Mennyibe kerül idén a karácsonyi menü? - utánajártunk!

Megpróbáltunk utánajárni, mely alapanyagokért kell többet fizetni az ünnepek előtt. Mennyit drágult a dió, a tojás, a vaj, a liszt és a cukor? Mire számítsunk a boltokban?

A karácsony a szeretet ünnepe, együtt van a család, ajándékozunk, de a három napos szabadság afinom ételekről éssüteményekről is szól. A legtöbben a következő napokban intézzük a bevásárlást a főzéshez-sütéshez, de mielőtt útnak indulnánk, nem árt tájékozódni az árakról. Jó néhány olyan alapanyag van ugyanis, amihez idén jóval drágábban juthatunk hozzá, mint a tavalyi évben.

Már megint drága a dió?!

Minden évben sokak szájából elhangzik, hogy drága a dió. Nos, ha nagyon szigorúan vesszük, akkor valóban nem egy olcsó alapanyagról van szó. A bejglibe elég belőle 150-200 gramm, de azserbóba legalább 300-400 gramm szükséges, ezért nem mindegy, hogy mennyiért jutunk hozzá.

Tökéletes zserbó

A zserbó nem egy egyszerű műfaj - sok lépésből áll, és ha csak egy is félremegy, akkor vagy kiszárad, vagy nem sül át, és így tovább. Ha ezzel a recepttel próbálkoztok, biztosan jól ...

Az idei diótermés nem volt a legjobb, több mint a felére csökkent a tavalyi évhez képest, mivel tavasszal jelentős fagykárok érték a fákat, és a diótermést több helyen kártevő, az ún. dióburok-fúrólégy is megtámadta. Ennek ellenére a Piaci Árinformációs Rendszer adatai azt mutatják, hogy a dió idén inkább olcsóbb lett a tavalyi évhez képest, de még így is jócskán 3000 forint felett van kilója.A tisztított dió átlagára így alakult nagyobb budapesti és vidéki piacokon:

2018 (48. hét)2019 (48. hét)
Fehérvári úti piac3800 Ft/kg3480 Ft/kg
Vámház körút piac3980 Ft/kg3280 Ft/kg
Szegedi piac3300 Ft/kg3700 Ft/kg
Debreceni piac3500 Ft/kg3500 Ft/kg

Kisebb zöldségeseknél vagy ismerősöktől is vásárolhatunk diót, némelyest olcsóbban. Egy kilóhoz körülbelül 3000 forintért juthatunk hozzá.

A diós mellett a mákos bejgliről se feledkezzünk meg. A mák ára nem változott jelentősen, vannak olyan boltok, amelyekben tapasztalható néhány forintos drágulás, de a legtöbb helyen kilója2000-2500 Ft.

Brutálisan drágult a vaj és a cukor

Nem mindenhol olyan rózsás a helyzet, mint a mák esetében. Aki például margarin helyett vajjal szeretné készíteni a süteményeit, annak is mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. A budapesti boltokban a80 %-os zsírtartalmú, 100 g-os vaj átlagára 3480 Ft/kg. Idén már volt ez jóval magasabb is, jócskán 3500 Ft/kg felett. A margarin szerencsére csak 1-2 forintot drágult tavalyhoz képest, nagyjából 280 forintbakerült belőle 200-250 g.

A vaj drágulása szinte már nem is meglepő, a cukoré viszont annál inkább. A KSH adatai szerint 1 kg cukor idén novemberben 217 forint volt, míg tavaly ugyanilyenkor még 192 forint. Kis tételről van szó, de az emelkedés akkor is szembetűnő.

Néhány forintos liszt és tojásdrágulás

A karácsonyi sütik fontos alapanyaga még a liszt és a tojás. Mindkettő átlagára nagyjából stagnál. A finom liszt kilója tavaly 150 forint volt, most pedig 155-159 forint. Nem egy óriási drágulás.

A tojáspiaconmég jobb a helyzet. Idén semmi nem gátolta, hogy elegendő tojás jusson a piacokba és a boltokba, a kereslet viszont ebben az időszakban jelentősen megnövekszik, ami már a novemberi árakon meglátszik. Az M-es tojás fogyasztói átlagára 41,07 Ft/db, az L-esé 46,13 Ft/db. Tavaly is nagyjából hasonló árakon juthattunk hozzá ehhez az alapanyaghoz, ami egy jó piskóta sütésénél vagy a tiramisu készítésénél is elengedhetetlen.

A ponty nem úszhat el

A legtöbb családnál a karácsonyi menü elengedhetetlen része a sült hal és a halászlé, amit általában pontyból készítünk. Jó hír, hogy idén nem drágultak jelentősen a halak. Az élő ponty kilója 1150-1300 Ft, a pontyszelet vagy -filé kilója 2210 Ft.Utóbbi átlagára tavaly decemberben 2140 Ft/kg volt.

Mennyit költünk karácsonykor?

Nem is olyan régszámoltunk be róla, hogy a magyar internetezők körülbelül 10-50 ezer forintos értékben ajándékoznak. A fent kifejtett drágulások fényében idén nagy valószínűséggel növekednek a családok élelmiszerkiadásai is. A budapesti szupermarketeknél végzett mini közvéleménykutatásunkból kiderült, hogy a legtöbb család jócskán 20 ezer forint felett költ a karácsonyi menüre. Egy négytagú család karácsonyi bevásárlása elérheti akár a 50 forintot is, attól függően, hogy hány rokont, ismerőst látnak vendégül a három napos ünnep alatt.

„Nálunk ilyenkor születésnapokat is ünnepelünk, így több napra sütök és főzök. Húsra hagyok ott a legtöbbet a boltban. A kacsát már megvettük 15 ezer forintért, de a halászléhez és süteményekhez még be kell vásárolnom. Szerintem a végére olyan 50 ezer forintnál állunk meg, mert nálunk nagy a család” - mondja nekünk Nikoletta.

„Mi szűk körben ünnepelünk az élettársammal. A szomszédoktól kapunk tejet és vajat, mert vidéken élünk. Magunk vágjuk a disznót a karácsonyi menühöz. Sütni csak kétfélét szoktam, a boltban így körülbelül 15-20 ezer forintot költünk” - magyarázza nekünk Edit, aki élettársával és két fiával ünnepli a karácsonyt.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség arra számít, hogy idén csak az ünnepekre szánt élelmiszerekre körülbelül 100 milliárd forintot fordítanak majd a vásárlók.Az ünnepi időszakban a karácsonyi készülődéshez kapcsolódó tipikus termékeket keresik: a szaloncukrot, az édességeket, a sütési alapanyagokat, és az italokat.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...