Menzakaja olasz módra

A múlt heti bolognai ragu után ismét egy olasz étel, amelyet a magyar menzák teljesen átértelmeztek. Rántott hús és rizibizi – milyen lenne, ha autentikusan, olaszosan csinálnánk?

{ GALÉRIA = title:Mil%C3%A1n%C3%B3i%20borj%C3%BA%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 2,1,3,4,5,6,7 }

Nem pizza, nem spagetti, nem tiramisu, mégis igazi olasz, pedig elsőre eszünkbe se jutna. A menzák és a vasárnapi ebédek gyakori vendége a rántott karaj rizibizivel – egyszer lepjük meg vele a családot, és készítsük el úgy, ahogy szülőhazájában!

Hát nem osztrák?

Mindenki tudja, hogy a rántott húsok királya a borjúból készült, zsírban sült, különleges panírral bevont bécsi szelet, alias Wiener Schnitzel. Ahogy a neve is mutatja, a császárváros tette híressé, és ma is úgy tekintünk rá, mint a leghíresebb osztrák fogásra. Pedig az osztrák fővárosba csak a XIX. század közepén, a forradalmak idején került. Radetzky marsall Velence ellen indult, de Milánóban megállt, és ott találkozott a cotoletta alla milanesével. Annyira ízlett neki, hogy meg is említette a hadi jelentésben Ferenc Józsefnek, akinek megtetszett az ételleírás, és el is készíttette magának. A történet persze nem ennyire egyszerű, hiszen a panírban megforgatott, zsírban sütött húst az osztrákok is ismerték. Valószínű azonban, hogy a ma ismert bécsi szelet alapjait valóban Olaszországból hozták a kor gourmand-jai. Az olasz változatban liszt helyett parmezán került a húsra, és zsír helyett vajban sütötték ki. És természetesen szigorúan borjúból készítették.

A milánói borjú receptjét itt találjuk >>

Az igazi bolognai nyomában >>

Mi legyen a körettel?

Ha a hús megvan, köret is dukál mellé. Nincs is talán még egy olyan húsétel, amihez annyi minden passzol, mint a rántott húshoz. Van, aki sült krumplival eszi, van, aki pürével, de illik hozzá a savanyúság, a zöldsaláta, a párolt rizs is. Ha osztrák földön kóstoljuk, biztos, hogy bécsi krumplisaláta jár mellé, de mi most az olasz konyhával ismerkedünk. És mivel a párolt rizs a köretek között szerepel, a rizibizire esett a választásunk. Na, nem arra a kiszáradt, borsót nyomokban tartalmazó gumis köretre, amit itthon rizibizinek csúfolnak, hanem az olasz változatra, ami nem más, mint egy egyszerű alaprizottó. Kell bele tehát vaj, fehérbor és természetesen parmezán is. Szezonban mindenképpen friss zöldborsóval készítsük, de amíg arra várunk, a mirelit is megteszi. A milánói borjú a krémes rizibizivel, amelyet eredetileg meleg előételként szolgálnak fel, cseppet sem könnyű fogás – de azért egy habkönnyű olasz krémdesszert még biztosan belefér { GALÉRIA = title:Rizibizi%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 8,9,10,11,12,13 }utána!

A rizibizi receptjét itt találod >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...