"Mentes" étkezés - tényleg ez lenne az egészségünk kulcsa?

Egyre többen állítják össze étrendjüket ilyen-olyan "mentes" paraméterek alapján. Vajon valóban szükségünk van-e erre egészségünk megőrzése érdekében?

Napjainkra már a legkisebb boltban, közértben is könnyűszerrel beszerezhetünk olyan speciális termékeket, amelyek pár évvel korábban még komoly utánajárást igényeltek. Gondolok itt most azokra a laktóz- vagy éppen gluténmentes élelmiszerekre, amelyek segítségükre lehetnek a különböző intoleranciákkal élőknek. A kínálat bővülésével viszont egyre több ember fogyasztja ezeket a „mentes” termékeket abban a tudatban, hogy ezzel is hozzátesznek valamit az egészségük megóvásához. Vajon igazuk van?

A laktózérzékenységről

A laktózérzékenység (laktózintolerancia, tejcukor-érzékenység) a tejben, tejtermékekben megtalálható laktóz, azaz a tejcukor lebontásának a képtelensége, mert hiányzik vagy kevés a szervezetben található laktáz enzim. Arról nincsenek pontos adatok, hogy a lakosság hány százalékánál jelentkezik ez a probléma (talán a 30% a leggyakrabban olvasható szám), illetve, hogy milyen mértékben nő a laktózérzékenyek száma, az azonban biztos, hogy a laktózmentes termékek iránti kereslet gyorsabb ütemben nő. Azaz sokan fogyasztanak úgy laktózmentes terméket, hogy a szervezetükben van elegendő laktáz enzim a laktózt tartalmazó tej, tejtermékek megemésztéséhez. A laktózmentes tej annyiban különbözik a „normál” változattól, hogy már lebontott formában tartalmazza a tejcukrot, azonban ugyanannyi energiát (fehérjét, zsírt, szénhidrátot) tartalmaz. Tehát ezzel gyakorlatilag semmilyen pluszhoz nem juttatjuk szervezetünket, se pro, se kontra.Sokan növényi italokat fogyasztanak a „mentesség” biztosítása érdekében, ebben az esetben viszont meg kell jegyezni, hogy alacsonyabb fehérje-, illetve alacsonyabb kalciumtartalommal is számolnunk kell, a magasabb vételárért cserébe.

Kókuszpalacsinta

Az amerikai reggeli elmaradhatatlan része, egy reformkísérlet egyik darabja. Aki imádja a kókuszt, biztos szeretni fogja, de ne legyenek illúzióink, mint a legtöbb reform élelmiszeren, ezen ...

Mákos-almás sütemény

Egy nagyon finom sütemény, amelyet az alma szaftossá tesz. Az eredeti recept 250 g mákot írt elő, mivel nekem csak 200 g volt otthon, került bele 50 g mandula is. Tálaljuk kevés porcukorral ...

Mire jó a gluténmentes?

A gluténérzékenység (korábbi, kevésbé pontos nevén lisztérzékenység) esetén a szervezetbe jutó glutén (amit a búza, árpa, rozs, zabtartalamú élelmiszerek, illetve az ezekkel szennyezett élelmiszerek tartalmaznak) visszavonhatatlanul károsítja a bélbolyhokat, nagyon komoly felszívódási zavarokat okozva. Ennek az autoimmun eredetű betegségnek jelenlegi egyetlen kezelési módja a glutén teljes kiiktatása az étrendből, ez pedig glutént nem tartalmazó, gluténmentes gabonák, álgabonák segítségével működhet. A magyar lakosság 1-2%-a szenved glutén szenzitív enteropátiában, sokan viszont nem is tudnak róla. Azonban, mint ismeretes, ennél többen tartanak gluténmentes étrendet panaszok nélkül vagy akár negatív diagnózis ellenére is.

Hogy helyesen teszik-e? Tudományos alapokon nyugvó válaszom dietetikusként az, hogy: nem. Bár próbálták már több betegséggel összefüggésbe hozni a gluténfogyasztást, akár más, autoimmun betegségek, pl. Hashimoto-thyreoiditis vagy sclerosis multiplex esetén is, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a gluténmentes étrend hosszú távon enyhítené a panaszokat, esetleg javítana a beteg állapotán. Ne felejtsük tehát, azért mert bizonyos autoimmun betegségek gyakran együtt járnak, az egyik megjelenése nem következik a másikból, így nem szükséges autoimmun pajzsmirigybetegség esetén automatikusan gluténmentes étrendre váltani.

Szülhet-e problémát az indokolatlan gluténmentes étrend? Valószínűleg nem, de tény, hogy a gluténmentes gabonák B-vitamintartalma alacsonyabb, és ismét meg kell említenem a magasabb árát a termékeknek.

Céklás édesburgonya-főzelék

Áron először szaglászta, nézegette, aztán egy kis müzlis tálkába szedett körülbelül 2 evőkanálnyi adagot, amihez kivett egy teáskanalat, hogy ő majd azzal eszi meg. A következő ...

Mustáros lencsefőzelék

Mindenevő voltam iskolás koromban, de sok olyan 'menza kaja' volt, ami már az illatára sem jött be, és azokat évekig nem ettem. Ilyen volt a lencse, amit még Szilveszterkor ...

Ha a laktózérzékenységhez, cöliákiához kapcsolódó tüneteket tapasztalsz magadon, mindenképpen fordulj szakorvoshoz, járd ki a diagnózist, hogy csak a szükséges korlátozásokat kelljen beépítened az étrendedbe. A fenti állapotokhoz kapcsolódó tünetek mögött más betegségek is állhatnak, ezért nem érdemes öndiagnózisba fogni és szakember segítsége nélkül megalapozatlan diétába kezdeni.

Fontos továbbá, hogy az egészségünk megőrzés érdekében törekedjünk a változatos táplálkozásra. Ha kíváncsiak vagyunk, nyugodtan próbáljunk ki laktóz- vagy éppen gluténmentes ételeket, bátran ismerjünk meg új ízeket, ételeket, de ha nincs pozitív diagnózisunk az adott betegségről, ne a mentes étrendtől várjuk, hogy egészségesebbek vagy akár soványabbak, fittebbek leszünk. A pénztárcánk viszont garantáltan megérzi majd új étrendünket.

Olvasd el korábbi cikkeinket!:

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...