Mérgező ízfokozó? Megdőlt a legenda!

Az MSG (nátrium-glutamát) mérgező, káros, rákkeltő! Fejfájást, hasfájást, verejtékezést okoz. Vagy mégsem? Lerántjuk a leplet!

Még nyár közepén született meg az az umamiról, az ötödik ízről szóló cikk, amelyben erről a ritkán hallott és kevésbé ismert ízhatásról gyűjtöttem össze a legfontosabbakat.

MSG / Monosodium glutamate

NO MSG!

Ebben a cikkben szó volt az umamihatást erősítő ízfokozó adalékanyagról is, a nátrium-glutamátról, angol nevén monosodium glutamate-ról, az MSG-ről. Már ott is leírtam, és azóta is épp elégszer hallani, hogy mérgező, rákkeltő, és ki tudja még milyen címkét aggattak rá. A panaszok a fejfájástól és a magas vérnyomáson keresztül a gerincfájdalomig valamint a verejtékezésig sorakoznak, de laboratóriumban még nem sikerült egyértelműen bebizonyítani azt, hogy a panaszok oka valóban az MSG lenne.

Tévhit?

Na hát ennek vége. Nem elég, hogy természetesen is előfordul bizonyos ételekben, tehát elég nehéz elkerülni, de mesterséges adalékanyagként is elképesztő sok ételben megtalálható, és mivel nem szerepel tiltólistán, a gyártók szabadon használhatják. Ez persze a vérmes ellenzőknek nem lehet elég ok arra, hogy ne tegyenek meg mindent azért, hogy ne fogyasszák el – csak mondom, hogy ez kifejezetten kemény munkájukba kerül. De nemrég az is bebizonyosodott, hogy felesleges ez a sok erőfeszítés,

az MSG ugyanis nem méreg.

Az Amerikai Kémia Társaság (ACS) ez év augusztus 25-én publikált ugyanis egy videót, amely ezt a közel 60 éves legendát szeretné egyszer s mindenkorra helyretenni. Az egész akkor kezdődött, amikor a60-as években a New England Journal of Medicine-ben, az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb orvosi folyóiratában megjelent egy publikáció, melyben az író "Kínaiétterem-szindrómának" nevezte azt a tünetegyüttest, melynek során a karokba lesugárzó nyak és hátfájást, általános gyengeséget és szívdobogást érzett, miután elfogyasztott egy nagyobb adag kínai ételt egy étteremben. Az MSG-t okolta, és a későbbi laborkísérletek ugyan nem támasztották alá a kijelentéseket, azt azonban bebizonyították, hogy nagyon nagy mennyiségben, éhgyomorra fogyasztva az erre érzékeny embereknél felléphetnek hasonló tünetek. Ezért aztán tartotta magát a hiedelem.

Nem csak a kínai éttermekben

Ugyanakkor fontos megértenünk, hogy a glutamát a szervezetünkben és bizonyos ételekben - irónikus, hogy pont abban a szójaszószban is, amivel nyakon öntjük a NO MSG jelzéssel ellátott kínai menünket is - természetesen előforduló vegyület, és a videó szerint az MSG-ben a vegyület nátrium része csupán arra szolgál, hogy könnyen az ételre tudjuk szórni. Nátrium meg ugye az asztali sóban - nátrium-klorid - is van.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pont az előbbiek fényébennem minősíti veszélyes anyagnak az MSG-t, és engedélyezi annak mérsékelt fogyasztását. Vagyis az MSG kálváriája hivatalosan véget ért. Az már más kérdés, hogy a tényleg érzékenyebben reagálók mennyire tartják életbena városi legendát, valamint hogy például Magyarországon mennyire terjedt el eleve az MSG-ellenzés, azaz mekkora a legenda, amit darabjaira kell szednie a tudománynak.

Ezeket olvastad már?

Ne mosd a csirkét!

"Öblítsük le a húst, és egy papírtörölközővel töröljük szárazra!"... vagy inkább NE! Olvass tovább, megmagyarázzuk miért.

Coook
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...