színes felvonulás, malacsütés, grill és bogrács ételek, boros gazdák, kézművesek, gyermek- és színpadi programok szórakoztatták a nagyközönséget egész nap.

Ünnepi pulykamell

Ezen túlmenően a Príma főzőverseny következő fordulójára is itt került sor, és mi más lehetett volna a téma, mint a kékfrankos? A versenybe receptet feltöltő és a legtöbb szavazatot kapott első öt szakács készíthette el a helyszínen saját receptjét. A megmérettetést mindenki igen komolyan vette, sőt volt, aki már a verseny megkezdése előtt két órával nekiállt a főzésnek.

A nyertes étel: vörösboros marhapofa tormás burgonyapürével

A nyertes csapat: Club Culinare Hungary

A Club Culinary Hungary csapata ugyanis vörösboros marhapofát készített tormás krumplipürével és azt tudjuk ugyebár, hogy legyen akármilyen fiatal az a marhapofa, ahhoz, hogy kellően puha legyen, idő kell. Az elhivatottságuknak később meg is lett a gyümölcse, hiszen ezen a napon ők végeztek az első helyen, a már rutinos versenyzőnek számító Évi néni és vörösboros szarvasraguja és Sziszi kéksajtos pulykamelle előtt.

Ünnepi pulykamell

Nálunk már nagyon hosszú ideje mindig ez készül karácsonykor 24. estére. Nagyon finom ízes, és könnyű összeállítani, akár előre is összerakhatjuk, és hűtőbe tehetjük, aztán csak ...

Vörösboros párolt csirke

Különösebb sztorija nincs, réges-régi recept ez is, egyszerű, gyorsan készen van, ízletes, jó illatú! Most párolt vöröskáposztával csináltam, de egyébként rizzsel szoktam, csak most ...

A versenynek azonban még koránt sincs vége, hiszen az utolsó állomáson, Kadarkúton a legjobb gesztenyés főételeket díjazzuk majd. Ha neked is van egy nyerő gesztenyés recepted, akkor ne habozz és nevezz be a versenybe, hogy tiéd lehessen az értékes nyeremények egyike!

Príma főzőverseny >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Legújabb receptek

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!