A versenyzők már serénykednek
A kékfrankos egészen az 1990-es évek elejéig itthon lenézett szőlőfajta volt, sokan szerették volna lecserélni más, divatosabb tőkékre. Szerencsére a borászok időközben megbarátkoztak vele, sőt vannak, akik azt állítják, hogy a magyarországi természeti adottságok különösképpen alkalmasak arra, hogy a kékfrankosból a lehető legjobb bort állítsák elő.
Évi néni nyújtja a házi tésztát
Nem véletlen tehát, hogy mára hazánkban a legelterjedtebb vörösborszőlő-fajtává vált. Villányban, Szekszárdon és Egerben is népszerű, ugyanakkor Sopronban kitüntetett szerepe van. A hagyomány úgy tartja, hogy nevét a Napóleon serege által használt pénzről kapta, mert a jó borokat a magyar gazdák csak az értékesebb, kék színű, francia pénzért mérték. A történet persze valószínűleg nem igaz, hiszen ekkor Sopronban még főként fehérbor termelésével foglalkoztak, de azért jól hangzik.
A sajt is rákerült a pulykára
Az viszont már kétségtelen tény, hogy Sopront a kékfrankos fővárosának tartják és mintegy 1100 hektáron sorakoznak a tőkék eme vidéken. A Hotel Sopron már hetedik alkalommal rendezte meg udvarán a hagyományos soproni kékfrankos bográcsos főzőversenyt, szórakoztató csapatjátékokkal. A csapatversenyen felül a PannoMánia fesztiválon bolondos vásári forgatag, programkavalkád várta a kicsiket és a nagyokat: színes felvonulás, malacsütés, grill és bogrács ételek, boros gazdák, kézművesek, gyermek- és színpadi programok szórakoztatták a nagyközönséget egész nap.
Ezen túlmenően a Príma főzőverseny következő fordulójára is itt került sor, és mi más lehetett volna a téma, mint a kékfrankos? A versenybe receptet feltöltő és a legtöbb szavazatot kapott első öt szakács készíthette el a helyszínen saját receptjét. A megmérettetést mindenki igen komolyan vette, sőt volt, aki már a verseny megkezdése előtt két órával nekiállt a főzésnek.
A nyertes étel: vörösboros marhapofa tormás burgonyapürével
A nyertes csapat: Club Culinare Hungary
A Club Culinary Hungary csapata ugyanis vörösboros marhapofát készített tormás krumplipürével és azt tudjuk ugyebár, hogy legyen akármilyen fiatal az a marhapofa, ahhoz, hogy kellően puha legyen, idő kell. Az elhivatottságuknak később meg is lett a gyümölcse, hiszen ezen a napon ők végeztek az első helyen, a már rutinos versenyzőnek számító Évi néni és vörösboros szarvasraguja és Sziszi kéksajtos pulykamelle előtt.
A versenynek azonban még koránt sincs vége, hiszen az utolsó állomáson, Kadarkúton a legjobb gesztenyés főételeket díjazzuk majd. Ha neked is van egy nyerő gesztenyés recepted, akkor ne habozz és nevezz be a versenybe, hogy tiéd lehessen az értékes nyeremények egyike!