Menő diéta, aminek nincs sok értelme - még hízhatunk is tőle

Nem eszünk két napig, de habzsolunk a hét hátralévő részében: lehet így fogyni?

Minden időszaknak megvan a maga divatdiétája, mostanában a legtöbb embertől azt hallom, hogy a szakaszos böjttel tartja kordában a kilóit. Praktikus, mert nem kell hozzá hosszas tervezés, nem kell átstrukturálnunk az étrendünket, ehetjük azt, amihez éppen kedvünk van, kevésbé időigényes a többinél.

Mégsem működik mindenkinél ugyanúgy, van, aki egyáltalán nem fogy tőle, ráadásul a közérzete sem a legjobb a diéta alkalmazása közben - egy új kutatás most azt magyarázza el, miért alakulhat ez így.

Nem eszünk, aztán újra

A szakaszos böjtnek több verziója létezik, a legnépszerűbb változat az, amikor a hét öt napján úgy táplálkozunk, ahogy máskor, a hét két napján viszont sokkal kevesebb energiát viszünk be, csupán 700 kalóriát. A másik változat a nap óráit osztja szét, ilyenkor 8 órán keresztül lehet enni, 16 órán át viszont böjtölni kell. A baj az, hogy anélkül csalunk ebben a praktikusnak tűnő diétában, hogy észrevennénk.

Ezt olvastad már?

Új kutatás: egészségesebb lett a fehér liszt az utóbbi kétszáz évben

Mennyit eszünk böjt után?

A kutatás azt figyelte meg, hogyan változik azoknak a fizikai aktivitása és az evési szokásai a böjtnapok előtt és után. A kiválasztott férficsoport a böjtölő nap előtt és után is jóval többet evett az átlagos napi kalória bevitelénél, összesen körülbelül 10 százalékkal vittek be több kalóriát a normálisnál. A vizsgálat során a fizikai aktivitásukat is monitorozták, amiből pedig az derült ki, hogy a böjtnapokon, illetve másnap is jóval alacsonyabb volt a fizikai aktivitásuk intenzitása annál, mint amennyit máskülönben mozogni szoktak.

A lemaradás behozva

Így a böjtnap által szerzett kalória deficitet másnap már be is hozták, amivel lehetetlenné tették, hogy a módszer fogyáshoz vezessen. Fogyni csak úgy lehet, ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit beviszünk, így viszont a diétázók hiába vittek be kevesebbet, másnap többet fogyasztottak, és kevesebbet égettek el.

via GIPHY

Nem fogyunk

Más kutatások is alátámasztották az elméletet, ami szerint a hosszabb-rövidebb böjtöket követően többet eszünk, mint általában és mint amennyire szükségünk volna. Hasonlóképp működött a folyamat azoknál, akik hat hétig nem reggeliztek - az elhagyott kalóriákat megették ebédre és vacsorára. Így aztán nagyon valószínű, hogy nincs sok értelmük az ilyen diétáknak, hacsak nem figyelünk oda nagyon nagy gonddal a böjtidőszakokat megelőző és követő étkezéseink minőségére és mennyiségére.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...