A menza népszerű fogásai régen és ma

Piskóta csokiöntettel, rizi-bizi, milánói makaróni - pár étel, ami a menzának köszönheti a sikereit. A közétkeztetésben mindenki részt vett egyszer - nézzük a történetét!

A gyermekek iskolában való étkeztetése korántsem XX. századi találmány. Eleinte ugyan nem vonatkozott a hazajárós gyerekekre, csak a bentlakásos iskolák kínáltak étkezést - nem is nagyon volt más megoldás. Mivel ezek az intézmények leginkább egyházi fenntartásúak voltak, a konyhai alapanyagokat is az adott egyház állta, na meg néhány tehetősebb szülő. Azokban a bentlakásos iskolákban, ahol a tandíj magasabb volt, a napi négyszeri étkezés volt az általános. Az állami, "bejárós" iskolák sokáig nem biztosítottak ebédet: a déli tanítási szünetben mindenki hazament, és a saját családjával evett. Délután 1-2 órára gyakran még a boltok is bezártak - a közös ebéd a boldog békeidők polgári családjának megszokott rituáléja volt. Sok családnak jelentett jövedelemkiegészítést az úgynevezett kosztos diákok tartása - a háziasszony olcsó ebédet adott olyan, általában vidéki diákok részére, akik nem tudtak hazamenni a saját családjukhoz. József Attila Mamája is így próbált pár évig egy kevés plusz pénzhez jutni.

Diákok ebédelnek egy kollégiumban

A mai értelemben működő menza csak a háború után lett általános - a "csak" háztartásbeli nők száma szinte nulla lett, részben a kor divatja, részben pedig a háborúban meghalt férfiak munkahelyi kiesése miatt. A sokszor két-három műszakban dolgozó szülők nem ebédeltek többé együtt otthon, hiszen gyakran még a közös vacsora sem volt megoldható. A mai értelemben vett iskolai étkeztetés története ekkor indult.

Ebben az időben nem tettek különbséget az iskolai és munkahelyi menzák között - ugyanazt a típusú ételt kapta a hat éves elsős, mint az ötvenes művezető. Bár az iskolai menzák ebben a korai szakaszban még saját magukra főztek - nem volt központi ebédkiszállító cég, amely egész kerületeket vagy városokat látott el - , de a változatosság már ekkor sem volt a fő jellemzőjük. Mentségükre legyen szólva, hogy eleinte, míg a fagyasztott és konzerv ételek ára relatíve magas volt, a "konyhásnénik" tésztát gyúrtak, buktát sütöttek, és megpróbálták kihozni a maximumot az éppen adódó alapanyagból. Nem meglepő módon minél kevesebb lett a feldolgozatlan alapanyag és a tennivaló a konyhán, annál jobban süllyedt a menza szintje.

Üzemi konyha egy kórházban

A nyolcvanas évek elejére, mikorra az étel még a legszegényebbek számára is megfizethető volt, az olcsó iskolai közétkeztetés szabályai is megszilárdultak. Ha valakit 2 éves korában bölcsödébe adtak, akkor az jó eséllyel az érettségiig hátralévő 16 éven át ette ugyanazt a harminc fogást, amit a menza kínált. Olyan, ma már nosztalgiát ébresztő, gyerekkor ízű fogások születtek itt, mint a milánói makaróni, amelyet olasz ételnek titulálunk ugyan, de nem az, vagy a rizi-bizi, ami egy pofonegyszerű, de a finom és krémes rizottó meglehetősen félresikerült adaptációja.

Piskóta csokoládé öntettel

Nagyobbik fiam lemaradt a napköziben a csokis piskótáról, ami hatalmas traumát okozott neki. Így hát nekiláttam az elkészítésének itthon, hogy helyreálljon a lelki béke.

Rizibizi

Ne a menzákon, és egyéb helyeken elterjedt, hogyismondjamfinoman, borzalomra gondoljunk, vagyis száraz rizsre, 2-3, jobb esetben 10 borsószemmel. Hanem a valódi rizibizi ez itt kérem, ahogy ...

Múlt időben szidni a menzát persze nem egy nagy kihívás, és nem is túl elegáns - maradjunk annyiban, hogy illett az akkori étkezési trendbe, holott sokan otthon is rizses húson, tarhonyás krumplin, pörköltön és agyonhabart főzeléken éltek. De tegyük hozzá azt is, hogy ez a generáció még nem autóval járt iskolába, és ha szabad ideje volt, azt a játszótéren rohangálva töltötte, így lemozogta az ebédet akkor is, ha zsíros volt, akkor is, ha csak szénhidrátból állt. Hogy a menza ebben a formában a megváltozott életforma vagy étkezési szokások miatt számít-e idejét múltnak, az tulajdonképpen mindegy is. Remélhetőleg a közeljövőben sikerül úgy megreformálni, hogy a mostani gyerekek húsz év múlva jóleső nosztalgiával gondoljanak egy-egy fogásra.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...