A már meglévő,fokhagymával kapcsolatos tippjeinkhezmég gyűjtöttünk néhányat. Hátha segítségükkel az „illatától” idegenkedők is megkedvelik ezt az értékes fűszernövényt.NoSalty-praktikák - néhány tanács a fokhagyma illatának csökkentésére:
- - a meleg tej: semlegesíti a fokhagyma illatát, - a régi görögök kecsketejet használtak
- - a méz megköti a fokhagymaaroma egy részét
- - a vörös, fanyar savtartalmú bor megtisztítja a szájüreget – ezt Spanyolországban és Franciaországban előszeretettel alkalmazzák
- - csökkenti a kellemetlen illatot, ha elrágunk 1-2 szem borókabogyót vagy pörkölt kávét, esetleg mentalevelet.
NoSalty-tipp:
- - a sülteket, csak röviddel a sütés befejezése előtt fűszerezzük zúzott fokhagymával, mert így intenzívebb az íze, és nem ég meg sütés közben
- - a húsokat egy-két nappal az elkészítés előtt már megspékelhetjük fokhagymával, így jobban érvényesül az íze
- - a hús sütésénél a fokhagymával jól harmonizál a jonatán alma, és az alma fellazítja sütés közben a rostokat, így ízletesebb a hús és nem szárad ki (használhatunk körtét és őszibarackot is, de számolnunk kell a gyümölcsök édes ízével)
- - forró olajban könnyen megég a fokhagyma és kellemetlen, keserű ízű lesz.