Mennyire essünk túlzásba a takarítással a vírus idején?

Van a rendetlenség, a reális rend és a túlzás. De melyik-melyik? Most tisztázzuk, melyik az, amelyik egészséges! 

A koronavírus sokunkból takarítási őrületet váltott ki: van, aki az összes ruháját kimossa, amiben az utcán jár, más Domestos-szal sikálja le a tejesdobozt, hogy biztonságban érezze magát. Az persze igaz, hogy a vírus meg tud tapadni a legtöbb felületen, és ott aztán rövidebb vagy hosszabb ideig, az adott felület jellegétől függően, kimutatható. Az azonban, hogy egy tárgyon ott van a vírus genetikai információja, közel sem jelenti azt, hogy fertőzőképes. Így aztán vannak ésszerű módjai a lakás tisztán tartásának, és vannak olyan lépések, melyeket nyugodtan megspórolhatunk magunknak, akkor is, ha nagytakarítást végzünk.

Elsősorban a szellőztetés lenne fontos a betegség elkerülésének szempontjából, hiszen már köztudott, hogy a fertőzést nemcsak úgy kaphatjuk el, ha valaki ránk köhög vagy tüsszent, de ha egy légtérben tartózkodunk egy beteggel, akkor is veszélyben vagyunk. Érdemes nyitva tartani az ablakot egész nap, úgysincs hideg.

A felületek fertőtlenítésénél viszont nem szabad túlzásba esni. A fertőtlenítőszerek nagyon károsak a környezetre, így elég, ha a nagyon gyakran használt tárgyakat, például a mobiltelefonunkat vagy a kilincseket töröljük át egy alkoholos kendővel. A földről felszedett kórokozótól viszont nem kell tartani, azaz nem kell a cipőnket feltétlenül már az ajtó előtt levenni. A vírus ugyan nagyon kis eséllyel előfordulhat a földön, ha valaki éppen, mielőtt arra járunk, lefelé nézve köhögött, és akkor rákerülhet a cipőnkre, de onnan még nagyon hosszú lenne az út a légcsövünkbe.

Ha viszont azt szeretnénk, hogy a kezünk a kézmosástól valóban teljesen makulátlanul tiszta legyen, akkor egyrészt ne használjunk közös kéztörlőt, másrészt a csapot könyékkel zárjuk el, mint az orvosok, vagy kézmosás közben töröljük át azt is.

Portalanítani nem közvetlenül a koronavírus miatt érdemes, hanem az általános egészségi állapotunk fenntartása érdekében. Sokan allergiások a poratkára, de ha nem vagyunk azok, sem tesz jót a tüdőnek a por, tehát porszívózni és port törölni inkább hasznos, mint fertőtlenítőszerekkel lekezelni minden pultot, asztalt és egyéb felületet.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...